Μία ακόμη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι το εργασιακό 8ωρο ΔΕΝ αποδίδει

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ.

Δεν ξέρουμε αν το έχεις ψάξει καθόλου, αλλά το 8ωρο που δουλεύεις καθημερινά, είναι κατάλοιπο από τα ωράρια της Βιομηχανικής Επανάστασης – δεν κάνουμε πλάκα. Μέρα έρχεται-μέρα φεύγει, εκατομμύρια κόσμος κάνει το 8ωρο του και περιμένει να τελειώσει για να πάει στο σπίτι. Ή και περισσότερο από 8ωρο.

Το χειρότερο είναι ότι κάποιες ημέρες, σαν τη σημερινή την βροχερή, δεν λέει να τελειώσει για να πας στο σπιτάκι σου με την ησυχία σου. Και απλά σκέφτεσαι: «γιατί πρέπει να είναι 8 ρε γαμώτο;».

 

Σε μερικές χώρες ωστόσο, έχουν αποδεχτεί πως το 8ωρο όχι μόνο δεν αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά κάνει και κακό τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Στην απόδοση, αλλά και στην ψυχολογία τους. Και πλέον οι επιστήμονες ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

Wolf of Wall Street Band


Όλα ξεκινούν από τον βιολογικό μας ρυθμό. Όπα πάμε πάλι Κώστα, τι είναι αυτό; Οι βιολογικοί ρυθμοί αποτελούν ένα βιολογικό ρολόι και πιθανόν συντονίζονται από τον υπερχιασματικό (πάνω από το οπτικό χιασμα) πυρήνα του εγκεφάλου. Ωραία ως εδώ; Εμείς γνωρίζουμε κυρίως τον Κιρκάδιο ρυθμό με περιοδικότητα 24ωρου (δηλαδή μίας ημέρας). Υπάρχει όμως και ο Ουλτράδιος που αφορά περιοδικότητα ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ από του 24ωρου.

Οι επιστήμονες λοιπόν αναφέρουν ότι σε ρυθμό μικρότερο μίας ημέρας, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι μαθημένος σε ΜΙΑ μόνο δραστηριότητα. Δεν μπορείς δηλαδή 8 ώρες σερί να δουλεύεις, να βλέπεις ταινίες, να πίνεις κλπ κλπ. Αν το κάνεις, από ένα σημείο και μετά χάνεις την συγκέντρωση σου. Ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος είναι μαθημένος να περνάει τον οργανισμό από διαφορετικά στάδια ύπνου κάθε 90 λεπτά. Γιατί; Για να μην μπουχτίζει ο εγκέφαλος και να συνεχίζει να βρίσκεται σε διαύγεια.

Ναι, είναι τόσο έξυπνος ο οργανισμός μας.

Screen Shot 2013 11 19 at 3.33.50 PM

 

Αντί λοιπόν να κάνεις διαλείμματα, πιέζεσαι και πιέζεσαι με αποτέλεσμα να τα κάνεις μαντάρα μέσα στο κεφάλι σου. Τραβάς από τα μαλλιά τον βιολογικό ρυθμό και χαλάς την φυσιολογική ροή της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Κάπου εδώ έρχονται δύο ψυχολόγοι, Tony Schwartz και Travis Bradberry που λένε το εξής: αν πρέπει να δουλέψεις 8 ώρες, τότε χρειάζεσαι διάλλειμα ανά 1 ώρα. Διαφορετικά ΔΕΝ υπάρχει απόδοση. Και ακόμα και να μην έβγαζε λογική αυτό που λένε, θα συμφωνούσαμε μαζί τους γιατί μας συμφέρει.

rty

 

Οπότε για να το ξέρεις και εσύ, αυτό το πράγμα δεν αποδίδει.

Και τώρα δούλευε.

Αρκετά χαζολόγησες με τα κείμενά μας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved