Pexels Οι στιγμές ενός νέου άντρα αποκτούν άλλο νόημα όταν γίνεται πατέρας

Δύο 30άρηδες μιλάνε για την μεγάλη αλλαγή που έφερε στη ζωή τους ο ερχομός του παιδιού τους. 

Λένε πως ένα παιδί σε αλλάζει ως άνθρωπο και για αρκετούς άντρες αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας. Είναι κάτι που θα σε ακολουθεί για όλη σου τη ζωή, μια νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά σου καθώς είναι μεν ευτυχία αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη. Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι αν είσαι έτοιμος να γίνεις πατέρας αλλά αν είσαι ικανός να πάρεις την ευθύνη και ειδικά όταν είσαι νέος αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να γνωρίζεις. Ή μήπως μπορείς; 

Πώς αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος και κυρίως νέος ηλικιακά πατέρας το συγκεκριμένο «βάρος» στην Ελλάδα; Μιλήσαμε με δύο άντρες της διπλανής πόρτας που είχαν πρόσφατα την ευτυχία να γίνουν γονείς και με τα λεγόμενά τους ξεκαθαρίζουν λίγο το τοπίο για κάθε επίδοξο πατέρα που έχει αμφιβολίες γύρω από το «βάρος» της πατρότητας.

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν θα αλλάξει η ζωή σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σε φοβίζει. 

 

 pexels anastasia shuraeva 6305968

 

Σπύρος Πανταζής (33 ετών)

-Τελικά αλλάζει η ζωή ενός άντρα με τον ερχομό ενός παιδιού;

Δεν είναι ότι δεν το ξέρεις ότι θα αλλάξει το πρόγραμμά σου ο ερχομός του παιδιού, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση, όπως και σε όλους τους πατεράδες. Εμένα προσωπικά με έμαθε ταυτόχρονα να είμαι λιγότερο εγωιστής και να θέλω να δημιουργώ χρόνο για τον μικρό. Θα έλεγα ότι κατά μία έννοια οι στιγμές του άντρα γίνονται πιο σημαντικές με τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνοδεύονται από ανησυχία. Τουλάχιστον όμως είναι ευχάριστη.  

-Ποια συμβουλή θα έδινες εσύ σε κάποιον νέο άντρα που ετοιμάζεται να γίνει πατέρας;

Να το κάνει σύντομα because time flies που λένε και στα Ιωάννινα. Δεν είναι κακό να αγχώνεσαι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, το πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητά σου. Όλα στο πρόγραμμα είναι. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι δεν θα είσαι μόνος σου σε όλο, καθώς το παιδί έχει και μια μητέρα που θα το αγαπά και θα το νοιάζεται. Και οι δυο γονείς προσφέρουν στο παιδί και οφείλουν να το κάνουν.   

pexels lisa fotios 12372050

 

Λεωνίδας Βακαλόπουλος (31 ετών) 

-Μήπως αισθάνεσαι ότι ως πατέρας προσφέρεις λιγότερα στο παιδί από την μητέρα;

Αυτό που πρέπει να βάλει στο μυαλό του ένας επίδοξος γονιός είναι ότι ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει την πραγματικότητα εντελώς για δύο ανθρώπους, δηλαδή εσένα και της συζύγου/μητέρας του παιδιού. Υποστήριξε την σύντροφο σου σε όλο αυτό ταξίδι που θα ξεκινήσει και για τους δυο σας. Προσπάθησε να απομονώσεις, να φιλτράρεις και τέλος να αξιοποιήσεις τις σημαντικότερες γνώμες που ακούς από όλους, είτε προέρχονται από κοντινούς, είτε από άλλους ανθρώπους. Στο τέλος της ημέρας οι δυο σας αποφασίζετε για το νέο μέλος της οικογένειας.

-Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες εσύ σε κάποιον επίδοξο πατέρα και ποια κρατάς σαν φυλαχτό από τον πατέρα σου τώρα που έχεις παιδί;

Το ότι αλλάζει η ζωή σου είναι δεδομένο ίσως γιατί αλλάζουν οι προτεραιότητες σου, η ισορροπία όμως είναι αυτή που σε βοηθάει να αγκαλιάσεις ακόμα περισσότερο αυτή την αλλαγή. Η διαπαιδαγώγηση στο μυαλό μου σαν νέος γονιός εξισώνεται με την συμμετοχή και την ενασχόληση μέσα στην ημέρα, με την ρουτίνα του παιδιού. Το να είσαι ουσιαστικά παρών ακόμα και για 5 λεπτά προκειμένου να κοιμηθεί τραγουδώντας το "Έλα ρε Χαραλαμπη να σε παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε", ίσως κάνει διαφορά αύριο.

Όσον αφορά τη συμβουλή του πατέρα μου που κρατάω δεν ξέρω εάν κατατάσσεται πραγματικά στην κατηγορία των συμβούλων αλλά θα επιλέξω το «Εκεί που είσαι, ήμουνα και εκεί που είμαι θα 'ρθεις...". 

 

Περισσότερα κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά τις ημέρες (17-19/6). Με ένα κλικ στην παρακάτω φωτογραφία μπες σε όλο το αφιέρωμα «Πατέρας; Παρών!»:

1600x900



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved