Από ποιά ώρα και μετά λέμε Καλησπέρα;

Κάποιοι με το μάτι στο ρολόι περιμένουν να πάει 12:01 για την πουν, άλλοι επιμένουν στην καλημέρα μέχρι πέσει λίγο ο ήλιος.

Όλοι έχουμε πέσει «θύμα» κάποιου κήνσορα της ορθογραφίας όταν ευχόμαστε καλημέρα και το ρολόι δείχνει ότι το μεσημέρι έχει πια περάσει. Θεωρητικά έχουν δίκιο αφού μετά τις 12:00 ο ήλιος αρχίζει, αργά, αλλά σταθερά να δύει. Ο αντίλογος λέει πως είναι εξαιρετικά οξύμωρο να ευχόμαστε καλησπέρα λίγο μετά τις 12:00. Οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι στις 12:00 δεν έχουν καν συμπληρώσει τα μισά του εργάσιμου χρόνου της ημέρας και η ευχή καλησπέρα έχει κάτι το αποχαιρετιστήριο για τη δουλειά. Από την άλλη ετυμολογικά η εσπέρα είναι η δύση του ήλιου και ο μεσογειακός ήλιος κρατιέται ψηλά στον ουρανό για πολλές ώρες ακόμα μετά το μεσημέρι, ειδικά τις τρεις από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

 

Συνεπώς δεν είναι μόνο οξύμωρο να λέμε καλησπέρα από νωρίς και αδόκιμο. Από τη στιγμή που εσπέρα είναι η δύση του ήλιου, καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιούμε αυτόν τον χαιρετισμό όταν θα έχει πέσει αρκετά ο ήλιος και πράγματι η ημέρα να βαδίζει προς το τέλος της. Τώρα για όσους επιμένουν να κουνάνε το δάχτυλο και να μας διορθώνουν, θα προτείναμε να ηρεμήσουν λίγο και να μην είναι αγενείς, ακόμα και λάθος να είναι, ευχή είναι στην τελική. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved