Dziana Hasanbekava Γιατί τα δροσερά ντους δεν κάνουν για το καλοκαίρι

Η επιστημονική εξήγηση για να μην πηγαίνεις το νερό τέρμα στο κρύο.

Είναι λογικό με τον καύσωνα και την άσχημη ατμόσφαιρα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, να έχεις στο νου σου ένα κρύο μπάνιο ώστε να μπορέσεις να χαλαρώσεις και να δροσιστείς. Λειτουργεί όμως έτσι όλο αυτό; Γιατί πριν αναρωτηθείς, πρέπει πρώτα να καταλάβεις πως λειτουργεί ο πυρήνας της θερμοκρασίας του σώματός σου.

 

Αρχικά ας μάθουμε πως δουλεύει η θερμοκρασία

Ο λόγος που στους καύσωνες νιώθεις όλη αυτή την ταλαιπωρία, είναι επειδή το σώμα σου αγωνίζεται να κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την θερμοκρασία του πυρήνα του. Όταν λοιπόν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, το νευρικό μας σύστημα ασυναίσθητα, σε προτρέπει να κάνεις ότι είναι πιο δροσερό για να μπορέσεις να την κατεβάσεις. Έτσι βάζεις το κρύο νερό στο τέρμα, πετάς και πάγο μέσα και ζητάς από τον κόσμο να μην σε ενοχλήσει. Αυτό όμως δεν θα βοηθήσει και τόσο όσο νομίζεις.

heat

Στο συνειδητό μας κομμάτι, αδυνατούμε να καταλάβουμε τις αλλαγές στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας. Το μόνο που κάνουμε, είναι να αισθανόμαστε τα αποτελέσματα. Με τον ιδρώτα καταλαβαίνεις ότι ζεσταίνεσαι και με το πάγωμα των άκρων ότι κρυώνεις. Το σώμα μας όμως είναι πολύ πιο έξυπνο. Σημασία σε όλο αυτό, το πως νιώθουμε και το πως αλλάζει η θερμοκρασία, παίζει η πίεση του αίματος και η ροή του στον οργανισμό. Μαζί με το αίμα μεταφέρεται φυσικά και η αντίστοιχη θερμότητα. Όταν λοιπόν ελέγχεις την ροή κυκλοφορίας, μπορείς να διανέμεις ανάλογα και την θερμοκρασία, σωστά; Όταν η ροή είναι χαμηλή, η θερμότητα διατηρείται μέσα στο σώμα και όταν είναι υψηλή, χάνεται στο περιβάλλον – είναι ο λόγος που ιδρώνεις. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο όταν κρυώνουμε, η ροή του αίματος είναι πιο χαμηλή και παραμένεις κοντά στην καρδιά, ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία – είναι ο λόγος που κρυώνουν τα άκρα σου.

 cold

Η σημασία της ροής κυκλοφορίας του αίματος

Στην περίπτωση του καύσωνα, η ροή είναι τόσο υψηλή που ισοδυναμεί με επτά λίτρα ανά λεπτό, που προσπαθούν να βγουν από το δέρμα σου με μορφή ιδρώτα, ώστε να ξεφορτωθεί το σώμα την περιττή θερμοκρασία. Το σώμα βέβαια σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί και διαφορετικά. Οι άνθρωποι είμαστε θερμοκρασιακά ουδέτεροι στους 28 βαθμούς Κελσίου με την αισθητή θερμοκρασία στο δέρμα από 29-33 βαθμούς Κελσίου. Το πώς νιώθεις, εξαρτάται από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι, στη θερμοκρασία του και το πώς αυτό αλληλεπιδρά με την δική σου θερμοκρασία.

Για να καταλήξουμε, τελικά βοηθάει το δροσερό μπανάκι; Τα σώματα αντιδρούν περισσότερο στη θερμοκρασία που νιώθουμε στο δέρμα μας παρά στον πυρήνα τους. Με το δροσερό μπάνιο λοιπόν ρίχνεις την αισθητή θερμοκρασία στο δέρμα και όχι στον πυρήνα. Εκείνη την ώρα λόγω των νεύρων που περνούν μέσα από το δέρμα, νιώθεις καλά μόνο την ώρα που πέφτει το δροσερό νερό. Αλλά επειδή το δροσερό νερό προκαλεί με τη σειρά του χαμηλότερη ροή κυκλοφορίας στο αίμα, ουσιαστικά αναγκάζεις το σώμα να κρατήσει περισσότερη θερμότητα στον πυρήνα του. Είναι σαν να ρίχνεις ένα κουβά με κρύο νερό στη Σαχάρα. Το χώμα θα δροσίσει, αλλά μόλις για μία στιγμή. Μετά από λίγο, το σημείο θα είναι και πάλι ζεστό, όπως και το σώμα σου. Ένα χλιαρό προς ζεστό μπάνιο θα αναγκάσει την ροή του αίματος να αυξηθεί και να αποβάλλει την περιττή θερμότητα που είναι διοχετευμένη στον πυρήνα μέσω του ιδρώτα. Είναι σαν τον πυρετό. Όταν πέφτει νιώθεις πιο χαλαρός και δροσερός, επειδή το σώμα έχει αποβάλλει την θερμοκρασία του πυρήνα του. Περισσότερα σε αυτήν εδώ την έρευνα.

Μήπως λοιπόν να αλλάξεις τακτική;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved