Matteo Messina Denaro: H μαφία δεν έχει πια αρχηγό

Ο πλέον καταζητούμενος μαφιόζος των τελευταίων δεκαετιών είναι σιδηροδέσμιος, κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας.

Ο Matteo Messina γεννήθηκε στο Trapani της Σικελίας πρίν από 60 χρόνια και η επαγγελματική του σταδιοδρομία μάλλον είχε δρομολογηθεί πριν καν πει τις πρώτες του λέξεις σαν μωρό. Ο πατέρας του ήταν τοποτηρητής της μαφίας στο Trapani δίνοντας λόγο μόνο στα πολύ μεγάλα κεφάλια της σικελικής μαφίας. Για να γίνει τοποτηρητής ο πατέρας του, έπρεπε πρώτα να ξεκινήσει από μπράβος και εκτελεστής ευυπόληπτων, μόνο στο όνομα, επιχειρηματιών οι οποίοι σαν εκβιαζόμενοι λειτουργούσαν τελικά σαν μαριονέτες της μαφίας. 

 

 

Όσο ο πατέρας του έχτιζε τη δική του εγκληματική καριέρα, ο νεαρός Matteo έμαθε να χειρίζεται όπλα στην πρώιμη εφηβεία του, ενώ στα 18α γενέθλιά του, μπήκε στην ενήλικη ζωή με τον πρώτο του φόνο. Αυτή ήταν μόνο η αρχή της καριέρας του, έχοντας να υπερηφανεύεται ότι έχει γεμίσει ένα νεκροταφείο με τα χέρια του, με πάνω από από 50 εκτελέσεις να του αποδίδονται. Η φήμη του εκτινάχθηκε μέσα στους κύκλους της μαφίας με την εκτέλεση του ανταγωνιστή του στο Trapani, Vincenzo Milazzo και για να κάνει ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμά του, στραγγάλισε και τη σύζυγο του Milazzo ενώ ήταν τριών μηνών έγκυος.

Giovanni Brusca, ο σύμμαχος του Messina που απέκτησε το παρατσούκλι To Tέρας

Από εκεί και πέρα η φήμη του άρχισε να προηγείται, φέρνοντας νέα ήθη στη σικελική μαφία. Το lifestyle του δεν είχε καμία σχέση με τις οικογενειακές παραδόσεις της μαφίας. Εκεί που τα μεγαλοστελέχη της μαφίας προσπαθούσαν να εμπνεύσουν τον σεβασμό μέσα από μια παραδοσιοκρατική τήρηση ηθών και εθίμων με την οικογένεια σε πρώτο πλάνο, ο Messina προτιμούσε να κάνει επίδειξη δύναμης. Εκτός από τον πολυτελή τρόπο ζωής, η θέαση μιας Porsche στα χωριά της Σικελίας ήταν κάτι που δεν ήταν ανεκτό ακόμα και για το οργανωμένο έγκλημα, και ο έκλυτος βίος του, τον έβαζαν πάντα σε μια ξεχωριστή θέση ισχύος. Τα παιδιά εκτός γάμου και οι πολυάριθμες ερωμένες, ήταν περισσότερο μια δήλωση ότι δεν υπακούει στους συντηρητικούς κανόνες της μαφίας, παρά ένδειξη της αχόρταγης λαγνείας του. 

 

 

Ο παράλληλος βίος του μέσα στην Κόζα Νόστρα τερματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, κι αυτό λόγω της σκληρής πολιτικής μηδενικής ανοχής που κήρυξε επιτέλους η ιταλική δικαιοσύνη με την επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Από τη στιγμή που οι καλές σχέσεις με τους επιχειρηματίες και οι soft εκβιασμοί μέσω της αλληλένδετης διαπλοκής συμφερόντων δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί, η ιστορία καλούσε τον Matteo Messina να βγει στο προσκήνιο. 

Ο Messina είχε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των βομβιστικών επιθέσεων με θύματα τους εισαγγελείς Falcone και Borsellino που σηματοδότησε και τον πόλεμο σε στυλ τρομοκρατίας σε αστικό ιστό που κήρυξε η μαφία στην Ιταλία. Σχεδόν ταυτόχρονα είχαμε και τη σύλληψη του μεγάλο ψαριού της μαφίας, Salvatore Riina. Αυτή η σύλληψη είχε σαν αποτέσμα την άμεση προαγωγή του Messina σε ένα ολιγομελές κονκλάβιο της μαφίας που του έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη. Συνέχισε να ενορχηστρώνει τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την ιταλική επικράτεια με τουλάχιστον 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Στόχος του ήταν να κάνει την ιταλική δικαιοσύνη να υποκύψει στην ισχύ της μαφίας, κάτι που προφανώς δεν έκανε ποτέ το ιταλικό κράτος. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι και ο ίδιος ο Messina ήξερε ότι αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη απέναντι στις αρχές. Ωστόσο κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα αφεντικά της μαφίας, και κυρίως το αφεντικό των αφεντικών Bernardo Provenzano, ότι αυτή ήταν και η μοναδική λύση για τη μαφία. 

 

 

Με αυτή τη στρατηγική, η μαφία έχανε συνεχώς έδαφος, αλλά ταυτόχρονα ισχυροποιησε τη θέση του Messina, σαν να πουλάει το ναρκωτικό από το οποίο ήταν εξαρτημένη η μαφία. Η σύλληψη του Provenzano από τις ιταλικές αρχές το 2006 ήρθε σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σαν κάτι που σχεδίαζε από χρόνια ο Messina όταν σχημάτιζε τις συμμαχίες του στο κονκλάβιο της Κόζα Νόστρα. Η αναγόρευσή του σε αρχηγό των αρχηγών έπεσε σαν ώριμο φρούτο, και παρά το ότι η σικελική μαφία ήταν πλέον ένα πληγωμένο ζώο, αυτό δεν έκανε λιγότερο επικίνδυνο τον Messina.   

Πώς το Google Maps οδήγησε στη σύλληψη Ιταλού μεγαλομαφιόζου που κρυβόταν 20 χρόνια

Ωστόσο οι ιταλικές διωκτικές αρχές συνέχισαν την πολιτική της χρηματικής αφαίμαξης της μαφίας, έχοντας σαν δύναμη κρούσης, όχι την αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, αλλά την Guardia di Finanza, που είναι κάτι σαν οικονομική αστυνομία και ράμπο του ΣΔΟΕ σε μορφή ένστολου κι ένοπλου σώματος. Με τη φήμη των «αδιάφθορων» οι άντρες και οι γυναίκες της G di F προχώρησαν σε συλλήψεις συνεργατών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και επιχειρηματιών που είχαν σχέσεις με τη μαφία και τον Messina και σήμερα μπήκε ο επίλογος αυτής της επιχείρησης.

 

 

Από σήμερα το πρωί ο Messina βρίσκεται στα χέρια της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας των καραμπινιέρων και αναμένεται να οδηγηθεί στις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές της Σικελίας. Αυτή η σύλληψη βρίσκει το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα με την πλάτη στον τοίχο που δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την αποφασιστικότητα των ιταλικών αρχών, αλλά και τον ανταγωνισμό με τις εισαγόμενες μορφές οργανωμένου εγκλήματος από τα ανατολικά.   

Όπως φαίνεται, ο Messina και η δική του στρατηγική έντασης που εφάρμοσε, όχι μόνο δεν έσωσε τη σικελική μαφία, αλλά μάλλον ήταν και η ταφόπλακά της, αν και στο μεσοδιάστημα του εξασφάλισε την εξουσία στην οργάνωση, αλλά ούτως ή άλλως για αυτή δεν γίνονται όλα; 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved