Είναι αρκετή αποζημίωση το 1 εκατ. δολάρια για 17 χρόνια άδικης φυλάκισης;

Ο σωσίας του έκανε τα εγκλήματα, εκείνος την “πλήρωσε”. Τουλάχιστον πληρώθηκε.

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα αναρωτηθήκαμε κάποτε στη ζωή μας αν έχουμε ένα doppelgänger εκεί έξω, αλλά αφού διαβάσετε αυτήν την ιστορία, θα εύχεστε να μην το είχατε. Τι είναι όμως το doppelgänger; Ειναι αυτό που λέμε σωσίας. Κάποιος που μας μοιάζει απόλυτα εξωτερικά. Σαν να έχεις έναν δίδυμο αδερφό και να μην το ξέρεις. Σας έχει συμβεί ποτέ να δείτε τον εαυτό σας στην απέναντι πλευρά του δρόμου; Ας πάμε όμως στην ιστορία μας.

Ένας άνδρας έλαβε αποζημίωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το κράτος, αφού αναγκάστηκε να εκτίσει 17 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για ένα έγκλημα που διέπραξε ο σωσίας του. Σοβαρά, δεν κάνουμε πλάκα, ο τύπος μπήκε στη φυλακή για τα εγκλήματα που έκανε ένας άλλος, ο οποίος του έμοιαζε. Όσο τραγικό κι αν ακούγεται δεν μπορείς να μην συμπάσχεις με την ατυχία αυτού του ανθρώπου πραγματικά. Ο Ρίτσαρντ Τζόουνς φυλακίστηκε ψευδώς το 2000 για ένοπλη ληστεία, αλλά το λάθος αποκαλύφθηκε παρά μόνο 17 χρόνια αργότερα, όταν στο θύμα και στους μάρτυρες δόθηκε μια φωτογραφία του σωσία του, Ρίκι Άμος. Ναι, έμοιαζαν σαν δύο σταγόνες νερό.

 

 
 

Matteo Messina Denaro: H μαφία δεν έχει πια αρχηγό

Το έγκλημα διαπράχθηκε το 1999 σε ένα πάρκινγκ ενός Walmart στο Roeland Park του Κάνσας, όπου ένας άνδρας είχε προσπαθήσει να κλέψει την τσάντα μιας γυναίκας. Παρά το γεγονός ότι ο Τζόουνς είχε άλλοθι -ήταν με την κοπέλα του στο Κάνσας Σίτι- και την έλλειψη στοιχείων στο σημείο, καταδικάστηκε. Το λάθος έγινε όταν αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν τον Τζόουνς ως τον ένοχο από μια σειρά πυροβολισμών. Ο Τζόουνς προσπάθησε πολλές φορές να ασκήσει έφεση κατά της ποινής, αλλά του αρνήθηκε κάθε φορά.

Iceman: O άνθρωπος που εκτέλεσε πάνω από 200 ανθρώπους για τη μαφία

Το Midwest Innocence Project και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας πήγαν τελικά σε μια αποστολή για να "καθαρίσουν" το όνομα του Τζόουνς. Στην πορεία, ανακάλυψαν ότι ο doppelgänger του “διέμενε” στην ίδια φυλακή με αυτόν. Πόσο τρελό; Αυτό οδήγησε έναν δικαστή να παρουσιάσει ξανά στο θύμα και στους αυτόπτες μάρτυρες τη φωτογραφία του Τζόουνς, καθώς και αυτή ενός άλλου κρατούμενου, του Άμος. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν τους άντρες. Δεν υπήρχαν επίσης φυσικά στοιχεία, DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα που να τον συνέδεαν με το έγκλημα του 1999. Αν και ο Άμος συνέχισε να αρνείται ότι διέπραξε το έγκλημα, καταδικάστηκε στη θέση του Τζόουνς. Ο Τζόουνς πιστεύει ότι ήταν «ευλογημένος» αφού τελικά αποφυλακίστηκε το 2017.

 

 
 

Ο Τζόουνς έλαβε επίσης ένα πιστοποιητικό της αθωότητας του σε χρηματικό αντίτιμο αξίας 1 εκ. δολαρίων, την αποζημίωση του για τα άδικα 17 χρόνια που έχασε από τη ζωή του. Έτσι, στην περίπτωση που έχετε έναν doppelgänger που γνωρίζετε, ίσως να θέλετε να τον έχετε “από κοντά” εάν ποτέ κατηγορηθείτε ψευδώς για κάποιο έγκλημα.

Πάντως αν θέλετε την άποψη μας, λίγα του δώσανε. 17 χρόνια στη στενή είναι πολλά και μάλλον δεν αποζημιώνονται ποτέ με χρήματα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved