Είναι ο Kevin Costner το πιο γνήσιο παιδί της Άγριας Δύσης;

5 γουέστερν που τον εξυψώνουν στο πάνθεον των καλύτερων κινηματογραφικών καουμπόηδων.

Ο Kevin ο γελαδάρης. Ο καουμπόης. Ο άνθρωπος με το εξάσφαιρο. Τον είδαμε πάλι να ετοιμάζεται για τη νέα τηλεοπτική σειρά Yellowstone της Paramount Network, φορώντας το καουμπόικο καπέλο για να κάνει τι; Να παίξει άλλον ένα ρόλο στη Δύση. Ακόμη και αν δεν είναι Άγρια.

Αλλά ο Kevin είσαι συνηθισμένος σε αυτά. Έχει κάνει τον καουμπόη τόσες πολλές φορές (ή τουλάχιστον έχει μπλέξει με τα γούεστερν τόσες φορές) που ίσως και να το έχει πιστέψει. Και να πούμε και κάτι; Κάποιες φορές τα έχει καταφέρει μια χαρά.

Περάσαμε λοιπόν από το μικροσκόπιο 5 καουμπόικους ρόλους του Kevin Costner, που τιμάνε τα νεότερα γουέστερν.

 

1. Open Range

kevincostneropenrange 660x374

Είναι ίσως από τις λίγες περιπτώσεις που ο Robert Duvall έκλεψε την δόξα του καουμπόη από τον Kevin Costner. Και αυτό δεν το λες δα και εύκολο.  Ο ρόλος του Costner στην προκειμένη περίπτωση είναι πιο δραματικός, αφού υποδύεται έναν βετεράνο του Εμφυλίου Πολέμου που προσπαθεί να ξεπεράσει τα φονικά που επιστρέφουν στους εφιάλτες του. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που σε κάνει να αναρωτιέσαι «Γιατί δεν το συμπαθεί το εξάσφαιρό του αυτός ο άνθρωπος;». Πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τον Μichael Gambon και την συμμορία του, για να ξεκινήσει το πιστολίδι. Και είναι κάπου εκεί που βλέπεις αυθεντικό γουέστερν, μιας και η σκηνή της μάχης της συγκεκριμένης ταινίας είναι η πιο μεγάλη σε χρόνο που έχει γυριστεί μέχρι τώρα στον κινηματογράφο.

 

 

2. Wyatt Earp

WyattEarpCostnerFullLength

Ασχέτως με το αν είχαμε να κάνουμε με biopic ή όχι, το Wyatt Earp ήταν μία πολύ καλή ταινία. Σε αντίθεση με τους Λούκι Λουκ χαρακτήρες που έχουμε δει κατά καιρούς, το Wyatt Earp του Lawrence Kasdan έδινε την πραγματική ατμόσφαιρα της Άγριας Δύσης που έλεγε τον απλό άγραφο Νόμο: το ότι φοράς το σήμα του σερίφη δεν σημαίνει πως περπατάς με το Ευαγγέλιο. Πιστολίδια, βεντέτες και κυρίως μία ολοκληρωμένη εικόνα από τον τρόπο ζωής της εποχής. Ο Costner στα καλύτερα του. Λακωνικός και φονικός όσο και ο πραγματικός χαρακτήρας. Και η σκηνή με το πιστολίδι στο ΟΚ Coral Hotel ήταν όπως ακριβώς καταγράφηκε από τις εφημερίδες της εποχής.

 

Ρίξε μία ματιά και στις καλύτερες γουέστερν μονομαχίες.

 

3. Hatfields & McCoys

devilans

Κατευθείαν μέσα από την καρδιά του Εμφυλίου με τον Kevin Costner και τον αδικοχαμένο Bill Paxton να φέρνουν στη μικρή οθόνη μία από τις μεγαλύτερες βεντέτες που γνώρισε ο Αμερικανικός Νότος. Δύο φίλοι από τον στρατό γίνονται άσπονδοι εχθροί, με την οικογένειά τους (και κυρίως τα παιδιά τους) να εμπλέκεται σε έναν κλεφτοπόλεμο που δεν έχει τελειωμό και μετράει μόνο θύματα. Ο Costner υποδύεται τον Ans Hatfield του όποιου του είχαν κοτσάρει το παρατσούκλι Devil για το διαολεμένο σημάδι και την ακόμη πιο διαολεμένη τύχη να γλιτώνει από τον θάνατο. Για την ακρίβεια, το Hatfields & McCoys θεωρείται ένα από τα μικρά διαμάντια της μικρής οθόνης που έχει να διδάξει: βλαχιά και πιστολίδι. Ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει τον Αμερικανικό Νότο.

 

 

4. Dancing With Wolves

dances with wolves

Το Χορεύοντας με τους Λύκους είναι από εκείνες τις ταινίες που θα μείνουν στην αιωνιότητα. Όχι δεν κάνουμε πλάκα, παρότι ο Costner έχει εδώ την λιγότερη γουεστερνίλα από τις υπόλοιπες ταινίες. Όμως αυτή η ταινία είναι προσωπικά γραμμένη και σκηνοθετημένη από τα χεράκια του γι’ αυτό και του χάρισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας μαζί με άλλα 5 Βραβεία. Γιατί βρίσκεται σε αυτή τη λίστα; Γιατί οι Ινδιάνοι υπήρξαν μέρος των γουέστερν και ο Χορεύοντας με τους Λύκους υπήρξε από τους πιο χαρισματικούς στρατιωτικούς-Ινδιάνους που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Με βαθύ το συναίσθημα της ανθρωπιάς και το δέσιμο του ανθρώπου με τα έθιμα και την Φύση, σε σημείο που η ταινία βαδίζει ανάμεσα στο δράμα και την περιπέτεια. Δεν ξέρουμε πόσο γουέστερν μπορεί να χαρακτηριστεί (σ.σ.: αν και η εποχή ταιριάζει άριστα) αλλά είναι ξεκάθαρα η καλύτερη ταινία του Kevin Costner.  

 

 

5. Man of Steel

man of steel 42

Το κοιτάς και κολλάς. Τι λένε αυτοί; Ποιος Nolan; Ποια Άγρια Δύση; Που είναι οι καουμπόηδες; Αυτό αναρωτιόμασταν και εμείς όταν είδαμε τον Costner να υποδύεται τον μπαμπά Kent με τόση αποτυχία. Η ατάκα του καλή, η εμφάνιση του πιο ολιγόλεπτη και από οργασμό 70χρονου με Viagra και τον βλέπεις ότι απλά ΔΕΝ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΑΙ. Είναι μεν βλάχος από μία κωμόπολη του Νότου, αλλά δεν μπορεί να μάθει τον Καλ Ελ πώς να σημαδέψει. Πρέπει απλά να του δώσει βαρύγδουπα μαθήματα ζωής, όταν ο συγκεκριμένος είχε έναν υπερδιαστημικό Russell  Crowe, Τζορ Ελ, που του δίδαξε τα μέγιστα. Δεν είναι γουέστερν, δεν έχει καουμπόηδες, δεν έχει πιστολίδι, αλλά έχει Kevin Costner σε ρόλο βλάχου. Σαν να έχεις φτάσει στο πηγάδι και να βλέπεις πως είναι άδειο. Ε όχι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved