Μήπως ο πατέρας σου δεν είχε τόσες πολλές «κατακτήσεις»;

Το μεγάλο «ψέμα» που πολλοί άκουσαν σε μικρή ηλικία αλλά σήμερα απορούν που το πίστεψαν.

Για τα αγόρια ειδικά, δεν είναι απλά σημαντικό ο πατέρας τους να αποτελεί πρότυπο, αλλά επιτακτική ανάγκη να έχουν ένα καλό παράδειγμα για  ταύτιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό βγαίνει ασυναίσθητα, με τον υιό να βρίσκει στον μπαμπά του ακριβώς αυτό που θα ήθελε να γίνει, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που ορισμένοι χρειάζονται επιπλέον προσπάθεια για να πείσουν τα παιδιά τους να τους θαυμάσουν.

Κάτι τέτοιο πήγε να κάνει ο Darth Vader στον Luke Skywalker στα Star Wars επιχειρώντας να τον πείσει να ακολουθήσει τα χνάρια του, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει τελικά πως ο ίδιος ο γιος του ήταν το πρότυπο που χρειαζόταν ο ίδιος.

 

 

Άσχετα με τις ταινίες, όταν ένα αγόρι φτάνει σε μία ηλικία που οι ασχολίες του δεν έχουν να κάνουν μόνο με μπάσκετ και ποδόσφαιρο, videogaming και πάρτι μόνο με φίλους, αλλά αρχίζει η φύση να του δημιουργεί έλξη προς το αντίθετο φύλο, έχει και εκεί προφανώς μία ανάγκη από κάποιο πρότυπο. Έναν τύπο που να του δείξει πώς πρέπει να φερθεί και τι να πει στα κορίτσια.

Τις συμβουλές όμως δεν θα τις πάρει από κάποιον φίλο καθώς ούτε αυτός ξέρει τόσο καλά πώς να φερθεί, ή απλά δεν θέλει να δείξει στους γύρω του ότι δεν το κατέχει το άθλημα. Κάπου εκεί λοιπόν μπαίνει ο πατέρας στη μέση.

Και βλέποντας το πόση σοφία έχει στα μάτια του όντας αρκετά χρόνια μεγαλύτερος από σένα, πιστεύεις κάθε του λέξη.

 

 

Εκεί αρχίζουν οι παπάτζες

Όπως ότι έγινε «άντρας» δύο χρόνια πριν από σένα (και ας είσαι μόλις 12μιση), ότι έβγαινε πρόεδρος του 15μελούς μονάχα από τις ψήφους κάθε συμμαθήτριας, ότι έχει πηδήξει (μην βιαστείς) άπειρες φορές από το παράθυρο του 5όροφου σπιτιού κάποιου κοριτσιού όταν μπήκε ο μπαμπάς της μέσα την ώρα που έπρεπε να κάνει ιδιαίτερο, ή ότι κάποια στιγμή έβγαινε με τρεις ταυτόχρονα.

Όλα αυτά μέχρι να γνωρίσει τη μητέρα σου προφανώς, παρότι σίγουρα κάποια στιγμή έχεις ακούσει την ατάκα «η γιαγιά σου φοβόταν ότι δεν θα παντρευτώ ποτέ».

 

 

Κάποια στιγμή λοιπόν άραξες σε ένα σπίτι, όντας περήφανος που έχεις για πατέρα κάτι ανώτερο και από τον Alain Delon, ωστόσο προς μεγάλη σου έκπληξη συνειδητοποιείς ότι όλοι σου οι φίλοι έχουν και εκείνοι έναν Alain Delon για πατέρα. Και εκεί είναι που αναρωτιέσαι «τι στο καλό; Τόσο εύκολα γίνεσαι γυναικάς;». Αποτέλεσμα; Οι μισοί γίνονται μισογύνηδες ή αρσενικά «παλιάς κοπής» (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε), ή απλά αποτυγχάνουν παταγωδώς σε αυτόν τον τομέα προσπαθώντας να ακολουθήσουν τα χνάρια ενός πατέρα που ενδέχεται να μην υπήρξε ποτέ.

 

Η αλήθεια κάποια στιγμή θα λάμψει

Όντας λοιπόν ενήλικας πλέον, πιο περπατημένος από εμπειρίες και καταστάσεις της ζωής καταλήγεις κάποια στιγμή να αναλύεις τους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς για τους οποίους κάποτε είχες μια συγκεκριμένη άποψη. Μια μεγαλύτερη εικόνα. Πλέον που δεν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει πώς να προσεγγίσεις μια γυναίκα ή το πώς να αντιδράσεις όταν δέχεσαι εσύ το κάλεσμα από εκείνη, καταλαβαίνεις από τις αντιδράσεις εκείνου που κάποτε είχες για πρότυπο το αν ίσχυαν τα λεγόμενά του.

 

 

Ακόμα και εκφράσεις τύπου «κάνε κάτι τώρα όσο προλαβαίνεις» ή «στην ηλικία σου δεν άφηνα τίποτα» μπορείς πλέον να συλλάβεις τι κρύβεται πίσω από την κάθε λέξη. Αν όντως ο πατέρας σου, σου λέει κάτι και όντως έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα, ή απλά βιώνεις την απόλυτη απομυθοποίησή του μπροστά στα μάτια σου.

Εν τέλει δεν έχει καμία σημασία αν ο πατέρας σου είχε όντως πολλές «κατακτήσεις» ή δεν είχε αλλά στο παρουσίαζε σαν να έχει. Το θέμα είναι πώς εσύ εξέλαβες όλα αυτά που σου έλεγε και τι πρεσβεύει για σένα το να είσαι με μια γυναίκα. Καμιά φορά οι πατεράδες μπορεί να αισθάνονται πως έχει έρθει η ώρα να πουν το κάτι παραπάνω στον γιο τους, ωστόσο πρέπει να είναι απόλυτα προσεκτικοί και συνειδητοποιημένοι για τον αντίκτυπο που θα έχουν τα λεγόμενά τους.

 

 

Μπορεί η Ημέρα του Πατέρα να πέρασε αλλά δεν είναι ποτέ αργά για κανένα μπαμπά εκεί έξω να κοιτάξει τον γιο του κατάματα και να σκεφτεί τι είναι αυτό που χρειάζεται. Έναν πατέρα ειλικρινή που θα του δώσει σωστές βάσεις και συμβουλές για τη ζωή του, ή κάποιον που κάποια στιγμή στη ζωή του θα απομυθοποιηθεί; Διότι όπως έχει πει ο Δημόκριτος «έχουμε χρέος να λέμε την αλήθεια, όχι να λέμε πολλά».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved