Andy Serkis: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

O ηθοποιός που έδωσε πνοή και ταλέντο στο άψυχο CGI.

Πρέπει μέχρι σήμερα να έχω διαβάσει τουλάχιστον δέκα κείμενα από μέσα του εξωτερικού, που λίγο-πολύ έχουν στον τίτλο ή τον υπότιτλό τους την ίδια φράση. «Ο Andy Serkis γεννήθηκε για να παίζει στο σινεμά». Και αυτή είναι μία μεγάλη αλήθεια για τον Βρετανό ηθοποιό που κατέπληξε στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και τον Πλανήτη των Πιθήκων. Ωστόσο αν κοιτάξεις λίγο πιο πίσω στο παρελθόν του, θα καταλάβεις γιατί κρέμεσαι κυριολεκτικά από κάθε υποκριτική του.

 

Η μεγάλη του αγάπη για το θέατρο

Ο Serkis δεν έχει κάποια πονεμένη ιστορία που τον έκανε να καταλήξει στις ταινίες. Ο πατέρας του ήταν πετυχημένος γυναικολόγος και η μητέρα του δίδασκε αγγλικά σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μεγάλωσε διαβάζοντας Tolstoy, Hugo, Dickens και Shakespeare. Ο τελευταίος ήταν η μεγάλη του αγάπη. Ήξερε από μικρό παιδί πως θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο και να φέρει το κάτι παραπάνω στους χαρακτήρες των διάσημων θεατρικών έργων. Είναι ο λόγος που εκτός από το να εντρυφήσει σε Stanislavski και Brecht, θέλησε να κάνει σεμινάρια πάνω στα οπτικά εφέ. Πίστευε και πιστεύει, πως όσο δυνατό και να είναι ένα έργο ή ένας χαρακτήρας, τα οπτικά εφέ θα μπορούσαν να απογειώσουν την τελική εικόνα στα μάτια του θεατή. Βασιλιάς Ληρ, ΜακΒεθ, Άθλιοι, Πόλεμος και Ειρήνη, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Άμλετ. Δεν υπήρχε κλασσικό έργο που ο Serkis να μην πρωταγωνίστησε με θεατρικές ομάδες σε παραδοσιακή αλλά και μοντέρνα εκτέλεση.

 

 

Η ενσάρκωση της εξάρτησης

Παρότι ο Serkis είχε δουλέψει στο θέατρο, έψαχνε μία διέξοδο προς την τηλεόραση. Ήθελε να πείσει παραγωγούς να επενδύσουν σε mini-series που θα βασιζόντουσαν σε θεατρικά έργα. Πολλές φορές κατέληγε να παίζει μικρούς ρόλους σε κωμωδίες και δράματα, αλλά ένα μεγάλο πλήθος καλλιτεχνών και σκηνοθετών, λάτρεψαν τον ρόλο του στο Oliver Twist που υποδυόταν τον Bill Sikes. H πρόταση να αναλάβει τον ρόλο του Gollum -ή καλύτερα να δανείσει την φωνή και τις κινήσεις του στον CGI χαρακτήρα- στην αρχή του ήρθε σαν σοκ. Ήταν αυτό ακριβώς που σκεφτόταν όταν έκανε τα σεμινάρια για τα οπτικά εφέ, αλλά δεν είχε ποτέ στο μυαλό του κάτι τέτοιο ούτε και το είχε ξαναδεί. Σε διάλογο με τον Peter Jackson του είχε πει συγκεκριμένα πως «Πήτερ δεν ξέρω αν μπορώ να παίξω γιατί δεν νιώθω ότι δεν παίζω εγώ». Ωστόσο όταν οι τεχνικοί του έδειξαν το πως θα είναι το αποτέλεσμα της κάθε του κίνησης και της φωνής του, ο Serkis το είδε σαν πρόκληση. Ή θα γινόταν ρεζίλι ή θα θεωρούταν πρωτοπόρος σε κάτι πραγματικά καλοφτιαγμένο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Serkis όχι μόνο δεν έγινε ρεζίλι αλλά η Ακαδημία παραδέχτηκε το λάθος της που δεν τον πρότειναν για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 

 

 

 

Οι μεταμορφώσεις ενός αερικού

Φαίνεται ωστόσο πως ο Serkis είχε πολλά να μάθει από την συνεργασία του με τον Peter Jackson. Δεν άργησε να καταλάβει πως αυτό είναι το μέλλον και πως το CGI θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Ο Serkis είδε την ευκαιρία να αναπτύξει περισσότερο το κομμάτι του voice acting, δίνοντας στον χαρακτήρα μόνο φωνή και κίνηση, καθώς και κάποια απειροελάχιστα χαρακτηριστικά που «πρόδιδαν» ότι είναι εκείνος – όπως τα μάτια ή την έκφραση του στόματος. Όλα αυτά έδωσαν στον ηθοποιό μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Ο βετεράνος ηθοποιός Brian Cox που συνεργάστηκε μαζί του στην πρώτη ταινία του Πλανήτη των Πιθήκων, όταν τον γνώρισε του είπε κάτι σαν «Ώστε εσύ είσαι ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα». Αυτό άρεσε πολύ στον Serkis και ειδικά το ότι προήλθε από τον Cox. Γιατί ο Serkis όχι μόνο ήταν πράγματι αυτό, αλλά θα φρόντιζε να το τονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πάντρεμα μοναδικής θεατρικής υποκριτικής και χρήσης της τεχνολογίας.

 

 

Οι ρόλοι που κανείς δεν ήθελε

Παρότι ο Gollum και η απόκοσμη προσωπικότητα του σε παγίδευαν από την πρώτη στιγμή που τον αντίκριζες στην οθόνη, ο Caesar από τον Πλανήτη των Πιθήκων εκπροσωπούσε αυτή την σκοτεινή πλευρά που δεν είχαμε δει ακόμη στον Serkis. Ήταν γεννημένος για όλους εκείνους τους ρόλους που οι άλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν τους εαυτούς τους να υποδύονται. Στο Age of Ultron που έπαιξε τον Ulysses Klaw, η παραγωγή των Avengers είδε μία φωτογραφία photoshop του ηθοποιού που είχαν φτιάξει οι φανς του και τον φανταζόντουσαν στο ρόλο. Το ίδιο συνέβη με τον Snoke στα τελευταία Star Wars μιας και o Serkis ήθελε πάντα να αποκτήσει έναν «κακό» ρόλο στο genre. Μία από τις τελευταίες κορυφαίες εμφανίσεις του, ήταν στο Christmas Carol του BBC που εμφανίστηκε ως Marley, ο συνέταιρος του Scrooge. Κάθε ρόλος που έχει κάτι από θεατρική ταυτότητα και απαιτεί τις υπηρεσίες της τεχνολογίας για να προβληθεί ιδανικά, είναι μία καινούργια πρόκληση για τον Serkis.

 


Το μέλλον στο σινεμά

Ο Serkis δουλεύει πλέον και σαν σκηνοθέτης έχοντας ιδρύσει την περίφημη Imaginarium Studios που επιλέγει project σαν τα παραπάνω. Η Φάρμα των Ζώων του George Orwell είναι ένα τέτοιο project που θέλει να πραγματοποιήσει χάρη στο νεώτερο CGI. Στη νέα ταινία Batman θα υποδύεται τον Alfred Pennyworth ενώ παράλληλα θα σκηνοθετήσει και το νέο Venom: Let There Be Carnage. Νωρίτερα, είχε σκηνοθετήσει την πιο -μέχρι στιγμής- σκοτεινή απόδοση του Βιβλίου της Ζούγκλας, με τον ίδιο να έχει χαρίσει την φωνή του στον αρκούδο Μπαλού. Και σίγουρα, έχουμε ακόμη πολλά να δούμε από μία τέτοια χαρισματική φυσιογνωμία της τέχνης.

Και όλα αυτά, επειδή ο Andy προτίμησε να δει λίγο παραπέρα από ότι έβλεπαν οι υπόλοιποι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved