12 ύμνοι της ΡΟΚ που ουρλιάζουν «Καλοκαίρι»

Έχει Led Zeppelin, ΔΕΝ έχει Λιωμένο Παγωτό.

Έχω προλάβει εποχές που γράφαμε κασέτες πριν φύγουμε για διακοπές (δεν χρειάζεται να ΣΕΒΕCTE, απλά το αναφέρω). Εποχές που προτιμούσαμε να φάμε όλο το χαρτζιλίκι σε δίσκους από το να πάρουμε καινούργια αθλητικά. Άλλωστε τα χιλιοσκισμένα All Star ήταν πιο κουλ στους κύκλους μας.

Είχαμε τη μουσική μας τότε που μας έφτανε και μας περίσσευε. Και κομμάτια που μπορούν να φτιάξουν ένα ιδανικό καλοκαιρινό soundtrack –που δεν έχει εμπεριέχει το «Λιωμένο Παγωτό» από τα Ξύλινα Σπαθιά βεβαιώς βεβαίως.

Κι αυτή εδώ είναι μια λίστα με 12 ροκ ύμνους που ουρλιάζουν «Καλοκαίρι»! Την αφήνω εδώ να υπάρχει, αντί για μια σκέψη μου. 

 

1. In the Summertime – Mungo Jerry

Από τις εποχές που έπαιζε διαφήμιση στην τηλεόραση, με γνωστή και μη εξαιρετέα συλλογή 10πλου σιντί Classic Rock που ΠΡΕΠΕΙ να αγοράσεις, μέχρι σήμερα που σκάει καμιά φορά στα ραδιόφωνα, αυτό το κομμάτι είναι για το Καλοκαίρι ότι τα περιστέρια για την Άνοιξη.

 

2. Sweet Emotion - Aerosmith

Δεν εμπεριέχει κανένα στίχο για καλοκαίρι. Εμπεριέχει υγρές φράσεις στο μπάσο, καυτές κιθάρες κι ένα βιντεοκλίπ που κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε εφήβου· όταν οι γονείς του κάνουν διακοπές στο χωριό. Θέρος, Έρως, Ροκ εντ Ρολ και δεν περιγράφω άλλο.

 

3. Dancing Days – Led Zeppelin

Από τότε που ήμουν 15 χρονών, οι καλοκαιρινοι μήνες ζητάνε επιτακτικά Led Zeppelin, σα να είναι το επίσημο soundtrack τους. Κι αυτό εδώ μιλάει για τις ατέλειωτες καλοκαιρινές νύχτες με τον πιο απλό κι απέριττο τρόπο.

 

4. Blister in the Sun – Violent Femmes

Το πιο χαρούμενο folk ροκ ριφάκι, δίπλα σε στίχους που μουλιάζουν στον ιδρώτα και την καλοκαιρινή μελαγχολία μιας δύσκολης εποχής. Δε δώσαμε ποτέ μεγάλη σημασία στα λόγια. Μας έστελνε για κυκλικούς χορούς η μουσική.

 

5. Summer of 69 – Bryan Adams

Είπες τη λέξη «cheezy»; Καλά έκανες γιατί είναι. Θα ζηλεύουμε όμως πάντα το ιδανικό εφηβικό καλοκαίρι (και τον ιδανικό εφηβικό έρωτα) που περιγράφει. Γιατί τελικά «those were the best days of my live».

 

6. School’s Out – Alice Cooper

Τι εννοείς ΔΕΝ ήταν το πρώτο κομμάτι που άκουσες όταν τελείωσαν οι Πανελλήνιες;

 

7. Rockaway Beach – The Ramones

Μπύρες, σφηνάκια, μπάρμπεκιου στην παραλία, βραδινό μπάνιο και punk μέχρι να σκάσει η αυγή. Αν σε βρει ζωντανό. Κι όχι κοιμισμένο με μπλούζα Led Zeppelin πάνω σε ξαπλώστρα. Να παθαίνεις ηλίαση κατά τις 10 το πρωί.

 

8. Nothin’ But a G Thang – Dr. Dre & Snoop Dogg

Μια χιπ χοπ παρένθεση για τους δύο μεγάλους μάστορες της ρίμας. Φουλ καλοκαιρινό με το μπιτ να μοσχοβολάει Καλιφόρνια, block πάρτι στα γκέτο και αμαξάδα. Και κάτι άλλο πολύ αγαπημένο στους δύο ράπερ. Και παράνομο σε κάποιες (μόνο) πολιτείες.

 

9. Summer’s Rain – Savatage

Κατεβάζουμε λίγο ρυθμούς, σταματάμε το πάρτι. Αυτό εδώ είναι για εκείνες τις στιγμές που το Καλοκαίρι σου το έχει πάρει ο διάολος. Και πιστεύεις ότι μόνο μια βροχή θα σε σώσει. Εσένα και τη μελαγχολία σου.

 

10. Dirty Black Summer - Danzig

Πάμε ξανά σε ρυθμούς πάρτι: Μαύρος Ύμνος για Κολασμένες Νύχτες.

 

11. Paradise City – Guns n’ Roses

Είσαι 17 χρονών και θες να ζήσεις το ροκ όνειρό σου. Πας διακοπές με κολλητούς κι έχετε εξαγριωμένες ορέξεις για σεξ, αλκοόλ και ροκ εντ ρολ. Και καταλήγειτε μπακούρια, να πλακώνεστε για τις μεταγραφές της ομάδας 5 η ώρα τα ξημερώματα.

 

12. Sumerland – Fields of the Nephilim

Εμπρός για την πραγματική γη της επαγγελίας αδέρφια!

Ακολούθησε τον Γιώργο Ρομπόλα στο Facebook



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved