Τα σημάδια ότι δουλεύεις σε τοξικό περιβάλλον εργασίας

Και φυσικά ότι ήρθε η ώρα να σουλουπώσεις λίγο το LinkedIn σου.

Αυτού του είδους τα εργασιακά περιβάλλοντα κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε τιμωρία, να νιώθουν απόρριψη, ενοχή, άμυνα και ενίοτε ταπείνωση. Οι υπάλληλοι δυσκολεύονται να εργαστούν σε ένα τέτοιο μέρος, καθώς εξαιτίας των κακών συνθήκων δεν μπορούν να αποδώσουν. Τι σημαίνει, όμως να εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασία; Συγκεντρώσαμε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά για να σκεφτείς τι συμβαίνει στον δικό σου χώρο εργασίας. Ειλικρινά, ελπίζω να μη συμβαίνει τίποτα από τα παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε.


Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Κανείς δεν θέλει να κάνει λάθη, αλλά όταν με το παραμικρό γίνεται μεγάλη φασαρία τότε ναι υπάρχει πρόβλημα.

Έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι ανώτεροι μπορεί να δείχνουν φανερά την έλλειψη εμπιστοσύνης στους υπαλλήλους τους και να μην τους αφήνουν να πάρουν ανάσα. Το micromanagement κάνει τους υπαλλήλους να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους.

Σύγχυση ρόλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στον χώρο εργασίας. Μπορεί επίσης να φέρει συγκρούσεις μεταξύ των συναδέλφων σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη να κάνει τι. Το να γνωρίζει καλά ο καθένας τι πρέπει να κάνει είναι βοηθητικό για όλους.

Υπερβολικό άγχος. Οι εργαζόμενοι μπορεί να βιώσουν άγχος για διάφορους λόγους, όπως εξάντληση, διαφωνία με τη διοίκηση, έλλειψη επικοινωνίας, φόβο αποτυχίας και αβεβαιότητα. Το ψυχικό στρες μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σωματικά τους εργαζόμενους προκαλώντας κόπωση, προβλήματα ύπνου και πόνους στο σώμα.

Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά;

Kουτσομπολιό. Λογικό είναι να υπάρχει κουτσομπολιό, ας μην κρυβόμαστε, αλλά υπάρχουν όρια.  Αντί για ξεκάθαρη επικοινωνία, οι άνθρωποι ψιθυρίζουν, κοιτάζουν επίμονα και κάνουν περιφρονητικά σχόλια. Δεν είναι «ακίνδυνες» αυτές οι πρακτικές καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγελματική εξουθένωση και άγχος. Το κουτσομπολιό τροφοδοτεί ένα τοξικό περιβάλλον καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου και να διαδίδουν φήμες.

Έλλειψη ορίων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στη δουλειά. Ορισμένες ενέργειες από τη διοίκηση μπορεί να συνιστούν να μένουν μέχρι αργά, να απαντούν σε μηνύματα μετά το ωράριο τους ή να δουλεύουν Σαββατοκύριακα.

 

 

 
Gaslighting. Ύπουλη τακτική, διότι δεν είναι καν ειλικρινής ο απέναντί σου. Πρόκειται για τις έμμεσες πρακτικές, όπως το να ακούει κανείς κουτσομπολιά για τον εαυτό του, να υποτιμούνται τα συναισθήματά του, να αποκλείεται από συναντήσεις που σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά του και να ακούει αρνητικές αναφορές για την παραγωγικότητά του.

Έλλειψη υποστήριξης. Μερικοί υπάλληλοι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει υποστήριξη για να τους βοηθήσει στη σταδιοδρομία τους. Αυτοί οι υπάλληλοι στερούνται καθοδήγησης και αισθάνονται αποκομμένοι από την ομάδα. Αυτή η έλλειψη καθοδήγησης καθιστά δύσκολο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων για την περαιτέρω σταδιοδρομία τους.

Αρνητικότητα. Το χαμηλό ηθικό των εργαζομένων μπορεί να τροφοδοτήσει την αρνητικότητα σε ολόκληρο τον χώρο εργασίας και να επηρεάσει τους άλλους. Η διοίκηση πρέπει να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος για να αποτρέψει τον φαύλο κύκλο της αρνητικότητας.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved