associated press Ο Bill Gates κοροϊδεύει όσους επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα και NFTs

Με την κατρακύλα της αξίας δημοφιλών κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Coinbase να μην έχουν τελειωμό, ο δισεκατομμυριούχος ερμήνευσε το φαινόμενο με όρους «πυραμίδας».

Ολοένα και λιγότεροι είναι αυτοί που πιστεύουν ακόμα ότι τα κρυπτονομίσματα σορτάρονται και αυξάνονται όσοι βλέπουν μια φούσκα έτοιμη να σκάσει, αν δεν έχει σκάσει ήδη. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει πάνω από το μισό της αξίας τους μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και η γενικότερη ανασφάλεια στην παγκόσμια οικονομία, η οποία οδηγεί τους επενδυτές σε πιο ασφαλή λιμάνια επενδύσεων από τα απρόβλεπτα κρυπτονομίσματα, είναι μάλλον κακός οιωνός για όσους διατηρούν ακόμα ελπίδες για βραχυχρόνια ανάκαμψη.

Η νέμεση του Elon Musk και κάποτε κάτοχος του τίτλου του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Bill Gates, δεν πίστεψε ποτέ στο φαινόμενο του Bitcoin και στο πλαίσιο του φόρουμ TechCrunch για την οικονομία και την οικολογία, δεν έχασε την ευκαιρία να «επιτεθεί» για ακόμα μία φορά στα εναλλακτικά νομίσματα. 

 

 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το φαινόμενο της αλματώδους αύξησης της τιμής των κρυπτονομισμάτων, και ειδικά του Bitcoin, ήταν μια μια μορφή πυραμίδας που λέγεται θεωρία του Greater Fool. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένας φαινομενικά «ηλίθιος» αγοράζει κάτι σε τιμή μεγαλύτερη από την αξία του και το ξέρει ότι δίνει περισσότερα από όσα αξίζει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα hype του προϊόντος λόγω της μεγάλης τιμής του και έτσι να βρει εύκολα και γρήγορα «ηλίθιους» αγοραστές για τους το μεταπωλήσει σε ακόμα μεγαλύτερη τιμή. 

Στην εποχή των social media  ξέρουμε πολύ καλά πόσο καλά λειτουργεί αυτή η μορφή FOMO που όλοι ψάχνουν το next big thing που θα τους βάλει στη «φάση» και ενδεχομένως να τους κάνει πλούσιους. Όμως τα πιο δηλητηριώδη βέλη του, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft τα φύλαξε για τα NFTs.

 

 

«Φυσικά και οι ψηφιακές εικόνες μαϊμούδων θα βελτιώσει δραματικά την οικονομία» είπε σαρκαστικά αναφερόμενος στην εκτίναξη των NFTs του Bored Ape Yachting  Club. Θεωρητικά τα NFTs είναι μια μορφή κρυπτονομίσματος και μέσα τους εμπεριέχουν ένα ID που πιστοποιεί την αξία τους, όμως η απότομη άνοδος, και ειδικά η ακόμα πιο απότομη πτώση, δείχνει ότι μάλλον πάμε για ένα φαινόμενο φούσκας dot.com μόνο που τώρα αυτή σκάει μέσα σε μια χειρότερη παγκόσμια οικονομική συγκυρία από τότε. 

O Bill Gates επιμένει ότι όποιος θέλει να επενδύσει πρέπει να το κάνει πάνω σε προϊόντα και υπηρεσίες και όχι σε μέσα, ειδικά όταν αυτά τα μέσα όπως τα κρυπτονομίσματα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή προς το περιβάλλον λόγω της ενέργειας που δαπανά το mining. Για να δούμε, ποιος από τους δύο, ο πρώην ή ο νυν πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο θα  αποδειχθεί προφήτης;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved