Πέντε σημαντικά έργα του Τσαϊκόφσκι που άλλαξαν την μουσική

Και τα οποία αγαπάμε μέχρι σήμερα.

Τα έργα του περιλαμβάνουν συμφωνίες, κονσέρτα, όπερες, μπαλέτο. Στράφηκε σε λογοτεχνικές και δραματικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Σαίξπηρ, για μια σειρά από ορχηστρικές συνθέσεις. Η μουσική του Τσαϊκόφσκι συνδυάζει όμορφες μελωδίες, εντυπωσιακές αρμονίες και πολύχρωμες ενορχηστρώσεις. Και με αφορμή την προβολή της Λίμνης των Κύκνων στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στις 22 Ιουλίου, σου παρουσιάζουμε τις πέντε που πρέπει να γνωρίζεις.

 

 

Ο Καρυοθραύστης

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο ‘‘Καρυοθραύστης’’ είχε μια χλιαρή ανταπόκριση από τον κόσμο, όταν έκανε για πρώτη φορά την πρεμιέρα του το 1892. Παρόλα αυτά, παραμένει σήμερα ως ένα από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα όλων των εποχών.  Ο ‘‘Καρυοθραύστης’’ περιέχει τόσες πολλές διαφορετικές μελωδίες που ο Τσαϊκόφσκι φρόντισε να εντάξει μερικές από τις δικές του αγαπημένες, στη 20λεπτη σουίτα του Καρυοθραύστη. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα Dance of the Sugar-Plum Fairy, Dance of the Reed Flutes και Waltz of the Flowers. Το συγκεκριμένο μπαλέτο δύο πράξεων,  είναι μια διασκευή της ιστορίας του Γερμανού συγγραφέα E.T.A. Hoffman, όπου μια νεαρή κοπέλα με το όνομα Κλάρα μεταφέρεται σε έναν μαγικό κόσμο την περίοδο των Χριστουγέννων όπου όλα τα παιχνίδια της, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη καρυοθραύστη, ζωντανεύουν.

 

Ουβερτούρα 1812

Ή αλλιώς και ‘‘1812’’ όπως είναι γνωστό στους μουσικόφιλους, με πολεμικό και πατριωτικό χαρακτήρα. Γραμμένο το 1880, αποτίνει φόρο τιμής στην άμυνα του ρωσικού στρατού ενάντια στην εισβολή του Ναπολέοντα το έτος 1812. Με διάρκεια μόλις 15 λεπτών, η δραματική κορύφωσή του είναι μια από τις πιο γνωστές στιγμές της κλασικής μουσικής και μάλιστα απαιτεί τη χρήση κανονιοβολίδων και καμπανών στο αποκορύφωμά της. Επειδή, προφανώς, αυτό δεν είναι πρακτικό για παραστάσεις που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους, οι ορχήστρες βρίσκουν συχνά άλλους τρόπους για να μιμηθούν τον ήχο – από τύμπανα και γκονγκ μέχρι και κρούσεις αντικειμένων στη σκηνή με…σφυριά και βαριοπούλες!

 

Πέμπτη Συμφωνία

Η πέμπτη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι συντέθηκε το 1888 και έλαβε πρεμιέρα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους στο θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη, όπου διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Σε αντίθεση με τις δύο συμφωνίες που ήρθαν πριν -την τέταρτη και τη Συμφωνία του Manfred- η πέμπτη δεν έχει σαφές πρόγραμμα ή αφήγηση. Έχει ένα κύριο θέμα, που ακούγεται στο πρελούδιο και που ουσιαστικά επανεμφανίζεται και στις τέσσερις πράξεις σε διάφορες εναλλαγές. Αυτή η συμφωνία κερδίζει τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες με την ατμοσφαιρική της μουσική,  τις υπέροχες αρμονίες της, αλλά και το μουσικό δράμα βγαλμένο από την ακμή της ρομαντικής εποχής.

 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Ένα από τα διασημότερα δραματικά ορχηστρικά κομμάτια, με τον ρομαντισμό και την τραγωδία του έργου του Σαίξπηρ σε μόλις 20 ένδοξα μουσικά λεπτά. Το κομμάτι βασίζεται σε τρία βασικά σκέλη της ιστορίας, όπου το καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύεται από ένα μουσικό θέμα το οποίο περιστρέφεται και δένει μαζί με την αφήγηση.  Το θέμα της αγάπης, για παράδειγμα. είναι γεμάτο από σαρωτικές χορδές και υψηλές μελωδίες για φλάουτα και όμποε, για να παρουσιάσουν την λαχτάρα του απαγορευμένου έρωτα. Το θέμα της σύγκρουσης είναι ένα μουσικό πεδίο μάχης για πνευστά και κρουστά, με ακανόνιστους ρυθμούς, «ταραγμένες» μελωδίες εγχόρδων που σχηματίζουν μια τέλεια μουσική απεικόνιση του θυμού και της εχθρότητας μεταξύ των Μοντέγων και των Καπουλέτων.

 

 

H Λίμνη των Κύκνων

Το πρώτο από τα τρία μπαλέτα που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, η ‘‘Λίμνη των Κύκνων’’ είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μπαλέτα όλων των εποχών, από τη μουσική μέχρι τα κοστούμια και τη χορογραφία. Οι κριτικοί την εποχή της πρεμιέρας του πίστευαν ότι η μουσική του ήταν «πολύ θορυβώδης» και «πολύ συμφωνική», αλλά σήμερα, σύμφωνα με τους μοντέρνους κριτικούς μουσικής και τους μεγάλους μαέστρους του πενταγράμμου, θεωρείται πως είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία που του προσδίδουν διαχρονικότητα. Η ιστορία είναι το τέλειο πάντρεμα τραγωδίας και ρομαντισμού. Ένας κακός μάγος έχει μεταμορφώσει τις γυναίκες σε ένα κοπάδι κύκνων, και όταν ένας Πρίγκιπας ερωτεύεται μια από αυτές –την Οντέτ– ορκίζεται να σπάσει το ξόρκι. Η απάτη του μάγου θα παίξει κομβικό παράγοντα στα γεγονότα και το τέλος, θα είναι τελικά τραγικό για τον Πρίγκιπα και την Οντέτ. Το μπαλέτο περιέχει μερικές από τις καλύτερες και πιο δραματικές μουσικές στιγμές του Τσαϊκόφσκι, με θέματα που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα και προκαλούν την επιθυμία του χορού σε ένα μεθυστικό ακουστικό ταξίδι.

 

 

 

Η μαγεία του μπαλέτου έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Η Λίμνη των Kύκνων με τους παγκοσμίου φήμης χορευτές Iana Salenko, Dinu Tamazlacaru και το Romae Capital Ballet την Δευτέρα 22 Ιουλίου.  Η αριστουργηματική μουσική του Τσαϊκόφσκι και η η απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού θα μας παρασύρουν σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από τη Λίμνη Των Κύκνων, την πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό παραμυθένιο θέαμα στο κέντρο της πόλης, το αγαπημένο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. 

Δευτέρα 22 Ιουλίου - Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
Ωρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια από 30 ευρώ
Προπώληση: more.com 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved