Εσύ ξέρεις ποιοι είναι οι 5 πιο σκληροί τηλεοπτικοί ντετέκτιβ των ημερών μας;

Από το True Detective μέχρι τον επιθεωρητή Colombo, ένα ταξίδι στο hard boiled σύμπαν μας μαθαίνει τι εστί σκληρός ντετέκτιβ.

Από ντετέκτιβ άλλο τίποτα εκεί έξω, ειδικά τώρα με το Netflix, παντού βλέπεις να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην κυριολεξία. Οι ντετέκτιβ και τα αστυνομικά μυστήρια είναι ένα πολύ δημοφιλές genre ακόμη και σήμερα, ακόμη κι αν μας έρχεται έναν αιώνα πίσω και βάλε. Όλα ξεκίνησαν με τον συγγραφέα τρόμου Edgar Allan Poe πίσω το 1800 και τώρα έχουμε τις πιο μοντέρνες και γυναικείες εκδοχές του ντετέκτιβ, όπως για παράδειγμα το αριστουργηματικό Mare of Easttown ή κάποια από τα πολλά υποσχόμενα Σκανδιναβικά αστυνομικά. Ο ντετέκτιβ, ο μπάτσος, ο σκληρός ηθικός αστυνόμος, εκείνος που βάζει πάνω από το ταλαιπωρημένο του τομάρι το καλό και το δίκαιο, ήταν από πάντα κάτι που θέλαμε να βλέπουμε στις οθόνες μας.

Edgar Allan Poe: Γιατί πρέπει να έχεις ένα βιβλίο του στη συλλογή σου

Από τον θρυλικό Ηρακλή Πουαρό μέχρι την τρομερή Miss Marple, εμείς θα πιάσουμε να αναλύσουμε τους μοντέρνους ντετέκτιβ, από το ’70 και μετά, οι οποίοι τάραξαν τα τηλεοπτικά νερά με σειρές που έμειναν στην ιστορία. Πάρε για παράδειγμα τον πολύ σκληρό και μοιραίο Rustin Cohle από το True Detective ή την καταπληκτική Sarah Lund από το The Killing, οι μοντέρνοι ντετέκτιβ έχουν ήδη συνδυάσει πολλά στοιχεία από τον κόσμο που εξελίσσεται και βρίσκει διεξόδους σε πιο politically correct δρόμους.

Εμείς μαζέψαμε εδώ μερικούς από τους πιο διάσημους και διάσημες ντετέκτιβ αυτή τη στιγμή, ντετέκτιβ που έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στην τηλεοπτική, αστυνομική ιστορία από το ’70 μέχρι σήμερα. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι 5 πιο επιδραστικοί ντετέκτιβ εκεί έξω αυτή τη στιγμή:

Marianne ‘Mare’ Sheehan – Mare of Easttown

Το πολύ σκοτεινό αλλά ταυτόχρονα δυνατό Mare of Easttown από το HBO έριξε άκυρο σε πολλούς ανδρικούς ντετέκτιβ εκεί έξω. Με την Kate Winslet να παίζει πρώτη φορά στην τηλεόραση, με έναν ρόλο που σπάει κόκαλα. Η ερμηνεία της είναι απίστευτη αλλά πολλά τα χρωστάει φυσικά και στον πολύ καλογραμμένο χαρακτήρα της μοιραίας γυναίκας αστυνομικού Mare Sheehan που αντιμετωπίζει τεράστια οικογενειακά προβλήματα. Ένας χαρακτήρας που θα διδάσκει στο μέλλον τον ρόλο στις γυναίκες υποψηφίους.

 

 
 

Sarah Lund – The Killing

Μία από τις πιο εντυπωσιακές σειρές των τελευταίων ετών με άλλη μία γυναίκα πρωταγωνίστρια στο ρόλο της ντετέκτιβ που προσπαθεί να βγάλει άκρη με το τι συμβαίνει μετά το φόνο ενός μικρού κοριτσιού. Η Sarah Lund είναι ένας χαρακτήρας που τα θέλει όλα, είναι βίαιη, αλλά ταυτόχρονα δίκαιη και έχει μία πολύ έντονη αίσθηση της δικαιοσύνης. Η ιστορία στην οποία εμπλέκεται είναι πραγματικά χαώδης και σχεδόν την σκοτώνει. Μία σειρά που πραγματικά αξίζει να δει κανείς αν είναι φαν του είδους.

 

 
 

James ‘Jimmy’ McNulty – The Wire

Ίσως η πιο τίμια αστυνομική σειρά όλων των εποχών, επίσης και η πιο δύσκολη να παρακολουθήσει κανείς μιας και ο δημιουργός της George Pelecanos είχε την επιθυμία να μοιάζει όσο πιο πολύ στην πραγματικότητα όσο είναι δυνατόν για μία τηλεοπτική σειρά. Ο McNulty είναι ματαιόδοξος, πιστεύει πως είναι καλύτερος από τους συναδέλφους του και στο τέλος σχεδόν διαλύεται από τις ίδιες του τις φιλοδοξίες. Η σειρά είναι ένα μοντέρνο αριστούργημα. Ο McNulty είναι αλκοολικός και διεφθαρμένος, και το πάει έτσι μέχρι το τέλος, οπότε μόνο αυτό τον ανεβάζει στα μάτια μας.

 

 
 

Lieutenant Columbo – Columbo

Τι να πει κανείς για τον ογκόλιθο του μοντέρνου ντετέκτιβ; Έβαλε τις βάσεις για αυτό που βλέπουμε σήμερα στην οθόνη μας, σαφώς επηρεασμένος από hard boiled τιτάνες τύπου Humphrey Bogart, μπήκε στις καρδιές μας από την τηλεοπτική σειρά-έπος Columbo. Ο Peter Faulk μοιάζει σαν ο κατάλληλος τύπος που μπορεί ταυτόχρονα να σου δώσει συμβουλή για την γυναίκα σου και την ίδια στιγμή να πιάσει τον πιο κακό εγκληματία εκεί έξω.  Το Los Angeles Police Department θα είναι πολύ διαφορετικό μετά από τον Columbo.

Η διαχρονική μελαγχολία του Humphrey Bogart μετράει ακόμα

 
 

Rustin ‘Rust’ Cohle – True Detective

Και κάπου εδώ φτάνουμε στην κορυφή του μοντέρνου, σκληρού, ευαίσθητου και έξυπνου ντετέκτιβ της νέας εποχής και ποιος πιο κατάλληλος από τον Matthew McConaughey να τον ενσαρκώσει; Το Αμερικάνικο Όνειρο που ψυχορραγεί. Ο τύπος που τα έχει δει όλα, τα έχει κάνει όλα και τώρα σχεδόν είναι στο χείλος του γκρεμού, μία τελευταία υπόθεση τον ιντριγκάρει, τον σέρνει πίσω το σκοτεινό του παρελθόν, θέλοντας και μη, είναι ένας χαρακτήρας γοητευτικός, απρόβλεπτος, ευάλωτος. Το True Detective, ιδιαίτερα η πρώτη σεζόν, είναι ίσως μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές στιγμές του είδους. Μία αξέχαστη ερμηνεία από έναν αξέχαστο χαρακτήρα της νέας εποχής της τηλεόρασης.

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved