Μια καλή πράξη για χάρη των views χάνει την ουσία της

Αν έδινες λεφτά σε κάποιο άστεγο θα το διατυμπάνιζες και στο TikTok;

Το να κάνεις μία καλή πράξη είναι κάτι που κάνει τους πάντες να αισθάνονται καλά, και αυτόν που κάνει την πράξη αλλά και αυτόν που την δέχεται. Το ζήτημα εδώ όμως είναι άλλο, όταν μπαίνουν στη μέση τα social media τότε τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει το νόημα αλλάζουν και τα κίνητρα της πράξης.

 

 

Πάμε όμως στο ζουμί της ιστορίας μας…

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στο TikTok τα βίντεο που ανεβάζει ένας άνδρας, ο οποίος προσφέρει μετρητά χρήματα σε άστεγους. Σαν πράξη ακούγεται πολύ καλή από την άλλη όμως είναι προφανές πως κάτι δεν πάει καλά έτσι;

Ο Peter Bond μοιράζεται συχνά βίντεο, τα οποία έχουν γίνει viral. Σε αυτά δίνει στοίβες χρημάτων σε άστεγους και εξαφανίζεται, ενώ οι παραλήπτες προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι τους έχει συμβεί. Τα χρήματα ποτέ δεν έβλαψαν κάποιον που τα έχει ανάγκη από την άλλη όμως ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα του άντρα;

Ο Bond έχει περισσότερους από 375 χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok και τα βίντεο που ανεβάζει συνήθως έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές.

 

 

Ο λογαριασμός που έχει δημιουργήσει στο TikTok είναι αφιερωμένος στο να χαρίζει και πάλι τη ζωή σε ανθρώπους που συναντά στον δρόμο. «Δεν μπορείς να τους βοηθήσεις όλους, αλλά ο καθένας μπορεί να βοηθήσει κάποιον», έγραφε σε μία από τις λεζάντες, σε βίντεο που είχε ανεβάσει.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, ο Bond φαίνεται να δίνει σε έναν άστεγο μετρητά που βρίσκονται μέσα σε μια συσκευασία γεύματος. Η αντίδραση του άστεγου είναι πέρα για πέρα συγκινητική. «Τι γίνεται, πεινάς;», ρωτάει ο Bond τον άστεγο. «Σου πήρα κάτι να φας», του λέει και του δίνει την συσκευασία με το φαγητό που είναι γεμάτη χαρτονομίσματα.

Πολλοί χρήστες του TikTok αποθεώνουν τον Bond για τις πράξεις του. «Απίστευτα φοβερός και καλός άνθρωπος, καλά Χριστούγεννα», έγραψε κάποιος σε ένα από τα βίντεο που είχαν ανέβει στις γιορτές. «Να σε έχει ο Θεός καλά, να σε ευλογεί, να σε προστατεύει, να σε κάνει ευτυχισμένο και να κάνει την καρδιά σου χαρούμενη. Είσαι ένας αξιόλογος άνθρωπος», έγραψε κάποιος άλλος.

 

 

Υπάρχουν όμως αυτοί που αμφισβητούν τις προθέσεις του TikToker θεωρώντας ότι τα βίντεο αυτά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, αφού βλέπουν άστεγους ανθρώπους, καλοντυμένους και με παπούτσια Jordan. «Άστεγοι με καλό ντύσιμο. Χμμ κάτι ύποπτο μου κάνει αυτό», σχολίασε κάποιος.

Τελικά μία καλή πράξη που προβάλλεται τόσο πολύ από τα social media μεταλλάσσεται και γίνεται κάτι πολύ κοντινό στη διαφήμιση. Ενδεχομένως πάντα αυτό θα γίνεται στη χρονική περίοδο που ζούμε. Θα ζούμε με την αμφιβολία. Κάποιοι θα πουν ότι καλά έκανε ο τύπος και δημοσίευσε την καλή του πράξη προκειμένου να το μάθει ο κόσμος και να εμπνευστεί, άλλοι πάλι ότι το κάνει για τα likes και την προβολή. Η ουσία ενδεχομένως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Το θέμα είναι πάντα εσύ ο ίδιος που κάνεις την πράξη, για ποιο λόγο την κάνεις. Αν δούμε την ουσία του θέματος, τότε θα παρατηρήσουμε ότι και ένας άστεγος χαμογέλασε, και ο TikToker πήρε την προβολή του. Όλοι κέρδισαν. Τώρα το αν και πόσο είναι αληθινό ή όχι, είναι κάτι που δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ.

Για να δεις το βίντεο μπες εδώ:

https://www.tiktok.com/@pterbond/video/7050263339536239918



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved