Η παρενόχληση των γυναικών στο δρόμο είναι ακόμη μία πληγή στη ζωή τους

Το σεμινάριο της W.I.N. Hellas που παρακολουθήσαμε, μας έμαθε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Πόσες φορές έχεις υπάρξει μάρτυρας σε μία παρενόχληση που έχει γίνει μπροστά στα μάτια σου; Που γύρισες το κεφάλι από την άλλη επειδή δεν θέλησες να μπλέξεις. Που σκέφτηκες ότι, αν μιλήσεις, πιθανώς να τα κάνεις χειρότερα. Πόσα από αυτά τα σκηνικά στα οποία έκλεισες τα μάτια, ενδεχομένως να έχουν συμβεί στην κοπέλα σου, στην αδερφή σου ή σε μία καλή σου φίλη; Η Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός W.I.N. Hellas, οργάνωσε ένα εξαιρετικό online σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαμε με ένα και μόνο σκοπό: να αναγνωρίζουμε τα σκηνικά παρενόχλησης και να μπορούμε να δράσουμε τόσο αποτελεσματικά, όσο και με ασφάλεια.

Τον συντονισμό του διαλόγου ανέλαβε η ψυχολόγος κα. Βασιλική Λιάφου, η οποία μέσα από ερωτηματολόγια και σενάρια γύρω από την παρενόχληση, σύλλεξε τις απαντήσεις μας και ανέλυσε το πώς και το γιατί κάποιες από τις συμπεριφορές μας εκεί έξω μπορούν ή όχι να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, το να επιτεθείς λεκτικά εξαρχής σε κάποιον που παρενοχλεί μία γυναίκα, ενδεχομένως να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε να πετύχουμε. Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένο πλάνο που μπορούν να ακολουθήσουν άντρες και γυναίκες για να βοηθήσουν το θύμα της παρενόχλησης και μάλιστα με τρόπο «αναίμακτο».

Ουσιαστικά αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι μία αναγνώριση του χώρου και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το θύμα. Μπορεί η παρενόχληση να λαμβάνει χώρα σε ένα μπαρ , σε ένα λεωφορείο, σε ένα γυμναστήριο. Υπάρχουν κινήσεις και συμπεριφορές που αν και στα μυαλά κάποιων ανθρώπων φαίνονται «αθώες», η αλήθεια είναι πως όχι μόνο συγκαταλέγονται στην παρενόχληση και έχουν επιπτώσεις στον ψυχισμό του θύματος, αλλά προσβάλλουν και την προσωπικότητά του σαν άτομο. Το να της αγγίζεις τα χέρια ενώ είστε στο λεωφορείο. Το να την στριμώχνεις με το σώμα σου στην μπάρα του μπαρ ή να κάνεις κάποιο σχόλιο με προσβλητικό τρόπο για τα ρούχα που φοράει στο γυμναστήριο. Η κα. Λιάφου παρουσίασε μία σειρά από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διακόψουμε την παρενόχληση και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το πρόσωπο.

 

winhellas

 

Να μπούμε ανάμεσά τους ζητώντας πληροφορίες – πως τάχα έχουμε χάση την διαδρομή μας. Να προσποιηθούμε ότι μας έπεσε κάτι. Να βιντεοσκοπήσουμε με το κινητό μας την πράξη και στη συνέχεια να προειδοποιήσουμε ότι θα προβούμε σε νομικές κυρώσεις. Ή ακόμη και να μιλήσουμε, αλλά με τέτοιο τρόπο που ο στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε τον κόσμο τριγύρω να ταχθεί με το μέρος μας και να αφοπλίσει και εκείνος με την σειρά του τον θύτη. Ένας πολύ βασικός τρόπος για να βοηθήσεις, είναι να ξέρεις πως να το κάνεις σωστά και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κινδυνέψεις τόσο εσύ, όσο και το θύμα που παρενοχλείται εκείνη την στιγμή.

Είναι όμως ανάγκη να θυμόμαστε το παρακάτω. Η παρενόχληση στο δρόμο, συνεχίζει να είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Συνεχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμύρια γυναικών στον πλανήτη και αν θέλουμε να βοηθήσουμε, είναι να θυμόμαστε πως υπάρχουν τρόποι για να το κάνουμε. Ο στόχος αύριο, μπορεί να είσαι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Μην διστάζεις λοιπόν και δράσε.

Η W.I.N. HELLAS δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων. Μέσω του δικτύου των επιστημονικών συνεργατών της (ψυχολόγων, συμβούλων ψυχικής υγείας, δικηγόρων κ.α.), η W.I.N. HELLAS προσφέρει ψυχο – κοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.


Παρέχει ψυχολογική στήριξη μέσω εξειδικευμένων ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση των γυναικών, νομική συμβουλευτική και διασύνδεση με αρμόδιες υποστηρικτικές δομές και φορείς μέσω της γραμμής υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας (210- 89 96 636).

Επισκεφθείτε το www.winhellas.gr



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved