Γιατί το σφουγγαράκι είναι το πιο τρομακτικό πράγμα στην κουζίνα σου

Σε περίπτωση που νομίζεις ότι σε ενθαρρύνουμε να πηγαίνεις άπλυτα τα τάπερ στη μάνα σου, όχι δεν προτείνουμε αυτό.

O νεροχύτης είναι το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού σου, πιο βρώμικο από την τουαλέτα, πιο βρώμικο κι από ένα γεμάτο καλάθι απλύτων από το γυμναστήριο. Ο συνδυασμός υγρασίας και υπολειμμάτων τροφής είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζονται κάθε είδους βακτηρίου, από τη σαλμονέλα, μέχρι τα κολοβακτηρίδια για να αναπτυχθούν. Και ποια είναι η αγαπημένη τους φωλίτσα γεμάτη θαλπωρή και ζεστασιά; Σωστά κατάλαβες, αυτό που υποτίθεται ότι καθαρίζει τα σκεύη μας από όλα αυτά, το σφουγγαράκι.

 

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Chemical Biology, η σπηλαιώδης αρχιτεκτονική των σφουγγαριών προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Οι επιστήμονες δεν έχουν μια σίγουρη απάντηση γιατί ακριβώς τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό μέσα στα σφουγγάρια, αν και μάλλον έχει να κάνει με τον συνδυασμό ελεγχόμενης υγρασίας και προστασίας από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Τα πειράματα δεν έγιναν πάνω σε πραγματικά σφουγγάρια σε κάποιον νεροχύτη, αλλά πρόκειται για ένα υπολογιστικό μοντέλο με βάση τη δομή του σφουγγαριού. Στη συνέχεια έβαλαν βακτήρια  Ε. coli σε ένα κανονικό σφουγγάρι και η συμπεριφορά τους επιβεβαίωσε το μοντέλο.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα σφουγγάρι δεν πλένεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση, είναι πολύ πιθανό να μην έχει καμία θέση στην κουζίνα, πόσο μάλλον επαφή με σκεύη που έρχονται σε απευθείας επαφή με το στόμα μας. Ο καθαρισμός μαχαιριών και πάγκων κοπής με σφουγγάρι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, ειδικά όταν μιλάμε για ωμό κρέας, και θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούνται υλικά μιας χρήσης. 

Οι ερευνητές επίσης προτείνουν τη χρήση του πλυντηρίου των πιάτων ως μια λύση με πολλαπλά οφέλη που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ευκολία απέναντι στο μισητό πλύσιμο των πιάτων. Το πλυντήριο πιάτων εκτός από αφιλόξενο για βακτήρια, είναι και ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης νερού.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved