George Pelecanos: O πιο hard boiled Έλληνας που έχει βγάλει η Washington DC

Αν σου αρέσουν τα αστυνομικά και δεν τον ξέρεις τότε κάτι κάνεις πολύ λάθος.

Ποιος δεν έχει πορωθεί με το King Suckerman από τις πρώτες του σελίδες, τότε που οι ιστορικές εκδόσεις Oξύ έβγαλαν την πρώτη έκδοση του βιβλίου στα Ελληνικά;

Ο Βασιλιάς του Πεζοδρομίου είναι ένα βιβλίο ιστορικό, με αυτό μεγάλωσα και με αυτό έμαθα πολλά για την Αμερική που δεν ήξερα, μέσα από τις σελίδες του γνώρισα τόνους καλής μουσικής και πήρα χαμπάρι τι γινόταν στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’70.

Τα τρία πρώτα του μυθιστορήματα γράφηκαν στο πρώτο πρόσωπο με αφηγητή τον Νικ Στέφανος, έναν `Ελληνα κάτοικο της Ουάσιγκτον και από καιρού σε καιρό ιδιωτικό ντετέκτιβ.

Μετά την επιτυχία των 4 πρώτων μυθιστορημάτων του, ο Pelecanos μετέβαλε το αφηγηματικό του στιλ με το "D.C. Quartet".

Πώς θα σου φαινόταν ο David Lynch σε ρόλο ντετέκτιβ;

 

`Έχει σχολιάσει ότι νωρίτερα δεν αισθανόταν ικανός να είναι τόσο φιλόδοξος.

Το «κουαρτέτο», που συχνά το συγκρίνουν με το L.A. Quartet του Τζέιμς Ελρόυ, εκτείνει την υπόθεσή του σε αρκετές δεκαετίες και κοινότητες μέσα στον μεταβαλλόμενο πληθυσμό της Ουάσινγκτον.

Γράφοντας στο τρίτο πρόσωπο, ο Pelecanos περιορίζει τον Στέφανος σε δεύτερο ρόλο και εισάγει την πρώτη του ομάδα μαχητών κατά του εγκλήματος τους Ντιμίτρι Καρράς και Μάρκους Κλέυ.

Ο George Pelecanos είναι ένας συγγραφέας που ξέρει να σε τραβάει στα άδυτα σκοτεινών αλλά υπαρκτών κόσμων. Ίσως ένας από τους πιο δυνατούς ρεαλιστές της γενιάς του, έδωσε στον όρο hard boiled ένα νέο νόημα, με το Ελληνικό στοιχείο πάντα δυνατό μέσα στις ιστορίες που αφηγείται.

Ώρα να αποδείξεις πόσο καλός ντετέκτιβ είσαι.

 

Με καταγωγή από τη Σπάρτη, ο Pelecanos είναι ο συγγραφέας που περιγράφει όσο κανείς άλλος την σημερινή πραγματικότητα στην Αμερική, μέσα στα γιγαντιαία αστικά κέντρα και τις παρακμιακές γειτονιές που είναι από καιρό γκετοποιημένες.

Μετά ήρθε το βιβλίο Η Σαρωτική Έκρηξη κι εκεί ήταν που πραγματικά με κέρδισε ο Pelecanos και δεν ξαναέχασα βιβλίο του.

Ο Τζόι Ριτσέβο και ο Πιτ Καράς, δύο παιδιά που μεγάλωσαν σε μια από τις πιο σκληρές γειτονιές της Ουάσινγκτον, προκειμένου να βρουν δουλειά μετά τον πόλεμο, στράφηκαν στο οργανωμένο έγκλημα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σ' ένα από τα επίδοξα «αφεντικά» της περιοχής.

Όμως ο Καράς είναι ελαστικός με τους μετανάστες από την πατρίδα του και, επειδή το «αφεντικό» δεν μπορεί να αφήσει τη συμμορία να γίνει μαλθακή, ένας «δικός» του δίνει στον Καράς ένα οδυνηρό μάθημα.

Τρία χρόνια αργότερα, η ίδια συμμορία αποφασίζει πως το εστιατόριο του Νικ Στέφανος χρειάζεται προστασία κι αυτή η απόφαση, για μια ακόμη φορά, φέρνει τον Τζόι και τον Πητ αντιμέτωπους. Σ' αυτή την τελική αναμέτρηση θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της τιμής και της φιλίας.

Steve Buscemi: Γιατί ο κινηματογράφος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τον Mr. Pink

 

Ο George Pelecanos είναι ένας από τους σεναριογράφους της διάσημης αστυνομικής σειράς the Wire, και ίσως εκεί ήταν που έγινε κι ευρύτερα γνωστός στο κοινό.

Το 2001 εισήγαγε μία νέα δυάδα ιδιωτικών ντετέκτιβ, τους Ντέρεκ Στρέιντζ και Τέρυ Κουίν, ως τους βασικούς ήρωες στο Right as Rain (ελλ. έκδ.: «Δίλημμα δικαίου») και αργότερα στα Hell to Pay (που κέρδισε ένα Βραβείο Gumshoe το 2003) και Soul Circus.

Παρότι αυτά τα βιβλία στερέωσαν τη φήμη του συγγραφέα ως ενός από τους καλύτερους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικών έργων και είχαν σταθερές πωλήσεις, δεν κέρδισαν την κριτική και το «καλτ στάτους» του "D.C. Quartet".

Φαίνεται να συνεχίζουν την επιτυχημένη συνταγή των έξυπνων πρωταγωνιστών που κυνηγούν εγκληματίες οι οποίοι δεν παρουσιάζουν εσωτερικές συγκρούσεις, με φόντο αναφορές στη λαϊκή κουλτούρα και αξιοθέατα της Ουάσινγκτον.

The Wire: Η σειρά του HBO που διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. 

 

Οι χαρακτήρες του έρχονται πρώτα και ύστερα όλα τα άλλα: «Χτίζω ένα βιβλίο, την πλοκή αν θέλετε, πάνω σε έναν ήρωα. Η ιστορία έρχεται μετά. Οι χαρακτήρες μου υπακούουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι μικροί Θεοί, δεν κάνουν ότι τους καπνίσει. Και κυρίως δεν έρχονται από το πουθενά. Όλοι έχουν ένα παρελθόν. Και μάλιστα εξόχως σκοτεινό. Σήμερα πια δεν νομίζω ότι ανήκω αποκλειστικά στις ρίζες του αστυνομικού με την καθαρή έννοια. Οι άνθρωποι από τους οποίους εμπνέομαι, προέρχονται από την εργατική τάξη».

Ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως, με πωλήσεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ο George Pelecanos παραμένει ένας εργάτης του αστυνομικού μυθιστορήματος που μέσα από αυτό, εξερευνά  τον εαυτό του και τον κόσμο.

Βιβλία που προτείνουμε να διαβάσεις για να ξεκινήσεις είναι τα: Ο Βασιλιάς του Πεζοδρομίου και η Σαρωτική Έκρηξη.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα καλύτερα βιβλία του George Pelecanos:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved