Ζούμε στην εποχή της ανδρικής «εμμηνόπαυσης»;

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα επίπεδα τεστοστερόνης από μια ηλικία και μετά;

Η εμμηνόπαυση είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στον κύκλο της ζωής μιας γυναίκας. Για εμάς τους άντρες δεν είναι και πολύ κατανοητό το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για μια γυναίκα και η έλλειψη πληροφόρησης και ενδιαφέροντος είναι το πρόσφορο έδαφος για στερεότυπα και κακά ανέκδοτα. Καταλαβαίνοντας περισσότερα όμως για την εμμηνόπαυση δεν γινόμαστε μόνοι καλύτεροι σύντροφοι, γιοι και φίλοι για τις γυναίκες γύρω μας. Είναι μια ευκαιρία να δούμε ότι είναι είναι κάτι που αφορά κι εμάς τους άντρες.

 

 

Βλέπετε πριν από όλα τα άλλα, η εμμηνόπαυση είναι μια δραστική ορμονική αλλαγή και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει επίσης στους μεσήλικες άντρες κι ας μην έχει τόσο εμφανή σημάδια όπως αυτά της εμμηνόπαυσης.

Συνεπώς μπορεί να μην βιώνουμε το τέλος της έμμηνης ρύσης, αλλά η παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό ενός άντρα μπορεί να κλονιστεί σε εξίσου σημαντικό βαθμό, αν και όχι τόσο απότομα.

 

 

Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες ξεκινάει κάπου μεταξύ των 40 και 50 ετών και εμφανίζεται με αρκετά πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το απότομο κόψιμο της έμμηνης ρύσης. Αυτό μεταφράζεται και σε πολύ πιο ήπια συμπτώματα σε σε σχέση με αυτά της εμμηνόπαυσης και γι’αυτό πολλές φορές είναι αόρατα. 

Για τους περισσότερους ανδρολόγους και γενικά όσους ασχολούνται με την υγεία των ανδρών, ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» είναι μάλλον ανεδαφικός μιας και τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία. Τις περισσότερες φορές τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται από έναν συνδυασμό παραγοντων που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τον συνολικότερο τρόπο ζωής. 

 

 

Σε αντίθεση με τη νομοτέλεια της γυναικείας φύσης, εμείς οι άντρες μπορούμε να αποφύγουμε, ως ένα βαθμό πάντα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας, τη δραματική αλλαγή στις ορμόνες μας κι έτσι να αποφύγουμε τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες. Και εδώ το μυστικό είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο σωστός ύπνος. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved