Μήπως ξυπνάς κάθε πρωί με hangxiety;

Σε πολλές περιπτώσεις το κυριότερο σύμπτωμα του hangover είναι το να ντρέπεσαι γι’αυτό.

Στην αναζήτηση του καλύτερου τρόπου για να γιορτάσει κανείς το τέλος του lockdown, o δεύτερος καλύτερος τρόπος ακολουθεί με πολύ μεγάλη διαφορά τον πρώτο που δεν είναι άλλος από ένα ποτό.

Το πρόβλημα ξεκινάει, όχι όταν το ένα ποτό γίνεται δύο ποτά, αλλά μερικά περισσότερα. Τα σωματικά συμπτώματα του hangover είναι λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα, ακόμα κι αν την προτελευταία φορά είπες ότι εκείνη ήταν και η τελευταία. Γλώσσα αφυδατωμένη σαν σμυριδόπανο, πονοκέφαλος σαν να έχει κοπανήσει επικαθήμενο τριαξονικό 40 τόνων και στομάχι έτοιμο πλεγμένο κοκορέτσι για τη σούβλα.  

 

 

Μαζί με αυτά όμως έρχονται και κάποια ψυχολογικά συμπτώματα και σίγουρα τα έχεις νιώσει κάποιο δύσκολο κυριακάτικο πρωινό. Ένα αίσθημα ντροπής για τον εαυτό σου που παρασύρθηκε ακόμα μια φορά, ένα άγχος για πράγματα που έκανες, ενοχής και φόβου. Όλα αυτά τα συναισθήματα πλέον μπαίνουν κάτω από τον όρο ομπρέλα που εμφανίστηκε με τη μορφή hashtag και δεν είναι άλλο από το hangxiety. Επισήμως δεν είναι κάποιο ιατρικός όρος της ψυχιατρικής ή της ψυχολογίας, όμως η σύνδεση του αλκοόλ με συγκεκριμένους νευρώνες και την παραγωγή αυτών των συναισθημάτων είναι γνωστή.

Αν νιώθεις κι εσύ έτσι μετά από κάθε γενναία έξοδο, μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για το hangxiety και περιγράφονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

 

 

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο επιδρά με αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό και τα συναισθήματά μας έχει τις ρίζες του σε όσα καλά νιώθουμε με τη μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ. Με το που σταματάς να πίνεις, τότε ο εγκέφαλός σου προσπαθεί να διαχειριστεί όλο αυτό το αλκοόλ που έχει κατακλύσει το σώμα σου με αποτέλεσμα να παράγονται αισθήματα άγχους και εκνευρισμού. Το αλκοόλ, όπως και άλλες ουσίες απελευθερώνουν ντοπαμίνη και αυτή η απελευθέρωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνέπειες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μερικά ποτά είναι σαν να έχεις πιει τον ορό της αλήθειας. Λες πράγματα που σκεφτόσουν χωρίς να ήθελες να τα πεις, στέλνεις μηνύματα σε πρώην σου, φλερτάρεις με μεγαλύτερη άνεση κλπ. Το αίσθημα της ντροπής είναι απόλυτα φυσιολογικό να ακολουθεί μετά από όλα αυτά. 

 

 

Είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση, όμως δεν είναι ένας μονόδρομος μετά από κάθε έξοδο. Τα βήματα που αναφέραμε πιο πάνω μαζί τη μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ θα σε βγάλουν μια για πάντα από τη δύσκολη θέση.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved