Γιατί ο Homer Simpson είναι στην πραγματικότητα Έλληνας

Ο αρχηγός της οικογένειας Simpson γίνεται σήμερα 66 ετών, άρα βλέπει μανιωδώς Γιώργο Αυτιά για να υπολογίσει τη σύνταξή του, αλλά έχει πολλές ακόμα ελληνικές συνήθειες και ακόμα απορούμε γιατί δεν του έχει αποδοθεί τιμητικά η ιθαγένεια όπως στον Tom Hanks.

Μέχρι να δούμε την οικογένεια Simpsons στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, τα κινούμενα σχέδια ήταν ένα προνόμιο της παιδικής μας ηλικίας. Με τα ενήλικα cartoon που ακολούθησαν τους Simpsons νιώσαμε αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα που έχουν τα κινούμενα σχέδια, ότι ο χρόνος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα γι’αυτά. Παραμένουν παγωμενα σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή και όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτή η στιγμή δεν αλλάζει.

23 χρόνια μετά, οι Simpsons είναι ακόμα επίκαιροι 

Όμως στο 16ο επεισόδιο της 4ης σεζόν βλέπουμε την άδεια οδήγησης του Homer, αν και πραγματικά απορούμε γιατί δεν του το είχαν ήδη πάρει. Εκεί είδαμε τη φανταστική ημερομηνία γέννησής του. Αν έχει γεννηθεί στις 12 Μαΐου του 1956 αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα γίνεται 66 ετών, αλλά ότι είναι μόνιμα 36, έστω κι αν δείχνει λίίίίγο μεγαλύτερος από αυτό. Είναι χρυσή ευκαιρία λοιπόν αυτά τα γενέθλια να γίνουν αφορμή για ένα βαθύτερο ψυχογράφημα του πιο αγαπητού οικογενειάρχη στην Αμερική, ενός οικογενειάρχη που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα Έλληνας, αν η ελληνική τηλεόραση δεν ήταν τόσο συντηρητική. 

Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά πράγματα, τι είναι το Α και το Ω που καθορίζουν το τι είναι ένας άντρας; Όχι δεν είναι οι ιστορίες από τον στρατό, ξεκόλλα πια, η δουλειά του είναι αυτή που τον ορίζει. Οκ στην περίπτωση του Homer Simpson δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να μάθουμε ποια είναι αυτή, ακόμα και μετά από τόσες δεκαετίες. Ξέρουμε ότι δουλεύει σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Ο τύπος που δεν ξέρεις τι ακριβώς κάνει, αλλά με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνει με κάποιον σχεδόν μεταφυσικό τρόπο να είναι γαντζωμένος στη θέση του, αν και δεν υπάρχει ακριβώς κάποια τέτοια θέση. 

 

 

Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλούς τέτοιους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δουλεύουν στο δημόσιο. Στην πραγματικότητα, όσο πιο ιδιωτική και όσο πιο corporate είναι μια ελληνική εταιρεία, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχεις έναν τύπο σαν τον Homer. Συνήθως θα τον δεις να πιάνει κουβέντα σε άλλους εργαζόμενους, στην είσοδο της εταιρείας ή πάνω από τα γραφεία άλλων εργαζομένων. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη αξία γιατί κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς είναι το δικό του γραφείο και ο αστικός θρύλος της εταιρείας αναφέρει ότι δεν έχει. 

Η εξήγηση πίσω από τις πετυχημένες προβλέψεις των Simpsons 

Ο Homer Simpson αγαπάει πολύ την οικογένειά του όπως κάθε Έλληνας οικογενειάρχης και όπως κάθε Έλληνας οικογενειάρχης την αγαπάει κυρίως όταν την έχει ανάγκη. Αν δεν υπήρχε η Marge στη ζωή του θα είχε πεθάνει από σκορβούτο επειδή θα έτρωγε μόνο κονσέρβες μαζί με την ετικέτα τους. 

Είναι επίσης ο κλασικός πατέρας που παίρνει τηλέφωνο τον γιο του τον ρωτάει πώς είναι του λέει ο γιος του χάλια, χώρισα, με απέλυσαν και με πάτησε λεωφορείο και αυτός του λέει, μπράβο γιε μου άκου τώρα ένα θέμα που έχω με το ιντερνέτ, ναι ο τόνος στο δεύτερο έψιλον. Θυμάστε την εποχή του χρηματιστηρίου που κάποιοι έπαιζαν τα λεφτά των παιδιών τους σε μετοχές τύπου χιονοδρομικό κέντρο Μυκόνου; Ε, ο Homer Simpson έχει βουτήξει άπειρες φορές το χαρτζιλίκι των παιδιών του.

 

 

Λένε ότι δεν πρέπει να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά οι κανόνες είναι για να σπάνε. Όλα πάνω στην εμφάνιση του Homer φωνάζουν Ελλάδα και μάλιστα στις πιο τρυφερές και πηγαίες πτυχές της. Ξεκινώντας από το  grooming του Homer, το ελαφρύ καραφλοδάνειο που αγκαλιάζει τρυφερά το γυμνό του κρανίο δεν είναι τυπικό ενός Αμερικανού οικογενειάρχη, είναι τυπικό του Ωρωπού, της Αρκίτσας, των Καμένων Βούρλων και άλλων τέτοιων επι γης παραδείσων μιας αλλοτινής ελληνικής και μικροαστικής εποχής. 

Πόσα έχει χαλάσει ο Homer Simpson σε νοσοκομεία όλα αυτά τα χρόνια;

Το ίδιο τυπικό με τον ανωτέρω κολοφώνα του νεοελληνικού εποικοδομήματος είναι και το λευκό κοντομάνικο πουκάμισο. Σταθείτε για μια στιγμή και σκεφτείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που είδατε ένα κοντομάνικο πουκάμισο με σκληρό στητό γιακά  με δύο ανοιχτά κουμπιά να πλαισιώνει μια στιβαρή αρρενωπή παρουσία; Ελεγκτής ΚΤΕΛ Αιτ/νίας, τύπος που μοιράζει κάρτες λογιστών έξω από ΔΟΥ, συνδικαλιστής αυτοκινητηστής, φύλακας πύλης στο ΤΕΙ Ηρακλείου. Υπάρχουν πιο αγνά κι ανόθευτα ελληνικά επαγγέλματα από αυτά; 

Όπως κάθε Έλληνας που σέβεται την καταγωγή του, Homer Simpson επιβιώνει κατά τύχη, μόνο μέσα από πλοκές που βγάζουν νόημα όταν τις βλέπουμε σε κινούμενα σχέδια. Με τον ίδιο τρόπο που ο Νικος Καζαντζάκης έγραφε ότι η Ελλάδα επιζεί μέσα από διαδοχικά θαύματα. Η μεταφυσικότητα με την ελληνικότητα ήταν πάντα αλληλένδετες έννοιες και ο Όμηρος Σίμπσον το εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved