Ο Elon Musk υποχρεώνει τους υπαλλήλους του σε ταπεράκι με σπανακόρυζο

Το νέο αφεντικό του Twitter προχωρά ακάθεκτα σε «δημοσιονομικά» μέτρα και σειρά έχει το δωρεάν φαγητό στα γραφεία της εταιρείας.

Όχι μόνο το Twitter, αλλά σχεδόν κάθε μεγάλη αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει τον θεσμό της εσωτερικής καφετέριας. Ένα μεγάλο εστιατόριο, σαν αυτά που βλέπουμε σε μεγάλα malls στα οποία περνούν οι υπάλληλοι το διάλειμμα του φαγητού τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, σε αυτές που οι εταιρείες είναι πραγματικά μεγάλες κι επικερδείς, το φαγητό δίνεται δωρεάν στους εργαζόμενους. 

Πρόκειται για ένα μέτρο που φέρνει λεφτά στις εταιρείες, γιατί καταφέρνει να αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων με πολλούς και διάφορους τρόπους. Το δωρεάν φαγητό συντομεύει τη διάρκεια του lunch break, λόγω του χρόνου που εξοικονομείται από παραγγελίες, ζεστάματα τάπερ, takeaway κλπ. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η χαλαρή μάζωξη εργαζομένων γύρω από ένα πιάτο φαΐ είναι πολλές φορές άτυπα meeting που εξελίσσονται σε πολύ παραγωγικά brainstorming, αποδεσμευμένα από το καταπιεστικό και αποστειρωμένο περιβάλλον μιας αίθουσας συσκέψεων. Ε, όλα αυτά θέλει να τα αλλάξει ο Elon Musk καταργώντας το δωρεάν φαΐ στους εργαζομένους του Twitter. 

 

 

Η αποκάλυψη ήρθε από ένα ρεπορτάζ των NYΤ που αποκαλύπτει όλες τις μεγάλες αλλαγές που προσπαθεί να κάνει, μετά το φιάσκο της συνδρομής στους verified λογαριασμούς που εξελίχθηκε σε ένα επικό και μαζικό τρολάρισμα από οποιονδήποτε είχε 8 δολάρια για πέταμα. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον Elon Musk, η λειτουργία της καφετέριας ήταν βαρέλι δίχως πάτο, με το φαγητό να φτάσει να κοστίζει έως και 400 δολάρια ανά εργαζόμενο κι αυτό γιατί λόγω της τηλεργασίας, ο μέσος όρος προσέλευσης δεν ξεπέρασε ποτέ το 10% του εργατικού δυναμικού. Μάλιστα πολλές φορές το προσωπικό που ετοίμαζε το φαγητό, ήταν μεγαλύτερο από αυτό που έτρωγε τελικά.

Τζάμπα φαγητό τέλος λοιπόν, αν και υπάρχουν ερωτήματα για την απόφαση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, ακόμα και για αυτή τη φαινομενικά λογική απόφαση. Το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι από αυτή την απόφαση είναι λόγω της κατάργησης της τηλεργασίας που θέλει να επιβάλει ο Musk στο Twitter. Είναι γνωστό ότι είναι εχθρός της τηλεργασίας και την κατάργησε στο λεπτό, μόλις μπόρεσε τόσο στην Tesla, όσο και στην SpaceX. Βέβαια η κατάργηση της τηλεργασίας θα γεμίσει και πάλι τα γραφεία του Twitter, άρα και την καφετέρια. Τότε γιατί την κλείνει;

 

 

Κάποιοι λένε πως ό,τι κόβεις καλό είναι σε μία εταιρεία που χάνει λεφτά. Από την άλλη αυτού του είδους η «μνημονιακή» πολιτική πολλές φορές γυρίζει μπούμερανγκ και φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Με τους υπαλλήλους του Twitter να επιστρέφουν στα γραφεία τους, βλέποντας κάποια από τα προνόμιά τους να κόβονται, είναι πολύ πιθανό να πιστέψουν ότι νιώθουν τιμωρημένοι από κάποιον σαδιστή. Η διακοπή του συγχρωτισμού των εργαζομένων σε κοινόχρηστους και ανοιχτούς χώρους μπορεί να φέρει δραματική μείωση της παραγωγικότητας, παρόμοια με αυτή που έφερε η τηλεργασία και η απομόνωση σε κομμάτια δημιουργικής εργασίας.

Άρα υπάρχει μια μικρή ακολουθία του Elon Musk εδώ κι έτσι μοιάζει περισσότερο σαν ο κακός τύπος που θέλει να κάνει λιγότερο ευχάριστη την παραμονή των εργαζομένων στο γραφείο για να τους δώσει κίνητρο για να δουλέψουν σκληρότερα. Όλοι γνωρίζουν ότι τέτοιες τεχνικές δεν αποδίδουν, ενώ η απουσία υγιούς κοινωνικοποίησης των εργαζομένων μπορεί να φέρει έκρηξη των «πηγαδακιών» σε πριβέ ομάδες, γκρίνια και άλλα δυσάρεστα πράγματα. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσους θα αρχίσουν να παραγγέλνουν ή θα φέρνουν έτοιμα λιπαρά γεύματα τα οποία μετά την κατανάλωσή τους φέρνουν μεγαλύτερη υπνηλία κι από στημένο 0-0 σε τοπικό πρωτάθλημα. Κάπως έτσι η υπόθεση της καφετέριας του Twitter μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μία περίπτωση καταστροφικής εξέλιξης της μεθόδου πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι, αντί μιας πορείας εξυγίανσης ενός θεσμού που όταν λειτουργεί σωστά, δίνει καρπούς. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved