7 τραγούδια των N.W.A που καθόρισαν το hip hop της εποχής μας

Σαν σήμερα κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Straight Outta Compton.

Χωρίς του N.W.A., το hip hop δεν θα είχε σήμερα την μορφή που γνωρίζουμε. Ήταν η μπάντα που ανύψωσε την μουσική σκηνή της Δυτικής Ακτής, που έβαλε το πολιτικοκοινωνικό μήνυμα σε μια εποχή που έψαχνε την ταυτότητα της, που υπέφερε από τον ρατσισμό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυρίως, ανέδειξε και καλλιτέχνες όπως τον Dr. Dre και τον Ice Cube.

Σαν σήμερα κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Straight Outta Compton. Ο δίσκος που τα άλλαξε όλα. Μας έδωσε όμως αφορμή να θυμηθούμε τα 7 πιο δυνατά κομμάτια του γκρουπ, που μίλησαν στν ψυχή κάθε προβληματισμένου νέου εκεί έξω.

 

 

1. Dopeman (1987)

Ένα από τα πρώτα τραγούδια στο hip hop που μίλησαν για το φαινόμενο των ναρκωτικών στη διπλανή πόρτα. Λέγεται πως ο MC Ren είχε δει ένα σκηνικό στο διαμέρισμα του, όπου μία άνεργη μάνα «σκότωνε» τα λιγοστά χρυσαφικά της για λίγη κοκαΐνη  αξίας 20 δολαρίων. Μαζί με το εξαιρετικό flow του Ice Cube, το τραγούδι έγραψε ιστορία.

 

2. Real Niggas Don’t Die (1991)

Γράφτηκε μετά την αποχώρηση του Ice Cube από το γκρουπ, θέλοντας να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ασχέτως το αν συμπάθησες ή όχι τον Cube, θεωρείται ένα από τα πιο ρυθμικά τους κομμάτια δείχνοντας πως η μπάντα βρισκόταν ακόμα στο παιχνίδι. Τα samples του τραγουδιού έχουν παίξει σε πάνω από 30 μουσικά κομμάτια μέχρι σήμερα.

 

3. 100 Miles and Runnin’ (1990)

Δεν το σέβεσαι μόνο από ακουστικής άποψης, αλλά και για την ιστορία που κρύβει πίσω από τους στίχους του. Ήταν η «επίθεση» της μπάντας στον Ice Cube για την αποχώρησή του, ξεκινώντας ουσιαστικά την κόντρα ανάμεσα τους (σ.σ.: εκείνος θα απαντούσε ένα χρόνο αργότερα με το No Vaseline). Το τραγούδι προσπαθεί να παρουσιάσει τον Cube ως φυγά που το σκάει και δεν μπορεί να γλιτώσει – εξού και το “You don’t really think you’re gonna get away do you?”. Όπως και να έχει, το τραγούδι αυτό είναι ζωντανή ιστορία.

 

4. Gangsta Gangsta (1988)

Πολύ πριν ο 2PAC ξεκινήσει να γράφει το Can’t C Me και οι MOP για τους real G’s στο Ante Up, το Gangsta Gangsta ήταν το κομμάτι που έδινε σε κάθε άσχετο μία καλή εικόνα για το ζοριλίκι του δρόμου. Είναι το τραγούδι που έδωσε πνοή στο genre του gangsta rap, πριν ακόμα αυτό υφίσταται στη μουσική.

 

5. Express Yourself (1988)

Βασισμένο στο sample του Charles Wright & The Watts 103rd Street Rhythm Band, το Express Yourself ηταν από τα λίγα τραγούδια που μπορούσαν να παίξουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των 80s χωρίς να ανησυχούν για ντου της αστυνομίας. Για όσους είναι φαν, ξέρουν πως χαρακτήρισε την μπάντα, αλλά και συνάμα έκανε κάτι πολύ μεγαλύτερο: έδειξε το ταλέντο και την τεράστια αξία του Dre.

 

6. Fuck Tha Police (1988)

Η διαμαρτυρία που έγινε τραγούδι. Το τραγούδι που έγινε κίνημα. Το κίνημα που οδήγησε τους N.W.A. στη δόξα και τον ανοιχτό «πόλεμο» με την αστυνομία, σε σημείο που τους ξυλοκόπησαν λίγο μετά από live εμφάνιση τους. Όλα τα σκηνικά της αστυνομικής βίας έναντι των Αφροαμερικάνων, βρήκαν το βήμα και παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό μέσα από αυτό το τραγούδι. Όλα αυτά, όταν ένα χρόνο νωρίτερα το 1987, η αστυνομία είχε ασκήσει βία και παράβαση καθήκοντος σε τουλάχιστον 2.000 υποθέσεις της.

 

7. Straight Outta Compton (1988)

Όταν το μετρό έγινε σύμβολο της εργατικής τάξης μέσα από ένα τραγούδι. Χωρίς το συγκεκριμένο, η σκηνή του hip hop θα είχε συνεχίσει να παραμένει περιθωριακή. Τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων ενός κατώτερου θεού θα κρυβόντουσαν κάτω από το χαλί και ένα από τα μεγαλύτερα hip hop γκρουπ δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια. Όλο το hip hop των 80s εδώ. Σε ένα τραγούδι-σταθμό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved