Τι θα ήταν ο κόσμος της φαντασίας χωρίς τον Conan The Barbarian;

Τι θα ήταν άραγε ο κόσμος των οπαδών του φανταστικού αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτόν τον θρυλικό ήρωα; Ο Conan The Barbarian είναι ο ήρωας που τόσοι και τόσοι έχουμε διαβάσει και ταυτιστεί.

Ποιος ήταν ο Robert E. Howard;

Ο Robert E. Howard γεννήθηκε το 1906 στο Πήστερ του Τέξας. Δημοσίευσε για πρώτη φορά σε ηλικία δεκαεννιά ετών, το 1925, στο περιοδικό Weird Tales στο οποίο και θα παρουσίαζε στο εξής το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής.

 

 

Μεγαλόσωμος, αθλητικός, ογκώδης, αθλητής, ημιεπαγγελματίας πυγμάχος, ο Robert E. Howard φαίνεται ότι αναζήτησε στο είδωλο που αντίκρυζε στον καθρέφτη το πρότυπο για την δημιουργία των ποικίλων ηρώων του (με μια εξαίρεση στο διήγημά του "Ο λαός του μονόλιθου" όπου υπαινίσσεται μια τελείως διαφορετική μορφή, έναν αντικανονικό ήρωα, τον τρελό ποιητή Τζέφρι, κατεστραμμένο από τις καταδύσεις του στο υπέρλογο και το απόκοσμο).

 

 
 

Ποιος ήταν ο Conan;

Ο Conan (γνωστός και ως Κόναν ο Κιμέριος, από το όνομα της πατρίδας του, της Κιμερίας) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, ο οποίος συχνά συσχετίζεται με το υποείδος της φαντασίας που αποκαλείται ηρωική φαντασία. Θεωρείται ο πιο διάσημος φανταστικός βάρβαρος και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας.

Δημιουργήθηκε από τον Robert E. Howard το 1932, μέσω μιας σειράς διηγημάτων φαντασίας τις οποίες πούλησε στο περιοδικό Weird Tales. Έκτοτε ο χαρακτήρας έχει κάνει την εμφάνισή του σε βιβλία, κόμικ, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και βιντεοπαιχνίδια.

 

 
 

Ποιο ήταν το στυλ του Robert E. Howard

Το ξεχωριστό λογοτεχνικό ύφος του Robert E. Howard βασίζεται σε έναν συνδυασμό υπαρξισμού, ποιητικού λυρισμού, βίας, γκρίνιας, χιούμορ, μπουρλέσκ και ενός βαθμού σκληρού ρεαλισμού. Ο Robert E. Howard χρησιμοποίησε μια γκάμα ειδικών συναισθημάτων για να σκιαγραφήσει σκηνές στις ιστορίες του.

Η ικανότητά του να το κάνει αυτό έχει αποδοθεί στην δεξιοτεχνία του και στην εμπειρία του τόσο με τις επικές ιστορίες όσο και με την ποίηση.

Ο τόνος των έργων του Robert E. Howard, ειδικά στις ιστορίες του Conan, είναι σκληρός και σκοτεινός.

 

 
 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα φανταστικά στοιχεία που περιέχονται στις ιστορίες. Η άμεση εμπειρία από την έκρηξη του πετρελαίου στις αρχές του εικοστού αιώνα στο Τέξας επηρέασε την άποψη του Robert E. Howard για τον πολιτισμό. Τα οφέλη της προόδου ήρθαν με την ανομία και τη διαφθορά. Ένα από τα πιο κοινά θέματα στη γραφή του Robert E. Howard βασίζεται στην άποψή του για την ιστορία, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο πολιτισμών που φθάνουν στο αποκορύφωμά τους, παρακμάζουν και στη συνέχεια κατακτώνται από έναν άλλο λαό. Πολλά από τα έργα του τοποθετούνται στην περίοδο της φθοράς ή ανάμεσα στα ερείπια που αφήνει πίσω του ο νεκρός πολιτισμός.

 

 
 

Οι επιτυχίες που ήρθαν μετά το θάνατο του

Πόσο τραγικό είναι να έχεις ένα έργο ζωής και να μην το δεις ποτέ δημοσιευμένο; Αυτό ακριβώς έπαθε και ο Robert E. Howard, μιας και στην ουσία ποτέ δεν είδε τον Conan να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, όπως π.χ. μία καλή έκδοση βιβλίου ή κάποια ταινία, ενώ ήταν εν ζωή. Φυσικά όλες οι επιτυχίες ήρθαν μετά το θάνατο του, εντελώς τυχαία.

Mεγάλη επιτυχία έκανε η ταινία "Conan the Barbarian" του 1982 σε σκηνοθεσία του John Milius και πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.

Η φήμη του, και οι ελπίδες για την όποια επιβίωση, του έργου του, στηρίζονται στις 21 ιστορίες τις οποίες έγραψε με ήρωα τον Conan τον Βάρβαρο, τον Κιμμέριο.

 

 

Στα βιβλία του Robert E. Howard μπορούμε να προσθέσουμε ενδεικτικά το μυθιστόρημα "Άλμουρικ", τις συλλογές διηγημάτων "Ο σκοτεινός άντρας και άλλα διηγήματα" και "Περιστέρες της κολάσεως" και τον τόμο ποιημάτων "Πάντα πέφτει το σούρουπο".

Οι εκδόσεις όλων των κειμένων του Robert E. Howard σε αυτοτελή βιβλία είναι μεταθανάτιες και ερήμην του. Ο Robert E. Howard αυτοκτόνησε το 1936 σε ηλικία τριάντα μόλις ετών, όταν πληροφορήθηκε τον έξαφνο θάνατο της μητέρας του.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved