Το μωρό του Nevermind δεν έχει φυλή

Το All Apologies των Nirvana έγινε διαφήμιση για καλό σκοπό.

Το «All Apologies» των Nirvana ήταν και είναι ένα κατ' εξοχήν αντιρατσιστικό τραγούδι που προτάσσει την ισότητα: «All in all is all we are» ο διδακτικός επίλογος του κομματιού, το οποίο η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας T-Mobile θέλησε να αξιοποιήσει, αφενός για εμπορικούς λόγους, αφετέρου για να στείλει ένα ανθρωπιστικό μήνυμα. Θες να το πεις λαϊκισμό; Θες να το πεις μαρκετινίστικο τερτίπι; Οκ. Γι' αυτό ίσως να δέχτηκε κριτική από κάποιους, αν και σε αυτό ίσως συνετέλεσε το γεγονός ότι το εν λόγω κλιπάκι προβλήθηκε στα breaks του Super Bowl, πράγμα που εκ προοιμίου δημιουργεί καχυποψία, λόγω του κόστους της διαφήμισης. 

Anyway.

Στη διαφήμιση γίνεται ένα cover του γνωστού τραγουδιού, με τους ήχους της κιθάρας να υποκαθίστανται από παιδικά κουδουνίσματα, ώστε να συνάδουν με τα μωρά που πρωταγωνιστούν στο κλιπάκι.

Μπορεί το μουσικό αποτέλεσμα να είναι πολύ διαφορετικό από την αυθεντική εκτέλεση, δεν παρεκκλίνει όμως ως προς το νόημα και μήνυμά του: Την ισότητα και την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Μωρά από διαφορετικές φυλές διευκολύνουν την αγνότητα και τη σκοπιμότητα του μηνύματος, δίνοντας εικόνα και σάρκα στα λόγια του αφηγητή που λέει: «Θα αγαπήσετε όποιον εσείς θέλετε, θα απαιτήσετε δίκαιη και ίση αμοιβή, δεν θα επιτρέψετε από όπου κι αν έρχεστε να σας υπαγορεύουν πού θα πάτε. Θα ακουστείτε, δεν θα απορριφθείτε»

Kεντράροντας στο νόημα της διαφήμισης και αφήνοντας στην άκρη τα εμπορικά-κερδοσκοπικά φίλτρα, μας ψιλοάρεσε.

Εσείς τι λέτε;  
 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved