Wyatt Earp: Ο «πρίγκιπας» της Άγριας Δύσης που έβαλε ταφόπλακα στο έγκλημα

Η ιστορία του και το πιο διάσημο πιστολίδι όλων των εποχών.

Ο Wyatt Earp ίσως να είναι ο πιο διάσημος και ο πιο «πολυτραγουδισμένος» σερίφης της Άγριας Δύσης που έχει περάσει ποτέ από τα αρχεία των ηρώων και των πιστολάδων της Αμερικής.

Ο Earp γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1848 στο Monmouth του Illinois, Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν το 4ο από τα συνολικά 8 παιδιά της οικογένειας. Οι 4 αδελφοί του, James, Virgil, Morgan και Warren, μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του Newton, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του.

Ο Earp μεγάλωσε στο Illinois, ωστόσο κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου (1864), η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή και μετακόμισε στην California. Το 1869 ο Earp εγκαταστάθηκε στο Lamar, όπως είχαν κάνει τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του έναν χρόνο πριν. Εκεί παντρεύτηκε και έναν χρόνο αργότερα εκλέχθηκε τοπικός αστυφύλακας της περιοχής.

Κι όμως κάποτε ο Hunter S. Thomson παραλίγο να γίνει σερίφης

Ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του που λέγεται πως το κράτος τελικά δεν τον είχε καν διορίσει σαν σερίφη και ο ίδιος το έκανε αυτό οικειοθελώς. Είχε μέσα του πολύ δυνατή την έννοια της δικαιοσύνης και του νόμου. Για να βγάζει τα προς το ζην είχε το δικό του σαλούν.

 

 
 

Έβλεπαν όμως τα μάτια του πολλά κάθε μέρα κι αυτό τον έφερνε πιο κοντά στο έγκλημα. Άλλωστε τα σαλούν ήταν και η μοναδική πηγή διασκέδασης για τους άντρες της εποχής. Έτσι είχε άπλετο χρόνο να τσεκάρει και να σημειώνει τα ύποπτα πρόσωπα της πόλης του.

Ο δικηγόρος της πόλης Tombstone άφησε μέσα στα αρχεία του μία αναφορά για τον Wyatt Earp που συγκλόνισε την ιστορία:

«Κυκλοφορούσε πάντα χωρίς όπλο και δεν φοβόταν κανέναν. Ήταν ήσυχος άνθρωπος αλλά όταν έπρεπε να κάνει το καθήκον του ήταν αμείλικτος».

Ήταν ένας ψιλός άνδρας, αδύνατος και με μία πολύ επιβλητική φωνή. Κάνεις μέχρι τότε δεν είχε αντισταθεί στο έγκλημα όσο εκείνος.

Ένα πολύ παράξενο στοιχείο του χαρακτήρα του ήταν πως ποτέ δεν έπινε. Μάλιστα ο ίδιος είχε αναφέρει πως προτιμούσε το παγωτό από το ουίσκι. Έτσι ήταν πάντα σε θέση να καταπολεμήσει νηφάλιος του εχθρούς της πόλης του.

Μπορεί πολλά να λέγονται για τις ικανότητες του στο τράβηγμα, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Δεν ήταν καλός στο πιστόλι και πολλές φορές αστοχούσε. Μάλιστα μία φορά του είχε πέσει η ζώνη από τη μέση και δεν μπορούσε να ανέβει στο άλογο του. είχε όμως μέσα του σθένος κατά του εγκλήματος και ήταν παθιασμένος. Ήταν καλός στο ξύλο και δεν ήταν λίγες οι φορές που έδιωξε μεθυσμένους καουμπόηδες από το μαγαζί του με τις γυμνές του γροθιές.

 

 
 

Όταν όμως χρειαζόταν εκείνος έπαιρνε το όπλο του και βοηθούσε την πόλη Tombstone όποτε το χρειαζόταν. Πολλοί λένε πως δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένας τυχοδιώκτης που απλά κοιτούσε το δικό του συμφέρον κάτω από το πρόσχημα του νόμου. Η Ιστορία όμως δείχνει πως μόνο ο Wyatt Earp ήταν ικανός να τα βάλει με ορισμένους πολύ αδίστακτους κακοποιούς της εποχής.

Το μεγαλύτερο πιστολίδι στην ιστορία της Άγριας Δύσης δεν άργησε να έρθει και κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Wyatt Earp.

Το 1881 δημιουργήθηκε μια αντιπαλότητα, ένα είδος βεντέτας μεταξύ της οικογένειας Earp και μιας συμμορίας παρανόμων με αρχηγό τον Ike Clanton. Πολλοί λένε πως ο ίδιος ο Wyatt Earp είχε προσωπικά συμφέροντα από τράπεζες της πόλης κι έτσι αναγκάστηκε να χωθεί στο πιστολίδι.

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί των δύο πλευρών λύθηκαν μέσω μονομαχίας σε έναν ανοιχτό χώρο πίσω από το σαλούν O.K. Corral. Πλέον το συγκεκριμένο όνομα έχει γίνει διάσημο από ταινίες του κινηματογράφου.  

 

 
 

Το «πιστολίδι» διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα και ρίχτηκαν πάνω από 30 σφαίρες. Κι όμως εκείνα τα τριάντα δευτερόλεπτα έφταναν για να μείνει στην ιστορία.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος πυροβόλησε πρώτος, ωστόσο η πλευρά του Earp σκότωσε τους 3 από τους 5 παρανόμους, ενώ οι υπόλοιποι δύο διέφυγαν. Από την μονομαχία η πλευρά του Earp τραυματίστηκε μόνο ελαφριά.

Ο σερίφης γειτονικής κομητείας, επειδή συμπαθούσε του κακοποιούς, κατηγόρησε τον Wyatt Earp για τους 3 φόνους, ωστόσο αθωώθηκε.

Από ένας απλός ιδιοκτήτης σαλούν και τυχοδιώκτης, ο Wyatt Earp κατέληξε να γίνει ο ήρωας και ο θρύλος της Άγριας Δύσης, κι όλα αυτά μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved