Αν θέλεις να δουλεύεις 4 μέρες την εβδομάδα πρέπει να πας στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση προτείνει 4 εργάσιμες μέρες την εβδομάδα και μας αφήνει άφωνους με την προοδευτικότητα της.

Αυτά είναι καλά νέα για τους καημένους τους Ιάπωνες οι οποίοι λιποθυμούν τα τελευταία είκοσι χρόνια από την υπερκόπωση. Τόσο πολύ που πλέον η Ιαπωνική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που λέει πως όλοι θα δουλεύουν μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Δεν είναι κι άσχημο έτσι; Σίγουρα πολύ καλύτερο από τα δικά μας που πάνε να καταργήσουν το οχτάωρο και να το κάνουν δεκάωρο. Ευρώπη σου λέει μετά κύριε…ορίστε οι Ιάπωνες μας ξεπέρασαν και σε αυτό.

 

 

Πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων πολλοί αυτοκτονούν, θύματα του «καρόσι», του άγχους δηλαδή που προέρχεται από την εξαντλητική δουλειά, όπως έχει κωδικοποιηθεί η έκφραση στην Ιαπωνία.

Τώρα η κυβέρνηση τους παίρνει μέτρα για να μην συμβαίνει αυτό το πραγματικό φρικτό πράγμα που δημιουργεί η υπερκόπωση και μπορεί κάλλιστα να σκοτώσει και τον πιο σκληρό εργασιομανή.

 

 

Αίσθηση προκάλεσε πέρυσι στην Ιαπωνία η αυτοκτονία της νεαρής Ματσούρι Τακαχάσι, η οποία δούλευε δοκιμαστικά στη μεγάλη διαφημιστική εταιρία Ντεντσού, πασίγνωστη για τους εξωφρενικούς ρυθμούς εργασίας.

Σίγουρα η Ντεντσού έβαλε το χεράκι της σε όλο αυτό το θέμα με την κυβέρνηση, σίγουρα έβαλε το χεράκι της κι έβγαλε το μάτι της μιας και σίγουρα δεν πάει άλλο αυτή κατάσταση με τις υπερωρίες.

 

 

Σε ένα μήνυμα που είχε στείλει στη μητέρα της, η Ματσούρι ομολογούσε ότι αναγκάσθηκε να δουλέψει υπερωρίες 150 ώρες τον μήνα. Ενώ την τελευταία εβδομάδα της ζωής της κατάφερε να κοιμηθεί στον ξενώνα της εταιρίας μόνο 12 ώρες. Μία νύχτα, μην αντέχοντας άλλο, σε κατάσταση αλλοφροσύνης βούτηξε στο κενό από τα γραφεία της εταιρίας. Το δικαστήριο του Τόκιο αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση «καρόσι».

Καρόσι ή καρότσι, το ζήτημα είναι πως κανέναν δεν ωφέλησε ποτέ η υπερεργασία.

Με μία εργασιακή εβδομάδα που γίνεται 4 μέρες όλοι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να κάνουν και κάτι άλλο με τη ζωούλα τους, να μορφωθούν λίγο παραπάνω ας πούμε για να μην πέφτουν συνεχώς θύματα των καιρών αλλά και των εταιριών που το μόνο που θέλουν είναι να αυξάνουν κέρδη πάνω από ανθρώπινα πτώματα ξεθεωμένων ανθρώπων.

Δες μερικές στιγμές από το πώς είναι να δουλεύεις στην Ιαπωνία:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved