Οι Μillenialls και η Gen Z δεν είναι αδιάφοροι ρεμπεσκέδες, λεφτά δεν έχουν

Αν αναρωτιέσαι γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν σπίτια τότε δεν έχεις πάρει χαμπάρι ούτε τα αυτονόητα.

Ναι, δεν έχουμε λεφτά και ποιος φταίει γι' αυτό; Καλύτερα να μην απαντήσουμε στο παράξενο αυτό ερώτημα. Δεν είναι απλή η απάντηση. Αν όμως έχετε ορεξούλες και θέλετε να μάθετε αν η γενιά μας είναι αδιάφορη και το μόνο που τη νοιάζει είναι να περνάει καλά στο πατρικό παίζοντας PS4, όχι κάνετε λάθος.

Έτσι θα καταλάβεις πως μόλις μπήκες στο friend zone της

Εδώ δεν μας φτάνει το χρήμα για να πληρώσουμε το ενοίκιο, θέλετε να αγοράσουμε και το σπίτι σας ή το σπίτι της γιαγιάς σας;

Κάπως παράξενο έτσι; Με 600 ευρώ μισθό και το νοίκι στα 400 ευρώ, χμ, μα γιατί άραγε δεν έχουμε όρεξη να αγοράσουμε σπίτι. Αναρωτιέμαι. Δύσκολο ερώτημα πραγματικά. 

Επίσης που ακριβώς θα βρούμε το χρήμα να αγοράσουμε το σπίτι ρε παιδιά; Κάτω από καμία πέτρα; Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε ανθρώπους που πληρώνονται με 600 ευρώ μισθό, δεν τους ρίχνουν δεύτερη ματιά, απλά τους δείχνουν την έξοδο, πάρτε το χαμπάρι, εσείς το χτίσατε όλο αυτό, λουστείτε το τώρα.

 

 
 

Θέλετε να αγοράσουμε και σπίτι, εδώ δεν έχουμε να πάρουμε ψωμί του τοστ γιατί κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο.

Ναι αμέ, θέλουμε να αγοράσουμε σπίτι, όρεξη και χρήμα δεν έχουμε, μας το ρουφήξατε όλο λες και ήτανε κανά μεδούλι από κόκαλο.

Πάμε όμως στα δεδομένα για να μην μπερδευόμαστε και παρεξηγούμαστε...

Οι περισσότεροι millennials Gen Z - ενήλικες ηλικίας 26-41 και 18-25 ετών, αντίστοιχα- θέλουν να αποκτήσουν ένα σπίτι κάποια μέρα ή ακόμα και τώρα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η οικονομική τους κατάσταση, δήλωσαν σε έρευνα της Bankrate για την εταιρεία YouGov.

Ακόμη και οι έρευνες το έχουνε πάρει χαμπάρι, εσείς ακόμη; Εσείς με το ωραίο σας σπιτάκι στην εξοχή και τα δύο αυτοκίνητα, με τη θέση στο δημόσιο και τα τρία παιδιά που σπουδάζουν στην Αγγλια. Καλημέρα.

 

 
 

Τι λέει η έρευνα; Απίστευτα πράγματα κι όμως αληθινά.

Ειδικότερα, μεταξύ των millennials, το 65% αναγνώρισε την αγορά κατοικίας ως κορυφαίο σημάδι επιτυχίας. Ο αριθμός αυτός πέφτει στο 59% για την Gen Z - που εξακολουθεί να είναι μεγάλο ποσοστό και ισοβαθμεί με την κορυφαία επιλογή αυτής της γενιάς για επιτυχημένη καριέρα (60%).

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.529 ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 1.397 ιδιοκτητών ακινήτων. Μεταξύ των μη ιδιοκτητών, σχεδόν τα 2/3 δήλωσαν ότι η οικονομική κατάσταση ήταν ο κύριος λόγος που δεν είχαν ακόμη αγοράσει σπίτι. Η Gen Z είπε σε μεγάλο βαθμό ότι το εισόδημά της δεν ήταν ακόμη αρκετά υψηλό, ενώ οι millennials κατηγόρησαν κυρίως την αύξηση τιμών των κατοικιών.

Είπαμε, δεν έχουμε να πάμε σινεμά, όχι να πάρουμε σπίτι, ξυπνάτε. Δεν ζούμε ακόμη στην δεκαετία του ενενήντα με τις επιδοτήσεις μαμούθ και τα τρία σπίτια στη Λούτσα.

 

 
 

Και τώρα έρχεται η αναγκαστική γκετοποίηση...γιατί άραγε;

Γι' αυτό:

Στην έρευνα της Bankrate, τα 3/4 των Gen Zers και το 69% των millennials δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν σε μια πιο προσιτή αλλά λιγότερο επιθυμητή περιοχή για να επιτύχουν το όνειρό τους.

Τι πιο επιθυμητό από μια υπόγα στο πιο κοντινό γκέτο που ακόμη κι αυτή θα τη χρυσοπληρώσεις;

Και μετά φυσικά βρίσκεις μπροστά σου αυτό το φρικτό gentrification (χάλια μαύρα), τουρίστες που κρέμονται από τα μπαλκόνια ουρλιάζοντας γαι λίγο βαλκάνιοχιπισμό και τα παράθυρα από αλουμινένιο ξύλο τρίζουν, τα πλακάκια είναι κούφια και οι αρμοί ξεχειλωμένοι, και τελικά απλά γυρνάς με σκυμμένο κεφάλι στο πατρικό, κλαίγοντας ή βρίζοντας, ανάλογα το χαρακτήρα.

Δεν ήταν δύσκολο να το καταλάβεις ε; Εδώ ακόμη και οι Boomers δυσκολεύονται να ανακαινίσουν τα σπίτια των συγχωρεμένων πρασινοφρουρών γονιών τους, εμείς θα πάρουμε καινούρια;

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ. Πατρικό για πάντα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved