Grooming: Τι μπορείς να κάνεις για τους πόρους

Αν έχεις μεγάλους πόρους που συγκεντρώνουν σμήγμα και προβλήματα με ακμή, εδώ θα βρεις απαντήσεις για όλα

Πριν μάθεις τι μπορείς να κάνεις για τους πόρους σου, ας δούμε πρώτα τι είναι οι πόροι και πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν. Το πρώτο είδος είναι οι πόροι από τους οποίους εκκρίνεται ο ιδρώτας, αλλά δεν είναι το είδος που μας αφορά σε αυτό το άρθρο. Εδώ θα μιλήσουμε για το άλλο είδος, τους σμηγματογόνους πόρους. Πρόκειται για πόρους που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα σου, εκτός από τις παλάμες σου και τις πατούσες σου, και εκκρίνουν σμήγμα. Παρουσιάζουν εξαιρετική ομοιότητα με τα τριχοθυλάκια, τους πόρους από τους οποίους ξεπροβάλλουν οι τρίχες με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει, ορατή τουλάχιστον, τρίχα.

Η λειτουργία των πόρων είναι να παρέχουν τη δυνατότητα στο σμήγμα να βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος.  Μια λειτουργία απαραίτητη για την ενυδάτωση και την προστασία της επιδερμίδας. Το σμήγμα δρα ως ένα προστατευτικό φιλμ και ανασταλτικός παράγοντας ξηρότητας. Συνεπώς οι πόροι και λιπαρότητα που εκκρίνουν δεν είναι κάτι κακό, αλλά αντίθετα σου είναι απαραίτητοι. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι πόροι είναι μεγαλύτεροι από ότι συνήθως. Η δραστική μέθοδος με σαπούνια και αλκοολούχα διαλύματα που τους ξηραίνουν είναι και το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

 

 

Το μέγεθος των πόρων είναι φυσιολογικό να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανάμεσα στα διάφορα σημεία τους σώματός σου. Ο παράγοντας που καθορίζει το μέγεθός τους είναι ο σμηγματογόνος αδένας που έχει ενσωματωμένο ο καθένας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να μειώσεις το μέγεθος των πόρων σου. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις στο μάτι το μέγεθος των πόρων.

Υπεύθυνες για το μέγεθος των πόρων είναι, ποιες άλλες, οι ορμόνες και πιο συγκεκριμένα η τεστοστερόνη η οποία πυροδοτεί και την λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Αυτό είναι και ο λόγος που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερους πόρους από τις γυναίκες και στην εφηβεία προκαλούνται τα συνήθη προβλήματα με την ακμή. Γενικά το δέρμα των ανδρών είναι πιο λιπαρό από ότι των γυναικών, γερνάει με διαφορετικό ρυθμό από ότι των γυναικών και ειδικά στο πρόσωπο. 

Οι πόροι φρακάρουν όταν υπάρχει περίσσεια λιπαρότητας, σκόνης και νεκρών κυττάρων. Αυτό έχει την τάση να μεγεθύνει τους πόρους και να σχηματίζει τα γνωστά μας μαύρα στίγματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις το μέγεθος αυτών των πόρων δεν είναι άλλος από το να κρατάς το δέρμα σου καθαρό και να κάνεις απολέπιση. Ειδικά τα προϊόντα με βάση το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά εισχωρούν στη διεπιφάνεια μεταξύ των νεκρών κυττάρων και την επιδερμίδας και τα διαχωρίζουν. Οι ρετινόλες είναι επίσης χρήσιμες, αν και με διαφορετική δράση. Επιταχύνουν την αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας ώστε να μην προλαβαίνουν τα νεκρά κύτταρα να συσσωματώνονται με τη λιπαρότητα και τη σκόνη και να δημιουργούν μαύρα στίγματα. Το θετικό με τη δράση της ρετινόλης είναι ότι η ανανέωση των κυττάρων που προκαλεί έχει και αντιγηραντική δράση. Με τον καθαρισμό εμποδίζεται ο σχηματισμός των μικρών ρυτίδων που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες.

 

 

Από την άλλη υπάρχουν τα προϊόντα που πρέπει να αποφεύγεις. Οι βαριές ενυδατικές για το σώμα πρέπει να αποφεύγονται. Γενικά πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε προϊόν, να είσαι σίγουρος πως αναγράφει την καταλληλότητά του για το πρόσωπο. Αυτό πρέπει να θυμάσαι και όταν βάζεις αντηλιακό. Ο λόγος που υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για το πρόσωπο δεν έχει να κάνει μόνο τον δείκτη προστασίας. Η πιο ρευστή σύστασή τους εξασφαλίζει ότι δεν θα φράξει τους πόρους, οι οποίοι στις συνθήκες του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και δερματικές παθήσεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved