Η ψυχική σου υγεία απαιτεί να να ξυπνάς κάθε πρωί συγκεκριμένη ώρα

Μια έρευνα έρχεται να βάλει για ύπνο τα «νυχτοπούλια»

Σύμφωνα με έρευνα της JAMA που δημοσιεύθηκε στους New York Times, όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ύπνο, και το ξύπνημα, 800.000 ανθρώπων. Οι μισοί από αυτούς είχαν σαν συνήθεια το πολύ πρωινό ξύπνημα, ενώ οι υπόλοιποι αγαπούσαν λίγο παραπάνω τη θαλπωρή του παπλώματος. Από την ανάλυση των δεδομένων ανακάλυψαν ότι όσοι σηκωνόντουσαν νωρίς από το κρεβάτι εμφάνισαν 23% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

 

 

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν μόνο εμπειρικά δεδομένα που συσχέτιζαν τις συνήθειες του ύπνου με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα όσοι ξενυχτάνε έχουν την τάση να πίνουν, να καπνίζουν περισσότερο και να περνάνε πολλή ώρα μπροστά από μια οθόνη, ενώ οι πρωινοί τύποι είναι περισσότερο της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ξυπνούν πρωί, ζουν και περισσότερα χρόνια.

 

 

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν το ακριβές σημείο το οποίο προσφέρει την καλύτερη προστασία απέναντι στην κατάθλιψη όμως δίνουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Όσο πιο κοντά στην ανατολή του Ήλιου είναι το ξύπνημα τόσο το καλύτερο. Παράλληλα μας προτρέπουν να προσπαθούμε να κλείσουμε ένα πλήρες οκτάωρο ύπνου πριν ξυπνήσουμε, αλλά να μην το υπερβούμε κιόλας. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved