Μπαχτσελί, σίγουρα δεν είσαι σοβαρός

Όταν πας να ανάψεις τη φλόγα της πρόκλησης μέσω μιας αθώας φωτογραφίας κινδυνεύεις να καείς μόνος σου.

Δεν είναι σκοπός μας να βλέπουμε τα πάντα «γαλανόλευκα» όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αλλά αντικειμενικά, ωστόσο ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είδε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και άρχισε να εκτοξεύει πυρά προς την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο λόγος που άρχισε να «ξερνάει» κόμπλεξ και προκλήσεις ο Μπαχτσελί (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με τους περιβόητους «τούρκικους» χάρτες του Αιγαίου) ήταν η φωτογραφία που βγήκαν οι Έλληνες της πρωταθλήτριας Τουρκίας, Τραμπζονσπόρ, Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης που βγήκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κυρίως όμως η φανέλα-δώρο των ποδοσφαιριστών που έγραφε στην πλάτη το όνομα «Οικουμενικός Πατριαρχης Βαρθολομαίος». Ύβρεις. Όχι για μας, για τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν ο οποίος άρχισε να μιλάει περί προκλήσεων που έχουν στόχο το εθνικό πνεύμα ενότητας της Τουρκίας.

 

 

«Πέρα από σκανδαλώδης, αυτή είναι μια πρόκληση με πολύ υψηλό τόνο υποκίνησης καταστροφής και παρενόχλησης. Είναι προφανές ότι αυτό το αίσχος, που αποτελεί προσβολή για τους αξιότιμους πολίτες μας που αγαπούν την Τραμπζονσπόρ μας και αυτόν τον σύλλογο, δεν θα γίνει αποδεκτή από καμία συνείδηση», τόνισε

Όλα όμως καταλήγουν στο εξής: «Δεν υπάρχει οικουμενικό ίδρυμα και περιγραφή θέσης εργασίας στην Τουρκία» και πως «Όλα έχουν στόχο να προκληθεί χάος». Άλλο που δεν ήθελαν δηλαδή οι Μπακασέτας και Σιώπης, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πατριάρχης. Δεν έχουμε λόγια πλέον.

 

mpakasetas

 

Σίγουρα στην Ελλάδα ακούσαμε, είδαμε και πραγματικά μέσα μας γελάσαμε βαθιά με την πρωτότυπη πρόκληση-ανακάλυψη του Μπαχτσελί, σε σημείο πραγματικά απορρήσαμε με όλα όσα είπε. Το θέμα είναι όμως ότι βλέποντας αυτές τις τακτικές, τις «γεννάω προκλήσεις από το πουθενά για να δυναμητίσω το κλίμα», μας κάνουν να αισθανόμαστε μια παραπάνω ανησυχία μπροστά στον όλο παραλογισμό που συμβαίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και όλα αυτά την ώρα που καθημερινά ακούμε για ασκήσεις-προκλήσεις στα σύνορα, διαγγέλματα και κατηγορίες για τα δικαιώματα στο Αιγαίο ή τα φλερτ με άλλο ένα θερμό επεισόδιο που διαρκώς αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι η Παγκόσμια Ειρήνη δεν είναι πλέον δεδομένη.

Με λίγα λόγια ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι σαν να ζήτησε πέναλτι -να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους μια και όλα έγιναν για ποδοσφαιρική φανέλα-  για φάουλ που του έγινε 5 μέτρα έξω από την περιοχή. Το θέμα είναι όμως, πουλάει τρέλα ή όντως πιστεύει ότι είναι πέναλτι; Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση δεν είναι καθόλου σοβαρός.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved