John Logan: Ο σεναριογράφος του James Bond φοβάται την Amazon

O απόηχος της εξαγοράς της MGM από την Amazon δεν έχει κοπάσει ακόμα με τις ανησυχίες για το μέλλον του 007 να πυκνώνουν.

Φαίνεται πως το τίμημα των 8,45 δις δολαρίων που κατέβαλε η Amazon για την εξαγορά της MGM δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να είναι η μοναδική είδηση που γεννήθηκε από αυτή την εξαγορά. Συντελεστές και φίλοι των ταινιών του James Bond δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν την ανησυχία ή την έλλειψη αυτής για το μέλλον του κινηματογραφικού πράκτορα. Τελευταία μεγάλης σημασίας παρέμβαση ήταν αυτή του John Logan, σεναριογράφου των Skyfall και Spectre.

 

 

Σε άρθρο του που φιλοξενείται στους New York Times, δηλώνει μάλλον απαισιόδοξος για το μέλλον του James Bond μετά την εξαγορά του από την Amazon. Με την εξαγορά αυτή η Amazon εκτός από την κληρονομιά του Bond έχει στην κατοχή της το Gladiator του Ridley Scott, το Last Samurai με τον Tom Cruise καθώς και τα Aviator και Hugo του Martin Scorsese. 

 

 

Στο άκουσμα της είδησης ο John Logan εξέφρασε την ανησυχία του ότι το Bond franchise λόγω της φύσης του να παράγει συνεχώς ταινίες, αντιμετωπίζει τον υπαρξιακό κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα ακόμα Marvel ή DC Universe. Στη συνέχεια εξηγεί γιατί η πολιτική των Broccoli και Wilson ήταν αυτή που κράτησε ζωντανό τον μύθο του 007 και γιατί η Amazon δεν θέλει, και δεν μπορεί, να τη συνεχίσει.

Οι αποφάσεις για το πως θα εξελισσόταν ο Bond από ταινία σε ταινία, ήταν ένα αποτέλεσμα όσμωσης ιδεών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και των συντελεστών της ταινίας. Πολλές φορές οι συναντήσεις γύρω από το στρογγυλό τραπέζι έπαιρναν ώρες και επαναλαμβάνονταν για μήνες μέχρι να βρεθεί το ελιξίριο της νεότητας του James Bond. Οι παράγοντες της MGM και όσοι νόμιζαν πως μπορούσαν να επηρεάσουν μέσω της οικονομικής ισχύος τους την κατεύθυνση της κάθε ταινίας, έβρισκαν κλειστές πόρτες σε αυτές τις συναντήσεις.

 

 

Όταν μαρκετίστες κολοσσών σαν της Amazon μπαίνουν στο παιχνίδι των αποφάσεων, η εκτροπή είναι πάρα πολύ εύκολη. Οι μελέτες συμπεριφοράς των καταναλωτών μπορούν να σφετεριστούν τις παραδόσεις. Για παράδειγμα αν ανακαλύψουν ότι ο κοσμος δεν πίνει πια martini αλλά προτιμά τις μαργαρίτες, είναι πολύ πιθανό να βάλουν τον Bond να παραγγέλνει μαργαρίτα γιατί έτσι θα αυξηθεί το engagement με το κοινό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με την αγγλική προφορά, τις Aston Martin, τον αριθμό όσων σκοτώνει κλπ.

Ο John Logan δεν ανέφερε τυχαία το Gladiator του Scott. Μια εταιρία σαν την Amazon δεν θα επέτρεπε ποτέ να «πεθάνει» ο Maximus του Russell Crowe γιατί αυτομάτως κόπηκε καθε προοπτική ενός, ή και παραπάνω, sequel. Όσο οι παλιές εταιρίες σαν την MGM δίνουν τη θέση τους σε εταιρίες μαζικές παραγωγής θεάματος σαν την Amazon, οι αυτοτελείς ταινίες που γυρίζονται με βάση τις σεναριακές και σκηνοθετικές προτιμήσεις των συντελεστών, θα μειώνονται συνεχώς. 

 

 

Παρά τις βεβαιώσεις που έχει δώσει η Amazon και η παραμονή των Broccoli και Wilson στο πεδίο των αποφάσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν κολοσσό τρισεκατομμυρίων να αρνηθεί τη φύση του. Μήπως ήρθε ή ώρα για συλλογές υπογραφών και διαδηλώσεις για τη διατήρηση της ταυτότητας του James Bond;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved