pexels Γιατί δεν μπορείς να μαζέψεις την σκουπιδίλα σου από την παραλία;

Η εικόνα με τα σκουπίδια από το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ακόμη μία εικόνα ντροπής για το ελληνικό καλοκαίρι.

Υπάρχει άραγε τερματισμός στην πίστα της ντροπής ή πάντα θα καταφέρνουμε να περάσουμε στο επόμενο level; Η εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από την παραλία «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο είναι ακόμη μία ιστορία ετεροντροπής. Μία ιστορία του πώς μπορεί ο άνθρωπος να καταστρέψει κάτι υπέροχο. Ακόμη κι αν δεν έχεις επισκεφτεί την διάσημη παραλία, σίγουρα την έχεις δει να φιγουράρει σε ταξιδιωτικά πρακτορεία ή σε λίστες με τις πιο όμορφες παραλίες του πλανήτη. Όλα αυτά βέβαια πριν πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος και ειδικά την περίοδο του Αυγούστου.

«Ελληνικό καλοκαίρι. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και ν’ αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», έγραψε χαρακτηριστικά ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας στο Facebook, ως λεζάντα στη φωτογραφία από την παραλία που είναι γεμάτη σκουπίδια. Ένα βουνό από σκουπίδια από τουρίστες που θεώρησαν πρέπον να παρατήσουν το πλαστικό ποτηράκι του καφέ και ό,τι απέμεινε από φαγητό στη διάσημη παραλία. Μία ασέβεια προς τη φύση, προς την χώρα και φυσικά προς το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Διότι αυτή είναι μία εικόνα που σε κάνει να ντρέπεσαι.

 

 

Φυσικά και θα παιχτεί τένις για το μπαλάκι των ευθυνών. Ο Δήμος Ζακύνθου δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ντροπιαστική κατάσταση και τον πρέοδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κατηγορεί ευθέως την Επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού για τον καθαρισμό και την οργάνωση της παραλίας σε καθημερινή βάση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Newsbomb τόνισε πως είναι απόλυτη ευθύνη των Δήμων ο καθαρισμός όλων των παραλιών της Ελλάδας και εξήγησε πως το υπουργείο Εσωτερικών παραχωρεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δικαιοδοσία προστασίας των παραλιών που ανήκουν στον Δήμο.

Η Ζάκυνθος γίνεται λίγο πιο ερωτεύσιμη μετά από αυτό το βίντεο

Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε πως την λύση θα πρέπει να την δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, αφενός με το να μην αφήνουν τα σκουπίδια τους και αφετέρου να μην περιμένουν από κανέναν να τους βρει τη λύση. Κάτι που φυσικά έγινε πράξη. Διότι όση ώρα κάποιοι προσπαθούν να βρουν ποιος έχει την ευθύνη, ιδιώτες ανέλαβαν να καθαρίσουν την παραλία. Η κοινοπραξία πλοίων «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας, Διονύσης Γιατράς, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, αποφάσισαν να καθαρίσουν την παραλία μαζεύοντας στα ιδιωτικά μικρά καράβια πολλές σακούλες σκουπιδιών προκειμένου η παραλία να έχει την εικόνα που της αξίζει.

Αλλά αλήθεια γιατί χρειάζεται να φτάσουμε ως εκεί;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved