Οι 25 αγαπημένες ταινίες του Ratpack για να κυλήσει ομαλά ο Μάιος

Η καραντίνα μπορεί να τελειώνει, αλλά όχι και η αγάπη για τον κινηματογράφο.

Η καραντίνα και ο αυστηρός εγκλεισμός έφτασαν επιτέλους στο τέλος τους. Η αγαπημένη συνήθεια που έγινε λατρεία - μήνυμα στο 13033- μπορεί επιτέλους να μπει στο ράφι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε τους δρόμους, να αρχίσουμε τις χειραψίες και να μαζευόμαστε στα ξένα σπίτια. 

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο Έλληνας εκτίμησε λίγο περισσότερο την θαλπωρή του καναπέ και της τηλεόρασης, φτάνοντας σε σημείο να τελειώσει ό,τι τηλεοπτική σειρά και ταινία υπήρχε στην φαρέτρα. 

Το Ratpack πιστό στη σινεφίλ ταυτότητά του, σου παρουσιάζει τις 25 αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν εξαιρετική παρέα σε όποιον επιλέξει να τις παρακολουθήσει.

 

1. Inglorious Basterds

 Κάθε ταινία του Quentin Tarantino είναι ιδιαίτερη και στην συνείδηση του εκάστοτε θαυμαστή του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν τις παρακολουθήσει αρκετές φορές. Δύσκολα τις βαριέσαι και εύκολα τις θαυμάζεις. Στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, άλλωστε, υπάρχει και μία δική του. Ο λόγος για το Pulp Fiction. Ο ίδιος έγινε γνωστός μέσω αυτού αλλά μέσα στα χρόνια μας έδωσε μερικές ακόμα ξεχωριστές στιγμές. Το Inglorious Basterds είναι ένα απίθανο φιλμ με εξαιρετικές ερμηνείες, έξυπνους διαλόγους, αρκετό αίμα, ακόμα περισσότερο χιούμορ και φυσικά παραποίηση της Ιστορίας. Αν κάποιος μπορεί να ενώσει αυτές τις διαφορετικές πραγματικότητες, είναι μόνο ο Quentin Tarantino. O Cristopher Waltz, δύο φορές νικητής του Β’ Ανδρικού ρόλου στα Όσκαρ υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του QT (Django Unchained, Inglorious Basterds) είναι απλά απολαυστικός.
 

 

2. Snatch

Ο Guy Richie είναι ένας καταπληκτικός σκηνοθέτης και οι παλιές του δημιουργίες (Two Smoking Barrels, Snatch) το αποδεικνύουν, χωρίς να μειώνουμε τις επόμενες, ίσως κατώτερες συγκριτικά με τις δύο αυτές ταινίες του. Αυθεντικό βρετανικό χιούμορ, μουντός καιρός, απρόοπτα, αναποδιές, Vinnie Jones, τσιγγάνοι, ένα διαμάντι και ένα σκυλί που καταπίνει το παιχνίδι του. Τι μπορεί να πάει στραβά όταν όλα αυτά γίνουν ένα; Όλα. Το Snatch είναι μια σχετικά μικρή σε διάρκεια ταινία που καταφέρνει να σε ρίξει στο σύμπαν του με απώδυνο τρόπο, όπως μια γροθιά που βρίσκει αντίσταση στο ζυγωματικό κάποιου ανυποψίαστου περαστικού. Καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο ενδιαφέρον αλλά και τη σημαία του βρετανικού χιούμορ ψηλά. Πολύ ψηλά.

 

3. Coffee and Cigarettes

Το πρώτο που θα διαβάσεις για αυτή την ταινία, είναι το μεγάλο και εντυπωσιακό καστ που δέχτηκε να κάτσει σε ένα τραπέζι και να πιει καφέ μαζί με ένα πακέτο τσιγάρα. O Jim Jamrusch κατάφερε το ακατόρθωτο: Να κάνει τη συζήτηση δύο ή περισσότερων ανθρώπων να μοιάζει ενδιαφέρουσα. Iggy Pop, Tom Waits, Robeto Benigni, Cate Blanchett, Bill Murray είναι κάποιοι από τους πολλούς που ήπιαν καφέ, μίλησαν, κάπνισαν, προβληματίστηκαν, ειρωνεύτηκαν και νευρίασαν. Στις 11 μικρές ιστορίες του Coffee and Cigarettes μπορεί κάποιος να βρει και να χάσει το νόημα από τη μία στιγμή στην άλλη. Όλα, άλλωστε, ξεκινούν και τελειώνουν με μία κούπα καφέ.

 

4. Fight Club

 Το βιβλίο του Chuck Palahniuk είναι ένα μικρό έπος 276 σελίδων και ο David Fincher, γοητευμένος και ενθουσιασμένος από αυτή την ιστορία αϋπνίας, ξύλου, αίματος και καταστροφής, αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να τη μεταφέρει στους κινηματογράφους. Παρά τη δυσκολία, τα κατάφερε άψογα και αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο, θα καταλάβει πολλά για τις ικανότητες του σκηνοθέτη. Edward Norton και Brad Pitt έδωσαν πραγματικά τα πάντα και δικαίως μπορούν να περηφανευτούν πως ήταν οι πρωταγωνιστές σε μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών.

 

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

 Μια ρομαντική ταινία που απέδρασε από το γνωστό σε όλους σύμπαν του happy end και επέλεξε να ασχοληθεί με ηθικά ζητήματα. Ο πάντα αστείος Jim Carrey μας έκανε να αναρωτηθούμε γιατί δεν εμφανίζεται σε περισσότερες «σοβαρές» ταινίες και η Kate Winslet, μας υπενθήμισε πως είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Μία ιστορία αγάπης που μπλέκει το δράμα, τις όμορφες στιγμές, την ηθική και τις πιο ακραίες σκέψεις μας με την επιστιμονική φαντασία. Εσείς, αν είχατε τη δυνατότητα, θα σβήνατε τις αναμνήσεις σας με το άτομο που κάποτε αγαπήσατε;

 

6. Inherent Vice

 Παρμένο από το μυθιστόρημα του θεού Thomas Pynchon, αφηγείται την ιστορία ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ στο Λος Άντζελες των sixties. Μία τρελή ιστορία μπερδέματος, συνομωσίας, αόρατων κινδύνων, αιρέσεων και αποκαλύψεων, πάντα με το τρομερό βλέμμα του σκηνοθέτη Paul Thomas Anderson, ο οποίος έχει δώσει αριστουργήματα, όπως το There Will Be Blood. Εδώ θα βρεις έναν καταπληκτικό Χοακίν Φοίνιξ στο ρόλο του ντετέκτιβ, ο οποίος μπλέκεται σε ένα κυκεώνα αλυσιδωτών αντιδράσεων, πάντα με το απαράμιλλο στυλ ενός χίπη.

 

7. Drugstore Cowboy

Αυτή εδώ η πολύ τρυφερή στην ουσία της ιστορία αφηγείται τις περιπέτειες μία παρέας που ληστεύουν φαρμακεία την δεκαετία του ’70 στην Αμερική. Κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, βγαίνουν μόνο για να πάνες διακοπές και να ληστέψουν, δεμένοι σαν συμμορία από την Άγρια Δύση μεταφερμένη στην σύγχρονη εποχή. Μία δόση χιούμορ επικρατεί σε ολόκληρο το φιλμ αλλά ταυτόχρονα μία γλυκιά μελαγχολία επισκιάζει τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Κάνει την εμφάνιση του επίσης ο διάσημος beat συγγραφέας William S. Burroughs υποδυόμενος τον παπά.

 

8. Barfly

 Σενάριο από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Charles Bukowski, αφηγείται τις αστικές περιπέτειες ενός ορκισμένου αλκοολικού μέσα στα μπαρ του φτωχικού Λος Άντζελες. Εδώ έχουμε ένα απίστευτο καστ: Μίκι Ρουρκ και Φαίη Ντάναγουέη ενσαρκώνουν δύο μεθύστακες που δεν μπορούν με τίποτα να συμβιβαστούν με τα ωράρια και τις συμβάσεις της κοινωνίας γύρω τους. Τρομερή φωτογραφία και μία αίσθηση θλίψης που όμως εμπλουτίζεται από αποσπάσματα των βιβλίων του γιγαντιαίου Charles Bukowski. Εδώ κανείς μπορεί να πάρει μία γεύση από την πραγματική Αμερική των δρόμων και της φτώχειας.

 

9. Diary Of A Chambermaid

 Το μεγαλείο του βλέμματος του Luis Bunuel έχει αφήσει την δική του ιστορία μέσα στον κινηματογράφο και αυτό φαίνεται σε τρομερό βαθμό σε αυτή την ταινία, που μπορεί να μην είναι από τις πιο γνωστές του, κατά τη γνώμη μου όμως είναι από τις πιο άρτιες ταινίες που έχει κάνει, μαζί με την Tristana και την Viridiana. Μία γυναίκα πιάνει δουλειά σε ένα σπίτι μεγαλοαστών σαν καμαριέρα κι εκεί αρχίζει το rollercoaster μίας σειράς από γκροτέσκους χαρακτήρες και καταστάσεις που αφήνουν τον θεατή με την απορία αν τελικά η ίδια η καμαριέρα είναι με το μέρος του κακού ή του καλού. Ερμηνείες που σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα και μία Jean Moreau που πραγματικά βρίσκεται στο στοιχείο της.

 

10. Ας Περιμένουν οι Γυναίκες

 Ίσως η πιο καλτ ελληνική ταινία που έχει υπάρξει ποτέ με ένα σενάριο που θα το ζήλευε ακόμη και ο κύριος Bunuel. Σκηνοθεσία από τον μάστερ του ελληνικού σουρεαλισμού, Σταύρο Τσιώλη, σενάριο από τον Χρήστο Βακαλόπουλο. Μία ομάδα ανδρών προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από μία ιστορία που ακόμη κι εμείς, μετά από δεκάδες φορές που έχουμε παρακολουθήσει την ταινία, δεν ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Εδώ οι ερμηνείες των Μπουλά, Ζουγανέλη, Μπακιρτζή παίρνουν τα πάντα πάνω τους. Οι διάλογοι είναι κάτι παραπάνω από αστείοι αλλά ταυτόχρονα συντηρούν μία ιδέα ρομαντισμού και υπόγειας φιλοσοφίας για τη ζωή.

 
 
 

11. Seven Samurai

Όσες φορές άκουσες για αυτή την ταινία ότι είναι αριστούργημα, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ο τίτλος πιστοποιεί το σχόλιο. Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα θαύματα του κινηματογράφου, όχι μόνο για το στόρι που έδωσε έμπνευση σε ένα σωρό remake, αλλά τόσο για την φωτογραφία όσο και για τις σκηνές μάχης που συνεχίζουν να επηρεάζουν το σινεμά μέχρι σήμερα. Από τις λίγες ταινίες που θα κρατήσουν ακόμη και εκείνους που δεν τρελαίνονται μόνο για σπαθασκίες και μονομαχίες.

 

12. The Good, The Bad and the Ugly

Τι σημασία έχει αν ήταν spaghetti western, αν όλα αυτά δεν έγιναν ποτέ στην Αμερική αλλά στα ιταλικά στούντιο της Τσινετσιτά και αν ο Clint Eastwood χαρακτηρίστηκε ως ο Άνθρωπος χωρίς Όνομα; Η επιρροή της συγκεκριμένης ταινίας υπήρξε μεγαλύτερη από τις ταινίες του John Wayne, ξεχωρίζοντας τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για το δίδυμο Sergio Leone – Enio Moricone. Ταινία σταθμός στο σινεμά αλλά και στις ζωές μας.

 

 

13. Goodfellas

Ο Scorsese φαίνεται ότι ζήλεψε που δεν έγραψε το Νονό. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε αλλιώς. Ενδεχομένως όμως να μην περίμενε ούτε εκείνος την τεράστια επιτυχία του Goodfellas. Τι έκανε; Έδωσε στυλ σε μία γκανγκστερική ταινία, κάνοντας τους «κακούς» να δείξουν καλύτεροι. Τι έχεις στο τέλος; Ένα σπουδαίο καστ, μία αφήγηση Οσκαρικής ερμηνείας, έναν Joe Pesci στα καλύτερά του και τόσες πολλές ατάκες μέσα από σκηνές που συνεχίζουν να σε εντυπωσιάζουν σαν να τις βλέπεις για πρώτη φορά.

 

14. Rebel Without a Cause

Βάλε τον James Dean σε μία ταινία του Nicolas Ray και ξεκίνα να κριτικάρεις τον δήθεν ονειρικό αμερικανικό τρόπο ζωής. Έχεις μία ταινία που ενηλικίωση τους μπαμπάδες μας, αλλά παράλληλα έβαλε όλους εμάς στην διαδικασία να δούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μετέτρεψαν τον Dean σε σύμβολο αρρενωπότητας. Ήταν το στυλ, το στήσιμο, η αγάπη για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις μηχανές και ο τρόπος που έλεγε τις ατάκες. Κυρίως όμως έχουμε να λέμε και ότι αυτή ήταν ίσως η καλύτερη ερμηνεία του James Dean σε ταινία, που ολοκληρώνει το σύνολο για μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ‘50.

 

15. The Wicker Man

Ο Πολίτης Κέιν των θρίλερ. Ακόμη και στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Christopher Lee θεωρούσε τον ρόλο του ως Lord Summerisle ως τον καλύτερο και τον πιο αγαπημένο του. Ο σκηνοθέτης Robin Hardy έδωσε τα παγανιστικά στοιχεία και τις δοξασίες μέσα από μία κορυφαία ιστορία, κινδύνεψε να λογοκριθεί από τα σινεμά της χώρας και αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα στο budget – σε σημείο που ο Lee αποφάσισε να συμμετέχει δωρεάν και μάλιστα να βάλει και ο ίδιος χρήματα από την τσέπη του. Η ατμόσφαιρα που δίνει το Wicker Man του 1973, είναι αυτή που λείπει από τα σημερινά θρίλερ.

 
 

16. Million Dollar Baby

Μια ταινία που δεν σε κάνει απλώς να δακρύσεις αλλά να βαλαντώσεις στο κλάμα, όπως και οι περισότεροι μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Ο Κλιντ Ίστγουντ έφτιαξε ένα αριστούργημα, η Χίλαρι Σουάνκ το απογείωσε, το κομμάτι της ταινίας που εκείνη τον παρακαλάει να δώσει τέλος στη ζωή της και να την απαλλάξει από το μαρτύριο, είναι πραγματικά σπαρακτικό. Άπαξ και την είδες κάποτε, είναι αρκετά πιθανό να άφησες να περάσουν αρκετά χρόνια για να την ξαναδείς καθώς ήταν τόσο δυνατά τα συναισθήματα της πρώτης φοράς, που δεν θες να τα «χαλάσεις» ή να τα δεις να ξεθωριάζουν. Άλλωστε, δεν βοηθάει να βλέπεις μια ταινία που σε έχει σημαδέψει για δεύτερη φορά και μάλιστα στην τηλεόραση, εκεί όπου πάνω στην κορύφωση μιας σκηνής, σκάνε διαφημίσεις για πατατάκια και σερβιέτες.

 

17. From Dusk Till Dawn

Μια ταινία που δεν θα σου αρέσει απλά, αλλά θα τη λατρέψεις και θα αναγκάσεις ολόκληρη την παρέα να κάνει το ίδιο. Ο Ροντρίγκεζ, παρέα με τον Ταραντίνο, έφτιαξαν κάτι που ξεκινάει σαν αστυνομική περιπέτεια, στην πορεία θυμίζει σπλατεριά με βρυκόλακες και κινείται ανάμεσα σε κωμωδία, τρόμο, 70's και 90's. Το καστ έχει Τζορτζ Κλούνεϊ (με το πιο ψαρωτικό τατού που είχα δει ως τότε), Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τζουλιέτ Λιούις, Σάλμα Χάγεκ ως «Σαντάτινα Παντεμόνιουμ» κι έναν από τους πιο αισθησιακούς χορούς που θα δεις ποτέ. Έχει επίσης νεροπίστολα και προφυλακτικά γεμάτα αγιασμό, έχει καραμπίνες με ξύλο βαλμένο έτσι, ώστε να σχηματίζει σταυρό, έχει πιστόλι σε σχήμα πέους που δένεται εκεί που φαντάζεσαι και άλλα απίθανα πράγματα - κάποια απ' αυτά, τα συναντάμε και στο «Desperando», με τον Αντόνιο Μπαντέρας και τη Σάλμα Χάγεκ, επίσης του Ροντρίγκεζ με πινελιές (και μικρή συμμετοχή) Ταραντίνο.

 

18. Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν

Όλη η φρίκη του πολέμου, είναι αποτυπωμένη σε αυτή την ταινία. Με τρόπο τόσο ρεαλιστικό, ειδικά στα πρώτα της λεπτά, που δείχνει την απόβαση στη Νορμανδία, που κάποιοι κατηγόρησαν τον Στίβεν Σπίλμπεργκ ότι χρησιμοποίησε κανονικά πτώματα, κομμένα χέρια, πόδια και ξεκοιλιασμένα σώματα, για να αποδώσει πιο πιστά αυτό που είχε στο μυαλό του. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη - αυτό που συνέβη, ήταν ένα πολεμικό αριστούργημα με μπροστάρη τον Τομ Χανκς. Και εν πάσει περιπτώσει κύριε Ματ Ντέιμον, τι θα γίνει με εσένα; Μια στο «Ράιαν», την άλλη στο «Martian», την παράλλη στο «Interstellar», όλη η ανθρωπότητα στο παρελθόν και το μέλλον με τη δική σου σωτηρία θα ασχολείται;

 

19. The Avengers 

Λατρεύουμε το σύμπαν της Marvel, απόλαυσαμε όλες τις ταινίες, όλους τους ήρωές της, το «Endgame» ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Αλλά το πρώτο Avengers, το 2012, έχει σημαντικό ρόλο στην καρδιά μας. Και η αλήθεια είναι πως στις δυο ώρες και κάτι που κράτησε η ταινία, περάσαμε τόσο καλά, γέλασαμε, διασκεδάσαμε και «ξέφυγε» το μυαλό μας τόσο πολύ, που ακόμα θυμόμαστε κάθε σκηνή της ταινίας με απέραντη αγάπη. Μπορεί τα καθημερινά προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής να ήταν ακόμα εκεί όταν άναψαν τα φώτα αλλά έστω κι αυτές οι λίγες ώρες, οι «Εκδικητές» που βρέθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί και έσωσαν την ανθρωπότητα, μας έκαναν καλό. Είναι ίσως από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του κινηματογράφου, είναι ακριβώς αυτό: ότι μέσα στις σκοτούρες και τις στενοχώριες της ζωής μας, μπορεί να είναι ένα παράθυρο που σε ταξιδεύει σε έναν άλλον, καλύτερο κόσμο.

 

20. Οι Αδιάφθοροι

Όλες οι γκανγστερικές ταινίες, με ποτοαπαγόρευση, με Αλ Καπόνε, με καλούς και κακούς μπάτσους και διεφθαρμένους πολιτικούς (πρέπει να) έχουν σαν κορωνίδα αυτή την ταινία. Όπου ο Κέβιν Κόστνερ μας «συστήνεται» ως Έλιοτ Νες και ξεκινάει μια μεγάλη καριέρα που θα τον φέρει λίγα χρόνια μετά να «Χορεύει με τους Λύκους». Όπου ο Σον Κόνερι είναι συγκλονιστικός στο ρόλο του ηλικιωμένου, αδέκαστου αστυνομικού με αρχές και αξίες, όπου ο Άντι Γκαρσία είναι τόσο «παγερός» και «ατσαλάκωτος» όσο πρέπει. Κυρίως, είναι η ταινία όπου ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως Αλ Καπόνε, το μάτι του γυαλίζει σε επικίνδυνο βαθμό και μας χαρίζει σκηνές που θα έπρεπε να διδάσκονται σε σεμινάρια ηθοποιών. Επιπλέον, η σκηνή στο σταθμό του τρένου, εκεί στις σκάλες, είναι μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου - δεν έχει υπάρξει φορά που να την δεις και να μην ανατριχιάσεις.

 

21. Gone with the Wind

Κάθε ιστορία αγάπης έχει το δικό της στόρι, αλλά η εποποιΐα της Margaret Mitchel είναι πραγματικά κάτι το μοναδικό. Ένα love story καμία σχέση με τα συνηθισμένα, δύο πρωταγωνιστές αταίριαστοι μα συνάμα παθιασμένοι και τρελά ερωτευμένοι χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει,  Clark Gable και Vivian Leigh σε κρατούν σε αγωνία σε έναν έρωτα μετ’ εμποδίων με φόντο τον Αμερικανικό Εμφύλιο, την Ku Klux Klan και ένα απροσδόκητο τέλος, που είναι δεδομένο ότι δεν περιμένεις από μια –έγχρωμη- ταινία του 1939.
 

 

22. 2001: A Space Odyssey

Σε μια εποχή που η κατηγορία επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε με ψέμα, ήρθε το διασημότερο έργο του Άρθουρ Κλαρκ για να φέρει τα πάνω κάτω. Ένα έργο που –για να είμαστε ειλικρινείς- χρειάζεται προσπάθεια για να το παρακολουθήσεις, από τη στιγμή που συνδεθείς μαζί του, δεν θέλεις να ξεκολλήσεις. Το σκηνοθετικό άστρο του αξεπέραστου Stanley Kubrick με την ανατριχιαστική κλασική μουσική και τις έντονες λήψεις, συνθέτουν ένα θρίλερ σε κάποιο σημείο του σύμπαντος που δεν υπάρχει πρωταγωνιστής, παρά μόνο ένας λαμπρός σκηνοθέτης και ένα ατέρμονο χάος που χαρακτηρίζει το μυαλό του. Ένα φιλμ πολύ μπροστά από την εποχή του, που άνοιξε παράλληλα το δρόμο για όλες τις επικές παραγωγές του σήμερα.

 

23. Casablanca

Ο αντρικός εγωισμός είναι από τα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα συναισθήματα. Άπαξ και πληγωθεί είναι ικανός να σε ρίξει στο σκοτάδι και να σε στείλει ως το Μαρόκο. Ο Rick Blain νόμιζε πως στην μακρινή Casablanca βρήκε την ησυχία αλλά και την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα νέο σκοτεινό προφίλ ανθρώπου που δύσκολα το πλησιάζεις και ακόμα περισσότερο δεν το πληγώνεις. Δίχως συναισθήματα και με δόσεις playboy, απολαμβάνει την ζάμπλουτη ζωή, μέχρις ότου να μπει στο νυχτερινό του μαγαζί ο καταζητούμενος πολέμου, Viktor Lazlo μαζί με την σύντροφό του Ilsa. Ο χρόνος σταματάει για τον Rick καθώς βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα. Να βοήθησει τις Αρχές που τον έχουν δωροδοκήσει να συλλάβουν το ζεύγος, ή να τους προστατέψει «γκρεμίζοντας» τη φήμη του. Η πρώτη επιλογή μοιάζει μονόδρομος, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ότι η Ilsa είναι ο λόγος που έφερε την ζωή του τούμπα, φτάνοντας μέχρι και την Casablanca.

 

24. Dark Knight

Κάποιοι τύποι απλώς ζουν για να προκαλούν το απόλυτο χάος και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ο Joker δεν είναι ένας εγκληματίας της σειράς, είναι ο πράκτορας του χάους και ακόμα μια ανώτερη δύναμη όπως ο Batman δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ίσως το πιο δύσκολο μονοπάτι που χρειάστηκε ποτέ να ακολουθήσει ο Σκοτεινεός Ιππότης, καθώς εκτός από τον εικονικό αντίπαλό του έπρεπε από την αρχή του έργου να παλέψει με τον εσωτερικό του κανόνα: Το αν θα κάνει τα στραβά μάτια και να σκοτώσει για το γενικότερο καλό. Όσο θα δίνει την εσωτερική του μάχη, τόσο θα καταστρέφει τη δύσμοιρη Gotham ο Clown Prince of Crime.

 

25. The Godfather

Ήταν η ταινία που μύησε για πρώτη φορά τον κόσμο στην μαφιόζικη πραγματικότητα. Σε μια εποχή που ο κόσμος νόμιζε ότι η λέξη «νονός» έχει να κάνει μόνο με βαφτίσια και λαμπάδες, το συγκλονιστικό story του Mario Puzo σε συνάρτηση με τη σκηνοθετική ματιά του Francis Ford Coppola και την κορυφαία ερμηνεία του Marlon Brando, δημιούργησαν την κατά τεκμήριο κορυφαία ταινία όλων των εποχών. Μια φαμίλια χωμένη στο οργανωμένο έγκλημα, άγριες δολοφονίες και προδοσίες στο βωμό του αίματος και κυρίως του χρήματος, συνθέτουν ένα αξεπέραστο story, όσο χρόνια και αν περάσουν.

 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved