ΙΝΤΙΜΕ Οι Ουκρανοί της Αθήνας έδωσαν δυνατό παρών στο Σύνταγμα

Ένας συντάκτης βρέθηκε ανάμεσά τους, βιώνοντας την αγωνία τους.

Είπαμε να πάμε στο Σύνταγμα να στηρίξουμε την προσπάθεια κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είχε γίνει πολύ διαφήμιση για τη συγκέντρωση κι έτσι δεν βρήκαμε πολύ κόσμο στην πλατεία.

Βάλαμε τα χρώματα της Ουκρανίας και πήραμε το δρόμο από τα Εξάρχεια για να ανέβουμε προς τα πάνω. Η μέρα ήταν πολύ καλή, όπως και η διάθεση μας. Υπήρχε αρκετός κόσμος έξω αλλά όχι τόσος ώστε να πεις πως αισθάνεσαι ότι οι πολίτες είναι όντως κατά του πολέμου ή έστω ότι τους ενδιαφέρει.

Ίσως να έφταιγε και η βροχή που είχε ρίξει το πρωί και είναι γνωστό πως οι Έλληνες αν δούνε λίγο βροχούλα παθαίνουν πανικό.

Στην πλατεία είχε κόσμο σίγουρα αλλά οι Έλληνες ήταν λίγοι. Οι περισσότεροι ήταν Ουκρανοί και τουρίστες ή φοιτητές. Αισθανθήκαμε λίγο περίεργα που δεν υπήρχαν πολλοί Έλληνες η αλήθεια είναι.

 

 
 

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν το πάθος των ομιλητών. Όποιος ήθελε μπορούσε να πάρει το μικρόφωνο και να πει τις σκέψεις του ή τις εμπειρίες του από την εισβολή στην Ουκρανία. Φυσικά η πλειοψηφία των ομιλητών ήταν Ουκρανοί.

Με συγκίνησε η ορμή και το πάθος των Ουκρανών και το πως περιέγραφαν τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη. Οι περισσότεροι ομιλητές ήταν παιδιά από Ουκρανικές οικογένειες. Οι γονείς τους βρίσκονται στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις που δέχτηκαν επίθεση από τις Ρωσικές δυνάμεις.

 

 
 

Οι φωνές τους ήταν σπασμένες από τη λύπη και τη στεναχώρια και αμέσως ένιωσα πως εδώ πραγματικά υπήρχε πόνος, πόνος που ίσως εμείς εκείνη τη στιγμή να ακουμπούσαμε μόνο επιδερμικά, μιας και το χέρι του πολέμου δεν μας έχει ακουμπήσει.

Ήταν πολλές οι φορές που ανατρίχιασα και δάκρυσα. Οι φωνές τους ήταν όλες αληθινές αλλά και υπέρ της ειρήνης. Κοίταζα τα πρόσωπα γύρω μου και όλοι ήταν σοβαροί και πραγματικά άκουγαν αυτά που λεγόντουσαν. Κανείς δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία πως η εισβολή της Ρωσίας είναι κάτι πρωτοφανές.

Όλοι μας ελπίζαμε πως οι πόλεμοι και η συμφορά των όπλων ήταν πίσω μας πολλά χρόνια τώρα, τουλάχιστον στην Ευρώπη, ήπειρο που μέχρι χτες θεωρούνταν πολιτισμένη.

Θα ξαναγίνει συνάντηση την Τρίτη 1/3 στο Σύνταγμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved