AP Photo/Kiichiro Sato Γιατί το τηλέφωνό μου μερικές φορές δεν χτυπάει όταν με καλούν; Ένας ειδικός εξηγεί

Και ξαφνικά εμφανίζεται – η ειδοποίηση για αναπάντητη κλήση. Αλλά το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ. Τι συνέβη;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα που νιώθω στο στομάχι μου όταν περιμένω ένα σημαντικό τηλεφώνημα. Ξέρεις ποιο – ίσως μια κλήση από το αφεντικό σου, έναν πιθανό νέο εργοδότη ή νέα για έναν αγαπημένο άνθρωπο που πρόκειται να γεννήσει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως καρφώνω το βλέμμα μου στο τηλέφωνο, με τη σκέψη να το κάνω να χτυπήσει. Ελέγχω ξανά και ξανά ότι δεν είναι στο αθόρυβο ή σε λειτουργία «μην ενοχλείτε». Όταν η οθόνη είναι εκτός οπτικού πεδίου, νομίζω ότι ακούω τον γνώριμο ήχο κλήσης.

Και ξαφνικά εμφανίζεται – η ειδοποίηση για αναπάντητη κλήση. Αλλά το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ. Τι συνέβη;

 

 

Πώς λειτουργούν οι κινητές κλήσεις;

Όταν κάνεις μια κλήση μέσω δικτύου 4G ή 5G, ο καλών πληκτρολογεί τον αριθμό και ο πάροχός του (όπως η Telstra ή η OneNZ) δρομολογεί το αίτημα προς τη συσκευή του παραλήπτη.

Για να λειτουργήσει αυτό, και τα δύο τηλέφωνα πρέπει να είναι καταχωρημένα σε ένα σύστημα IP Multimedia Subsystem – ή IMS – κάτι που γίνεται αυτόματα όταν ανοίγεις το τηλέφωνό σου. Το IMS είναι το σύστημα που επιτρέπει τον συνδυασμό φωνητικών κλήσεων, μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων.

Και τα δύο τηλέφωνα πρέπει επίσης να είναι συνδεδεμένα σε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας 4G ή 5G. Το δίκτυο του καλούντος στέλνει μια «πρόσκληση» στη συσκευή του παραλήπτη, η οποία στη συνέχεια αρχίζει να χτυπά. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως πολύ γρήγορα. Όμως όσο οι γενιές των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εξελίσσονται (θυμάσαι το 3G;), γίνονται πιο γρήγορες και με μεγαλύτερη χωρητικότητα, αλλά και πιο πολύπλοκες, δημιουργώντας νέα πιθανά σημεία αποτυχίας.

Από βλάβες στη συσκευή μέχρι «νεκρές ζώνες»

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Voice over LTE (VoLTE) για δίκτυα 4G ή Voice over New Radio (VoNR) για 5G. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν φωνητικές κλήσεις μέσω των δύο αυτών τύπων δικτύων και βασίζονται στο προαναφερθέν IMS.

Σε ορισμένες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, αν αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι ενεργοποιημένες ή δεν υποστηρίζονται από τη συσκευή σου (κάποια τηλέφωνα έχουν τη VoLTE απενεργοποιημένη από προεπιλογή), μπορεί το κινητό να προσπαθήσει να επιστρέψει στο 3G δίκτυο – το οποίο έχει διακοπεί στην Αυστραλία από το 2024 και σταδιακά αποσύρεται και στη Νέα Ζηλανδία.

Αν αυτή η «επιστροφή» αποτύχει ή καθυστερήσει, το τηλέφωνο του παραλήπτη ίσως να μην χτυπήσει ποτέ ή να πάει κατευθείαν στον τηλεφωνητή.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να έχει αποτύχει η καταχώρηση της συσκευής στο IMS δίκτυο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο – λόγω προβλήματος λογισμικού, κάρτας SIM ή βλάβης στο δίκτυο – η συσκευή δεν λαμβάνει ποτέ το σήμα της κλήσης και έτσι δεν χτυπά.

 

 

Υπάρχουν επίσης προβλήματα μεταβίβασης μεταξύ πύργων. Κάθε κεραία κινητής τηλεφωνίας καλύπτει μια συγκεκριμένη περιοχή, και αν μετακινείσαι, η κλήση «μεταφέρεται» στην κεραία με την καλύτερη κάλυψη. Κάποιες φορές το τηλέφωνο χρησιμοποιεί 5G για δεδομένα αλλά 4G για φωνή· αν η μετάβαση από 5G σε 4G είναι αργή ή αποτύχει, η κλήση μπορεί να χαθεί. Αν χρησιμοποιείται 5G και για δεδομένα και για φωνή (VoNR), αυτή η τεχνολογία ακόμα δεν υποστηρίζεται ευρέως και μπορεί να αποτύχει.

Οι εφαρμογές κινητού δημιουργούν και άλλες πιθανές δυσλειτουργίες. Στο Android, για παράδειγμα, οι επιθετικές λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να περιορίσουν τις διεργασίες παρασκηνίου, όπως η εφαρμογή κλήσεων, εμποδίζοντας το τηλέφωνο να ανταποκριθεί στην εισερχόμενη κλήση. Επιπλέον, εφαρμογές τρίτων όπως blockers κλήσεων, antivirus ή ακόμα και apps ανταλλαγής μηνυμάτων μπορούν να παρεμποδίσουν τις ειδοποιήσεις κλήσεων.

Τέλος, αν βρίσκεσαι σε περιοχή με κακή κάλυψη, ίσως το τηλέφωνο να μην λάβει έγκαιρα το σήμα της κλήσης. Οι λεγόμενες «νεκρές ζώνες» είναι πιο συχνές απ’ όσο παραδέχονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Εγώ μένω στο τέλος ενός μακριού δρομίσκου σε ένα προάστιο του Όκλαντ που θεωρείται καλά καλυμμένο. Κι όμως, ανάλογα με το πού βρίσκομαι μέσα στο σπίτι, αντιμετωπίζω συχνά νεκρές ζώνες, και οι εφαρμογές τηλεφωνίας μέσω WiFi χτυπούν πιο αξιόπιστα το τηλέφωνο.

 

 

Τι μπορώ να κάνω για να το διορθώσω;

Αν το τηλέφωνό σου συχνά δεν χτυπά όταν είσαι σε δίκτυο 4G ή 5G, μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

  • Βεβαιώσου ότι η VoLTE/VoNR είναι ενεργοποιημένη στις ρυθμίσεις δικτύου.

  • Κάνε επανεκκίνηση στο τηλέφωνο και ενεργοποίησε/απενεργοποίησε τη λειτουργία πτήσης για να ανανεωθεί η εγγραφή στο δίκτυο.

  • Έλεγξε τις ρυθμίσεις εξοικονόμησης μπαταρίας και εξαιρέσε την εφαρμογή κλήσεων που χρησιμοποιείς.

  • Επικοινώνησε με τον πάροχό σου για να επιβεβαιώσεις ότι υποστηρίζονται και έχουν ενεργοποιηθεί για σένα οι λειτουργίες VoLTE/VoNR.

Όμως, τελικά, κάποιες φορές η κλήση απλώς θα αποτύχει – και δεν μπορείς να κάνεις πολλά ως απλός χρήστης. Που ναι, είναι ενοχλητικό. Αλλά τουλάχιστον σου δίνει μια τέλεια, εγκεκριμένη από ειδικούς, δικαιολογία αν χάσεις την κλήση από το αφεντικό σου.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved