Οι 9 καλύτερες gangster movies που ξεχωρίσαμε

Μας μεγάλωσαν και μας δίδαξαν ότι πρέπει να είμαστε πιστοί στους φίλους μας και να κρατάμε το στόμα μας κλειστό.

Δεν είναι μόνο οι ηθοποιοί και η υπόθεση. Δεν είναι τα Όσκαρ, τα λοιπά βραβεία και οι διθυραμβικές σκηνές. Πάνω από όλα είναι η ατμόσφαιρα. Ο λόγος που αγαπάμε τα gangster movies, είναι επειδή μας παρουσιάζουν ένα κόσμο πολύ μακριά από τον δικό μας και μας βάζουν σε μία διαδικασία να σκεφτούμε το πως θα ήταν αν ήμασταν κομμάτι του. Ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν κάνει τις παρακάτω ταινίες λιγότερο μοναδικές.

 

 

American Gangster

Εκατό εκατομμύρια badget ζήτησε ο Ridley Scott από την παραγωγή και φαίνεται πως τελικά έκανε πολύ καλά. Ο Frank Lucas ενδεχομένως να μην ήταν γνωστός στους περισσότερους από εμάς, αλλά το ίδιο άγνωστος ήταν και στις Αρχές της εποχής που έψαχναν να βρουν ποιος ήταν ο έγχρωμος gangster που έβγαλε καθαρή ηρωΐνη στους δρόμους και έκανε μέχρι και την Cosa Nostra να ανησυχήσει για τα κέρδη της. Τελικά φτάσαμε να έχουμε τους Denzel Washington και Russell Crowe να δίνουν ρεσιτάλ, σε ένα πραγματικό στόρι που είχε ως επίκεντρο έναν από τους πιο αδίστακτους εμπόρους ναρκωτικών και μία σειρά από πληρωμένους αστυνομικούς που οδήγησε στην δημιουργία του Τμήματος των Εσωτερικών Υποθέσεων.

 

The Friends of Eddie Coyle

Αυθεντικό, ατμοσφαιρικό και γυρισμένο στην καρδιά της ιρλανδικής μαφίας, στη Μασαχουσέτη, είναι βασισμένο στην ιστορία της περίφημης Winter Hill Gang και στις συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια και μακριά από τα βλέμματα των αστυνομικών. Πολύ περισσότερο, είναι η ζωή του περίφημου Whitey Bulger που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έγινε ο φόβος και ο τρόμος των αστυνομικών. Ίσως μία από τις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες των 70s.

 

Goodfellas

Είναι πολλά τα πράγματα που κάνουν το Goodfellas την ταινία που είναι σήμερα. Το gangster theme, η παρέα, οι χαρακτήρες που είναι ένας και ένας και φυσικά το γεγονός ότι σε βάζει στην ατμόσφαιρα και την ζωή από τα νεαρά χρόνια του Henry, μέχρι την ημέρα που θα γίνει ο αρουραίος που όλοι μίσησαν. Όμως το ταξίδι σε αυτή τη ζωή του gangster, του ανθρώπου που ζει και βασιλεύει αγνοώντας το νόμο και την τάξη, είναι η κρυφή επιθυμία κάθε άντρα που σκέφτηκε έστω και μία φορά τον εαυτό του ως Goodfella, αλλά δεν είχε τα cojones να το κάνει όπως εκείνη. Ένα πραγματικό έπος.

 

The Untouchables

Ήταν από τις απρόσμενες επιτυχίες, αλλά τι περιμένεις όταν φέρνεις στο πλατό τον Kevin Costner μαζί με τον Robert De Niro και τον Sean Connery; Όταν μάλιστα έχεις την τύχη να έχεις και τον Andy Garcia στα καλύτερα ξεκινήματά του; Η ιστορία του Eliot Ness ενάντια στον Al Capone, με τον Robert De Niro να γονατίζει τον ρόλο και να παραδίδει μία από τις πιο κλασσικές ταινίες όλων των εποχών.

 

Scarface

Για κάποιους είναι η καλύτερη ταινία του Al Pacino. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως δεν είχες δει ποτέ σου το Godfather, το Scarface είναι μία ταινία που χαρακτήρισε τα 80s. Ενός ανθρώπου που ήρθε από την Κούβα, που ξεκίνησε από το μηδέν και που είχε τόσα κιλά cojones για να τα βάλει με όλο τον κόσμο. Πήρε αυτά που ήθελε με ιδρώτα και αίμα και απέδειξε πως στο τέλος της ημέρας, αν κρατάς τον λόγο σου και δεν διστάζεις μπροστά σε κανέναν, ακόμη και αν φύγεις θα είναι με το κεφάλι ψηλά.

 

Donnie Brasco

Η ταινία που μας έβαλε να δούμε την ιστορία από δύο οπτικές. Από εκείνη του FBI και από εκείνη της μαφίας. Οπότε ακόμη και αν κάνουμε πως δεν προσέξαμε ή δεν μας επηρέασαν οι κορυφαίες ερμηνείες των Johnny Depp και Al Pacino, σίγουρα θα σε τραβήξει το στόρι. Η πραγματική ιστορία ενός κρυφού πράκτορα, που έφτασε μέχρι το τέρμα για να δει μία ολόκληρη συμμορία πίσω από τις μπάρες.

 

The Snatch

Σπάνια θα δεις κάτι κακό από τον Guy Ritchie. Όμως πίσω στο 2001 είχαμε δει μόλις το Lock, Stock and Two Smoking Barrels και δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε. Και μετά έρχεται το Snatch και μπαίνουμε σε έναν ημίτρελο κόσμο της Αγγλικής μαφίας. Με στοιχηματζήδες, μικροαπατεώνες, τσιγγάνους που πρωταγωνιστούν σε στημένους και χίλιες δυο μικροσέχτες αγγλικών συμμοριών που ούτε καν γνωρίζαμε. Όλα αυτά με μαύρο χιούμορ, χαβαλέ και 100 λεπτά ανελέητης βίας. Όπως ακριβώς πρέπει.

 

The Departed

Τι και αν η αυθεντική ταινία μας ήρθε από την Ασία; Τελικά ο Martin Scorsese τα κατάφερε πολύ καλύτερα βάζοντας τις δικές του ξεχωριστές πινελιές. Ένας αξιοζήλευτος Lonardo DiCaprio που με αυτή την ταινία άφησε πίσω του κάθε κινηματογραφικό λάθος του παρελθόντος, ένας Matt Damon που υπήρξε όσο σιχαμένος έπρεπε και ένας Jack Nicholson που ξεπέρασε τον εαυτό του. Ιρλανδική μαφία με σπουδαία φωτογραφία, μνημειώδεις ατάκες και ένα come out που κανείς δεν το είδε να έρχεται. Δηλαδή ό,τι ακριβώς θέλουμε.

 

Godfather Trilogy

Πολλά δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα, αν δεν υπήρχαν αυτές οι ταινίες και αυτό το καστ. Οι νεότεροι δεν θα είχαμε εκτιμήσει την μεγαλοπρέπεια του Marlon Brando. Ο Al Pacino δεν θα είχε πάρει το χρίσμα για να γίνει ο ηθοποιός που είναι σήμερα και ο Robert De Niro, ενδεχομένως να ήταν μοναχά ένα πυροτέχνημα υποκριτικής. Ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Κύλησαν ακριβώς όπως έπρεπε για να απογειωθεί η οικογένεια Corleone και να παραδοθεί ένα υπέροχο series που παραμένει μέχρι σήμερα φάρος των gangster movies μέχρι σήμερα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved