Γιώργος Αποστολόπουλος The Ratpack Food Tour: Στο «il Salumaio d’Atene» η ποιότητα έρχεται πάντα πρώτη

Εγκαινιάζουμε τη νέα στήλη φαγητού του Ratpack, ξεκινώντας την περιπλάνησή μας από το ιστορικό εστιατόριο-ντελικατέσεν της Κηφισιάς, δοκιμάζοντας τα καλύτερα πιάτα και γνωρίζοντας παράλληλα τα μυστικά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, κο. Σωτήρη Γεωργακόπουλο.

Μπορεί το καλό και ποιοτικό φαγητό να είναι αντικειμενική υπόθεση, η προτίμηση των γεύσεων όμως έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις συνήθειες του εκάστοτε πελάτη. Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν την υγιεινή οδό, όντας (κυρίως) λάτρεις των λαχανικών, την ώρα που η απέναντι πλευρά παραγγέλνει συνήθως πιο σύνθετα πράγματα, με κυρίως θέμα το κρέας.

Η νέα μας στήλη, με όνομα The Ratpack Food Tour έχει ως σκοπό να εξερευνήσει τα πιο διάσημα εστιατόρια της Αθήνας, με τη Σαμάνθα Αποστολοπούλου (pescatarian) και το Χρήστο Κάβουρα (meat lover) να δοκιμάζουν και να αξιολογούν τα καλύτερα πιάτα που σερβίρονται μπροστά τους. Εκτός από τις γεύσεις και τα εδέσματα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά για την ιστορία του εστιατορίου μέσα από τις λέξεις των ίδιων των ίδιοκτητών. Σήμερα θα γνωρίσουμε καλύτερα το «il Salumaio d’Atene» στην καρδιά της Κηφισιάς, συζητώντας παράλληλα με τον ιδιοκτήτη, κο. Σωτήρη Γεωργακόπουλο.

 

 

Η ποιότητα είναι μια αμετάβλητη αρχή του «il Salumaio»

Δεν χρειάζεσαι ώρα για να καταλάβεις το ιδιαίτερο συναίσθημα που σου προκαλεί ο χώρος του μικρού μεν, αλλά θαυματουργού εστιατορίου. Το υπέροχο λουτρό δίπλα από την είσοδο, η μοναδική αρχιτεκτονική του χώρου και η ευγένια με την οποία σε αντιμετωπίζει το προσωπικό σε προϊδεάζουν πριν καν δοκιμάσεις κάποιο έδεσμα ότι ο χρόνος που θα περάσεις στο «il Salumaio d’ Atene» θα είναι πραγματικά μοναδικός.

Η Σαμάνθα Αποστολοπούλου και ο Χρήστος Κάβουρας έχουν πιάσει ήδη θέση στο τραπέζι και μελετούν το μενού, ωστόσο πριν το γεύμα, την όρεξη θα τους ανοίξει παραπάνω ο ιδιοκτήτης του ντελικατέσεν-εστιατορίου, κος. Σωτήρης Γεωργακόπουλος ο οποίος θα μοιραστεί τα μυστικά της επιχείρησης καθώς και μικρές ιστορίες που διέπουν την ιστορία του «il Salumaio d’ Atene».

 

AP7A7446

 

-Πώς προέκυψε η ιδέα του εστιατορίου-ντελικατέσεν;

Μαζί με τη γυναίκα μου, Φούλη (οικονομολόγος) δεν είχαμε καμία σχέση με την εστίαση (σ.σ. o ίδιος είναι αρχιτέκτονας) ωστόσο ανέκαθεν διαθέταμε εξαιρετική αίσθηση του φαγητού, έχοντας δοκιμάσει γεύματα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μας γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι παρόμοιο με τον «Ορφανίδη» που βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου (σ.σ. εκεί που βρίσκεται ο σημερινός «Καίσαρης»), στον οποίο είχες τη δυνατότητα να πάρεις τον καφέ ή το ουζάκι σου και ταυτόχρονα να αγοράσεις προϊόντα για το σπίτι. Κάτι σαν ντελικατέσεν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ημέρα επετείου του γάμου μας, βρεθήκαμε στο Μιλάνο προκειμένου να αναζητήσουμε ιδέες και εκεί που περπατούσαμε στην Monte Napoleone, μέσα στη στοά είδαμε την επιγραφή, «il Salumaio» στο νο.12. Ήταν σημαδιακό για μας μια και το ημερολόγιο έδειχνε 12 Σεπτεμβρίου (ημέρα επετείου γάμου που είπαμε παραπάνω) και ήταν στον αριθμό 12. Μπήκαμε μέσα, μιλήσαμε με τον Giorgio τον ιδιοκτήτη ο οποίος ήταν και φιλέλληνας και επί τόπου κλείσαμε συμφωνία συνεργασίας μαζί του σε επίπεδο franchise.

Μόλις γυρίσαμε στην Ελλάδα αναζητήσαμε διάφορους παραγωγούς για προϊόντα και τοποθεσίες για το μαγαζί, καταλήγοντας στο μέρος που είμαστε σήμερα στην Κηφισιά (Παναγίτσας 3). Ξεκινήσαμε λοιπόν με στόχο να ανοίξουμε μια καφετέρια στην οποία παράλληλα να διαθέτουμε προϊόντα εντός του μαγαζιού τα οποία μας παρείχε το franchise και όποιος πελάτης ερχόταν μέχρι εδώ θα μπορούσε να κάτσει σε ένα τραπέζι να τα δοκιμάσει.

 

 

-Και τελικά πώς καταλήξατε στο εστιατόριο;

Στην αρχή, ειδικά τον πρώτο ενάμιση χρόνο ήταν δύσκολα τα πράγματα καθώς τα έξοδα ήταν πάρα πολλά και τα έσοδα ακόμα δεν ήταν στο σημείο που επιθυμούσαμε. Τότε λοιπόν μια φίλη μας έβαλε την ιδέα, να το κάνουμε εστιατόριο. Με δεδομένο ότι μαζί με τη Φούλη διαθέταμε καλή αντίληψη των γεύσεων, δεν χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να μάθουμε τα μυστικά από τον Ιταλό αρχιμάγειρα μας έστειλε το franchise. Έκτοτε όλες οι συνταγές είναι δικές, ο κόσμος άρχισε σταδιακά να χτίζει καλή σχέση μαζί μας και να αγκαλιάζει την ιδέα και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Πλέον έχουμε πελάτες που έρχονται μέχρι και τρεις φορές τη μέρα.

-Ποιο είναι όμως το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας του «ilSalumaio»;

Έχουμε έναν απαράβατο κανόνα, ο οποίος αναφέρει «δεν αλλάζουμε την ποιότητα όπως και δεν κάνουμε εκπτώσεις ποτέ». Από τη μοναδική διακόσμηση του χώρου, της οποίας έχω επιμεληθεί ως αρχιτέκτονας, η οποία πρέπει να είναι πάντα ανάλογη με το concept το οποίο προσφέρεις στον πελάτη, στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τα γεύματα και τέλος το βασικότερο όλων, στην επικοινωνία του σέρβις με το κοινό. Για μένα τα παιδιά που δουλεύουν στο «il’ Salumaio» είναι το άλφα και το ωμέγα. Έχουμε ένα προσωπικό σχεδόν 50 ατόμων που είναι υπερβολικό αν το σκεφτεί κανείς για ένα τέτοιο χώρο, ωστόσο θέλουμε να τους έχουμε ευχαριστημένους, τους προσέχουμε και εκείνοι μας ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ακόμα παιδιά που δουλεύουν σε εμάς από τις αρχές του ‘00.

 

AP7A7517

 

-Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια ιστορία;

Στην αρχή λεγόταν «Il’ Salumaio Monte Napoleone», αλλά κάποια στιγμή ήρθε ο ιδιοκτήτης του franchise από την Ιταλία και μας είπε ότι το δικό μας είναι πολύ καλύτερο από το αυθεντικό. «Πρέπει να το κάνετε δικό σας» μας είπε. Κάπως έτσι του δώσαμε τη σημερινή του ονομασία, «il Salumaio d’Atene».

-Το δικό σας αγαπημένο πιάτο αλλά και το πιο διάσημο του εστιατορίου;

Για μένα το αγαπημένο μου είναι το Spaghetti Aglio e Olio. Είναι απλό στη θεωρία, δύσκολο όμως να το κάνεις. Σκέτο spaghetti δηλαδή με λάδι, σκόρδο και παρμεζάνα αλλά όλο αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στο πώς θα το τοποθετήσεις. Εμένα μου αρέσει και με αυγοτάραχο. Όσον αφορά τον κόσμο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο φυλέτο Rossini, αλλά και το ριζότο με τη σουπιά.

 

Ώρα για φαγητό

Η κουβέντα ήταν σημαντικό ζέσταμα για τα πιάτα που θα έρχονταν και η Σαμάνθα και ο Χρήστος έχοντας πλέον τη γνώση του εστιατορίου-ντελικατέσεν ήταν πλέον έτοιμοι να απολαύσουν το μενού. Aφού ευχαρίστησαν τον κο. Γεωργακόπουλο στρώθηκαν στη «δουλειά» καθώς τα πιάτα πλέον έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Η Σαμάνθα έχοντας έρθει πολλές φορές (εδώ και 23 χρόνια για την ακρίβεια) δεν μπόρεσε να αρνηθεί -όπως λέει η ίδια- «τα καλύτερα αυγά μπένεντικτ που έχω φάει ποτέ», την ώρα που το Spaghetti Aglio e Olio του κου. Γεωργακόπουλου είχαν κινήσει ήδη την περιέργεια του Χρήστου. Δεν ήταν όμως τα μόνα.

Απολαύστε την ποικιλία γεύσεων και ποιότητας που παράγγειλε το δίδυμο του The Ratpack Food Tour στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Αναμφίβολα το φαγητό σε κάθε εστιατόριο έχει το δικό του χαρακτήρα και την πινελιά των υπευθύνων του και στο «il Salumaio d’Atene» διακρίνεις ξεκάθαρα την ποιότητα στη γεύση. Παράλληλα απολαμβάνεις την ηρεμία και τη θετική ενέργεια που προκύπτει από την ξεχωριστή του ατμφόσφαιρα, είτε δειπνήσεις στον εσωτερικό του χώρο, είτε στην εξωτερικό παρέα με το υπέροχο λουτρό συνθέτοντας ένα εξαιρετικά οργανωμένο παζλ για την γαστρονομική σου ευθυμία. Είναι ίσως από τα λίγα εστιατόρια που μπορούν να παινευτούν ότι όσο περνάει ο καιρός γίνονται πολύ καλύτερα. 

 

Διαγωνισμός

Για σας που σας αρέσει το καλό φαγητό, εξασφαλίσαμε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά τη δική μας εμπειρία στο ««il Salumaio d’Atene». Μπείτε στο διαγωνισμό του Ratpack στο Instagram μας και κερδίστε ένα δείπνο για δύο (από Κυριακή μέχρι Πέμπτη) στο ««il Salumaio d’Atene» κάνοντας like στο post, follow στις σελίδες https://www.instagram.com/ratpackgr/, https://www.instagram.com/ilsalumaiodatene/ και mention δύο φίλους σας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved