Εσύ ξέρεις ποιο φυτό είναι το «μπέικον του δάσους»;

Κι όμως υπάρχει ένα φυτό που είναι νόστιμο σαν μπέικον.

Αυτό το μεγάλο μανιτάρι, μερικές φορές και ογκώδες, φτάνει σε βάρος αρκετά κιλά, αναπτύσσεται στις βάσεις των κωνοφόρων δέντρων μοναχικά ή σε ομάδες λίγων ατόμων. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και όποιος το βρει πραγματικά θεωρείται τυχερός.

Το Sparassis crispa είναι ένα αδύναμο παράσιτο του ριζικού συστήματος του δέντρου και όχι ένας θανατηφόρος δολοφόνος. Τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια φιλοξενώντας νέα καρποσώματα κάθε χρόνο.

 

 

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο είναι βασιδίωμα μονοετές, αναπτύσσεται σαν μια μπλεγμένη σφαίρα, μοιάζει με στρογγυλό σφουγγάρι, που έχει διάμετρο μέχρι 40 εκατοστά και ύψος 10-25 εκ. με πολλά φύλλα σαν λοβούς που μοιάζουν σαν ένα σωρό από ζυμαρικά λαζάνια.

 

 
 

Οι λοβοί όταν είναι νεαρά τα καρποσώματα έχουν λευκό-κρεμ χρώμα, έχουν λεία υφή, είναι σκληροί και ελαστικοί αλλά αργότερα πέρνουν ένα  καφέ-πορτοκαλί χρώμα και γίνονται μαλακοί.

Η σάρκα πολύ λεπτή με ευχάριστη οσμή και ήπια γεύση που θυμίζει μπέικον.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα υπόλευκό.

 

 
 

Ένα εξαιρετικά σπάνιο μανιτάρι που έχει και την ονομασία «μπέικον του βουνού», προφανώς λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς του που θυμίζει μπέικον, εντοπίστηκε στο βουνό, σύμφωνα με ανάρτηση που έγινε χθες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Έχει βάρος τεσσάρων κιλών και ονομάζεται Σπάραξη η σγουρή (Sparassis crispa).

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πιο σπάνιο και νόστιμο μανιτάρι:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved