Η πανδημία μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα το άσθμα

Δεδομένα και αντιλήψεις ετών ανατράπηκαν 

Τα φώτα της δημοσιότητας γύρω από την επιστημονική έρευνα έπεσαν πάνω στα εμβόλια και τις θεραπείες για την COVID-19, κάτι απόλυτα λογικό λόγω της παγκόσμιας αγωνίας για έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, όμως δεν ήταν η μοναδική ιατρική έρευνα που διεξήχθη. Οι αλλαγές που έφεραν τα μέτρα προστασίας έγιναν αντικείμενο μελέτης και για άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το αναπνευστικό, από τη γρίπη μέχρι το απλό κρυολόγημα.  

 

 

Ίσως η σημαντικότερη παράπλευρη έρευνα να ήταν αυτή για το άσθμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι και αναζητούνται συνεχώς καλύτερες λύσεις αντιμετώπισής του. Σύμφωνα με άρθρο του Atlantic, η πανδημία έδωσε τεράστιο όγκο δεδομένων στους ερευνητές.

 

 

Το πιο σημαντικό εύρημα είναι λίγο οξύμωρο, μιας και η περασμένη χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για όσους ταλαιπωρούνται από το άσθμα. Τα συμπτώματα ήταν πολύ πιο ήπια για τους περισσότερους πάσχοντες και η αιτία δεν είναι αυτή που νόμιζε αρχικά η ιατρική κοινότητα.

 

 

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση πως μια κρίση άσθματος πυροδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όμως φαίνεται ότι αυτό δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο τελικά. Το γεγονός ότι μειώθηκαν δραματικά τα κρυολογήματα και η γρίπη, δείχνουν ότι τελικά αυτού του είδους οι ιοί παίζουν ένα πολύ σημαντικότερο ρόλο για την εκδήλωση συμπτωμάτων του άσθματος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved