Ο άνθρωπος άρχισε να μιλάει νωρίτερα από ότι πιστεύαμε

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος δημιούργησε τη δική του γλώσσα πολύ νωρίτερα από τα 200.000 χρόνια.  

Ακούς ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε να συνεννοείται μέσω γλώσσας για πρώτη φορά πριν από 200 χιλιάδες χρόνια και αισθάνεσαι ότι είναι πραγματικά πολύ μακρινό, ωστόσο, μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι το ανθρώπινο είδος δημιούργησε πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες ενδείξεις τον τρόπο συνεννόησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Independent, ο αρχαιολόγος και καθηγητής πρώιμης προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Steven Mithen, θεωρεί ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν για πρώτη φορά μια υποτυπώδη γλώσσα πριν από περίπου 1,6 εκατομμύρια χρόνια, κάπου στην ανατολική ή νότια Αφρική.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, η υποτυπώδης αυτή γλώσσα είναι πολύ μεγαλύτερη ηλικιακά από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα, δηλαδή κατά 1,5 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη.  

 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου αυξήθηκε ιδιαιτέρως γρήγορα από τα 2 εκατ. χρόνια π.Χ., και κυρίως μετά το 1,5 εκατ. π.Χ.. Μαζί με αυτή την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου υπήρξε μια αναδιοργάνωση της εσωτερικής δομής του – συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εμφάνισης της περιοχής του μετωπιαίου λοβού, που σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανόηση της γλώσσας.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η νέα αυτή θεωρία συνδέεται με την αύξηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, περίπου χρονικά μεταξύ 2  και 1,5 εκατ. χρόνια προ Χριστού αλλά και την εμφάνιση του μετωπιαίου λοβού, που σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανόηση της γλώσσας.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η εμφάνιση της περιοχής Μπροκά συνδέθηκε επίσης με βελτιώσεις στη λειτουργική μνήμη – έναν παράγοντα ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό προτάσεων. Άλλες εξελίξεις ήταν επίσης καθοριστικές για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τρόπου συνεννόησης,  της υποτυπώδους γλώσσας, όπως η εμφάνιση πιο εξελιγμένης μορφής διποδισμού ή οι αλλαγές στο σχήμα του ανθρώπινου κρανίου, οι οποίοι έπαιξαν τον ρόλο της στην καλύτερη χρήση των φωνητικών χορδών του ανθρώπου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved