Assosiated Press Η  ειρήνη πλέον δεν θεωρείται δεδομένη

Μετά την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου η λέξη «πόλεμος» αιωρείται παντού. Δεν πάει καλά ο κόσμος και φαίνεται.

Δυστυχώς έχει δίκιο φιλόσοφος λαός με το ρητό «ενός κακού μύρια έπονται». Ακόμα και αν -θεωρητικά- η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σκουριάσει μιντιακά, ο κόσμος όλος συνεχίζει να βράζει σε ένα κοινό καζάνι και αυτό που εδώ και χρόνια μας φαινόταν αδιανόητο σε επίπεδο πολιτισμένων χωρών, δηλαδή ένα θερμό επεισόδιο ή πόλεμος πλέον είναι ορατό φάσμα κάθε μήνα που περνάει.

 

 

Στην Ελλάδα είναι οι «ανοιχτές» υποθέσεις με την Τουρκία, στην Άπω Ανατολή διαρκώς ακούμε τις σειρήνες για εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν και τελευταία υπάρχει το Βαλκανικό «μέτωπο» με Σερβία και Κόσοβο να ετοιμάζονται για πολεμική σύρραξη. Τι αμαρτίες πληρώνει ο κόσμος.

 Η κοινοτοπία του κακού είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία

Δεν τελειώνει ποτέ η κατάντια του κόσμου

Για την ώρα η «ειρηνική επέμβαση» από ΗΠΑ και Ε.Ε. έριξε τους τόνους και το θερμό επεισόδιο μπήκε τουλάχιστον on hold. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κοσόβου, η απόφαση για τις σέρβικες πινακίδες κυκλοφορίας (που ήταν η αιτία της έντασης) δεν αποσύρθηκε, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από σήμερα 1η Αυγούστου όπως είχε αναγγελθεί. Μπορεί όμως να είναι κανείς βέβαιος ότι θα βρεθεί η λύση όσο πλησιάζει η πρώτη μέρα του φθινοπώρου; Όπως μας έχει δέιξει η σύχρονη εποχή με τις διαμάχες και τα διεθνή συμφέροντα, έχουμε κάθε λόγο να κοιτάζουμε με αγωνία το τι θα γίνει. Διότι πλέον η ειρήνη δεν είναι σε πρώτο πλάνο.

 

 

Αυτό που έδειχνε δεδομένο σε έναν «πολιτισμένο» κόσμο και όχι στους άτυχους ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Συρία ή την Καμπούλ, δηλαδή η Παγκόσμια Ειρήνη, φαίνεται πως πλέον όλο και φθίνει. Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από κάθε σύγκρουση. Κανένας απολύτως λόγος να γίνουν εντάσεις και να δημιουργηθούν στρατόπεδα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο κόσμος έλκεται από την πόλωση. Δεν υπάρχει μέση οδός, δεν μπορείς να μην διαλέξεις μέρος.

Ένα πρόγραμμα προσομοίωσης θα μπορεί να προβλέπει την έκβαση πολέμων

Ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να δρα, έστω και με έμμεσους τρόπους στίβοντας καταστάσεις αλλά πάνω από όλα δημιουργώντας συνεχώς καταστάσεις αβεβαιότητας που απειλούν την ανθρώπινη ζωή.

 

 

Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθείς τέτοιες καταστάσεις και να τρέμεις για τη συνέχεια ενός κόσμου όπου δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμία για μια ζωή μέσα στην αρμονία. Η ειρήνη απειλείται και είναι μπροστά μας. Ας ελπίσουμε να μην είναι αργά μέχρι να βρούμε τον τρόπο να τη διαφυλάξουμε.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved