associated press Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους αστέγους στις γιορτές;

Συμβουλές που μπορείς να υιοθετήσεις και μετά το πέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι ζόρικη πίστα. Η αστεγία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Κάθε άστεγος κουβαλάει μαζί του μία μοναδική ιστορία. Ίσως έχουν κάνει λάθη, ίσως και όχι. Όπως και να ΄χει, το να βρεθείς στο δρόμο και να κοιμάσαι σ’ ένα χαρτόκουτο, στο τσιμέντο ή σε παγκάκι με συντροφιά μία κουβέρτα είναι άσχημο. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτομαι αν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση. Να αισθάνομαι ανήμπορος αλλά η κατάσταση δεν πρέπει να βαραίνει κανέναν προσωπικά. Δεν είναι προσωπική μας ευθύνη αλλά ευθύνη της Πολιτείας. Ωστόσο ως ενεργοί πολίτες που θέλουμε να ασχολούμαστε με τα κοινά, μπορούμε μεμονωμένα να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια. Οι μεμονωμένες ενέργειες ενισχύουν την αλλαγή σε επίπεδο συστήματος.

Οι γιορτές είναι η εποχή του χρόνου που η αγάπη κερδίζει. Ή έτσι θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο δεν χρειάζεται μόνο η αφορμή και το κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε να αγκαλιάσουμε τους συνανθρώπους μας. Η αστεγία είναι επικίνδυνη είτε έχει να κάνει με το ψύχος, είτε την εποχή των καυτών θερμοκρασιών. Παρακάτω μερικοί από τους καλύτερους τρόπους ώστε να βοηθήσεις τους αστέγους όλο τον χρόνο.

 

 

Δείξε ενδιαφέρον

Το να τους κοιτάς στα μάτια και να τους μιλάς είναι το σημαντικότερο. Δεν τους προσπερνάς, δείχνεις ενδιαφέρον. Τους βλέπεις ισότιμα. Πρόκειται για βασική πράξη καλοσύνης. Να τους ρωτάς πώς είναι, πώς σκοπεύουν να περάσουν τη μέρα τους και να τους δίνει χρήματα. Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε ατομικό επίπεδο είναι να δώσει στους ανθρώπους μετρητά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν τις δικές τους επιλογές, χωρίς γραφειοκρατία και είναι οι καλύτεροι ειδικοί σε αυτό που χρειάζονται πραγματικά.

Γίνε εθελοντής

Υπάρχουν ΜΚΟ εκεί έξω που βοηθούν πραγματικά τους αστέγους. Ξεκίνησε εθελοντικά street work σε δομές που επαγγελματίες γνωρίζουν  τις ανάγκες των αστέγων, αλλά και τρόπους να βοηθήσουν και είναι έτοιμοι να σε «εκπαιδεύσουν». Θα πάρεις δύναμη από τη δύναμή τους και θα γίνεις συνολικά καλύτερος άνθρωπος.

Ενημέρωσε τις Αρχές

Μπορείς να καλέσεις το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) ώστε να ενημερώσεις πως κάποιος άνθρωπος έχει ανάγκη. Οι υπάλληλοι του γραφείου θα σου δώσουν πληροφορίες για τους θερμαινόμενους χώρους στην πρωτεύουσα αλλά και την επαρχία αλλά και να σε κατευθύνουν για την κάθε περιοχή ξεχωριστά. Σε άλλη περίπτωση μπορείς να καλέσεις το 100 ζητώντας βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.

Εσύ, πόσους άστεγους προσπέρασες σήμερα;

Πήγαινε για ψώνια μαζί τους

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η καλύτερη αφορμή. Πηγαίνετε μαζί σ’ ένα κοντινό κατάστημα και αγόρασέ τους κάτι που σίγουρα χρειάζονται. Δεν χρειάζεται κάτι huge αλλά ένα απλό ζευγάρι γάντια για τα κρύα που έρχονται.

 

 

Φαγητό και ζεστό ρόφημα

Πόσο κοστίζουν δύο σουβλάκια ή μία ζεστή σοκολάτα; Σίγουρα όλοι τα διαθέτουμε ώστε να τα δώσουμε. Κάνε την κίνηση και το χαμόγελό τους θα σε ανταμείψει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved