ΙΝΤΙΜΕ Euro 2004: Πόσο άλλαξες Ελλάδα μου, πόσο διαφορετικός είσαι κόσμε μου

Τι συνέβαινε στην καθημερινότητά μας μέχρι την 4η Ιουλίου του 2004; Μετά από 18 χρόνια σίγουρα άλλαξαν πολλά. 

Όσα χρόνια και αν περάσουν από τη μέρα του «πειρατικού» και την κεφαλιά του Χαριστέα στο Στάδιο Ντα Λουζ, η κλισεδιά «σαν να έγινε μόλις χτες» δεν έχει καμία σχέση με όλα τα κλισέ του κόσμου. Ακόμα και αν έχουν περάσει 18 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την 4η Ιουλίου, όποιος το έζησε, μικρός ή μεγάλος, δεν ξεχνάει ποτέ τι έκανε, πώς έσκουξε στο γκολ, τι αγωνία ζούσε στα τελευταία λεπτά με το σφυροκόπημα των Πορτογάλων στο τέρμα του Νικοπολίδη, αλλά και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που μας γέμισε το τελευταίο σφύριγμα του Μάρκους Μέρκ στον τελικό με την Πορτογαλία.

Εσύ τι έκανες τη μέρα που ο Ζαγοράκης σήκωνε το Euro 2004;

Εκείνο το 1-0 στο φινάλε του Euro 2004 ενώνει όλους τους Έλληνες που κάθονταν στις τηλεοράσεις, άκουγαν στα ραδιόφωνα ή ήταν στα γήπεδα της Πορτογαλίας και όσα κείμενα και αν γραφτούν, όσα λόγια και αν ειπωθούν δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Για καθέναν τους έχει μια ξεχωριστή σημασία και συναίσθημα, όσα χρόνια και αν περάσουν.

 

 

Μπορεί μας φαίνεται σαν να έγινε χτες αλλά…

Το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια (παρά 2) από εκείνη την 4η Ιουλίου δηλώνει ότι η συγκεκριμένη μέρα ανήκε σε μια άλλη εποχή, εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Το ότι μας χωρίζει ακριβώς ένας ενήλικας, μας έκανε στο Ratpack να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά στα δρώμενα εκείνης της εποχής, να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και να δούμε πόσο διαφορετικοί ήμασταν το 2004 σε σχέση με το σήμερα.

Πολλοί πήγαιναν σχολείο ακόμα, μερικοί «καίγονταν» ακόμα στο MSN, το Hi5 ή το Myspace, πολλοί ακόμα κατέβαζαν τον Εθνικό Ύμνο σε ringtone. Μέχρι εκείνη τη μέρα η 4η Ιουλίου αφορούσε αποκλειστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέχρις ότου έρθει η Ελλάδα και την κάνει δική της Εθνική Γιορτή.

Άλλοι πάντως θυμούνται κάτι άλλο από εκείνη την πορεία.

Στο παρακάτω άλμπουμ θα συνειδητοποιήσεις πόσο πολλά έχουν αλλάξει σήμερα από εκείνο το γκολ του Χαριστέα και την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική Ελλάδος, πέρα από το ΠΑΣΟΚ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved