Καυτερή πιπεριά: Ένα φυσικό όπλο κατά του κρυολογήματος

Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές τσίλι δεν κάνει μόνο τα φαγητά μας ενδιαφέροντα.

Αυτή η ουσία βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα καυτερά είδη πιπεριάς και εκτός από τη χαρακτηριστική αψάδα που δίνουν σε ότι τρώμε ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και έχει την ιδιότητα να ρευστοποιεί τις βλέννες που κλείνουν τη μύτη ανοίγοντας τις ρινικές διόδους και απελευθερώνοντας την αναπνοή. 

Εκεί οφείλεται και η καταρροή της μύτης σου όταν τρως κάτι καυτερό. Γι’αυτό είναι και ένα φυσικό αποσυμφορητικό μεταξύ άλλων. Η βλεννώδεις εκκρίσεις έχουν την τάση να παρασύρουν παθογόνους μικροοργανισμούς από το αναπνευστικό σύστημα και να αποβάλλονται από τον οργανισμό. 

Όμως η καψαϊκίνη δεν σε προφυλάσσει μόνο από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί θωρακίζει το κυκλοφορικό σύστημα. Η επιτάχυνση του μεταβολισμού και η καύση του λίπους ολοκληρώνουν τα όσα καλά κάνει στο σώμα σου λίγο καυτερό παραπάνω.

Στην περίπτωση που είσαι ευαίσθητος με τα καυτερά αλλά δεν θες και να τα στερήσε δοκίμασε το εξής κόλπο, μετά από κάθε μπουκιά ξέπλυνε το στόμα σου με μια γουλιά αλκοολούχου ποτού. Η περίσσεια αλκοόλ διασπά την καψαϊκίνη και υποφέρεις λιγότερο.

Αν έψαχνες ακόμα μια αφορμή για να κάνεις τα πιάτα σου έξτρα καυτερά με λίγο ταμπάσκο, έχεις το πράσινο φως της ιατρικής.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved