Η μητέρα αντεπιτίθεται

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, παιδί μου.

Την έκλεισες μέσα τόσο καιρό τη μαμά. Για να μην αρρωστήσει. Της έκοψες τις βόλτες με τις φιλενάδες της. Της στέρησες την εκκλησία. Την μπιρίμπα που έπαιζε σπίτι με τα άλλα χαρτόμουτρα. Δεν την άφηνες να πάει ούτε στο σούπερ - μάρκετ, της άφηνες τις σακούλες με τα ψώνια έξω από την πόρτα της. Με τον πατέρα σου κλεισμένη σπίτι όλη μέρα, φάγανε τα μουστάκια τους. Δεν τον άντεχε που δεν τον άντεχε τον καλό καιρό, τώρα δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Και πέρα απ' όλα αυτά, δεν μπορούσε όλον αυτόν τον καιρό να βλέπει ούτε τις φίλες της, ούτε τα παιδιά της, ούτε τα εγγόνια της. Το έλεγε και ο Σπύρος Παπαδόπουλος άλλωστε.

 

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν - για τη μαμά τουλάχιστον. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έγινε λίγες ημέρες πριν τη Γιορτή της Μητέρας. Νομίζεις πως είναι τυχαίο; Νομίζεις ότι έγινε έτσι απλά; Νομίζεις πως η μητέρα δεν το έχει ήδη δουλέψει στο μυαλό της; Πως δεν θα το εκμεταλλευτεί; Είσαι βαθιά νυχτωμένος, είσαι γελασμένη. Διότι τώρα, είναι η δική της σειρά:

 

- Μάσκα να πάρεις

Η φράση αυτή μόλις αντικατέστησε το «ζακέτα να πάρεις». Η μάνα θα σε τσεκάρει πριν βγεις, όχι αν είσαι καλά ντυμένος, αλλά αν είσαι προστατευμένος. Γάντια, μάσκα και την ευχή της. Θα σου μάθει πώς να βάζεις και πώς να βγάζεις τη μάσκα. Ποια γάντια είναι καλύτερα «για να μην πάθεις αλλεργίες από το λάτεξ, ξέρω εγώ, είχε πάθει η θεία σου η Χρυσούλα παλιά στο χωριό και είδαμε και πάθαμε να τη συνεφέρουμε». Θα σου βάζει κρυφά μπουκαλάκια με αντισηπτικό στην τσέπη. Θα σου σπάσει τα νεύρα, να είσαι σίγουρος.

 

- Πρόσεξε μη μου φέρεις στο σπίτι καμιά σουρλουλού

Παλιά, η «σουρλουλού», μπορεί να ήταν αυτή που δεν είχε καθόλου νοικοκυροσύνη μέσα της. Που είχε σκουλαρίκια ή τατού ή ντυνόταν έξαλλα. Που «δεν έκανε για οικογένεια και παιδιά». Που πέταγε έξω «τα μπούτια της και τα βυζιά της, ποιος ξέρει παιδί μου με πόσους έχει πάει;» Αυτά ανήκουν στην π.κ. (Προ Κορωνοϊού) εποχή. Τώρα η μαμά σου θα θερμομετράει όποια μπαίνει στο σπίτι. Θα ιχνηλατεί τις επαφές της. Θα τσεκάρει το ιστορικό της. Θα την κάνει μπάνιο με αντισηπτικά και χλωρίνες. Πού ταξίδεψε; Πόσους και ποιους συνάντησε; Πού βρισκόταν στην καραντίνα; Πόσα SMS έστειλε για να βγει; Είδε καθόλου τους δικούς της; Ήρθε σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να είχαν τον ιό; Η μαμά είναι ικανή να βάλει την κοπέλα σου 14 μέρες σε καραντίνα για να σε προστατέψει. Κι αν δεν συνεργαστείς, μέχρι και τον κύριο Τσιόδρα θα πάρει τηλέφωνο, που είναι και ψάλτης και άνθρωπος της εκκλησίας και πολύ τον συμπαθεί, για να την καταγγείλει.

 

- Να βρεις ένα παιδί, σαν το Χαρδαλιά

Μέσα στην καρδιά της τον έχει τον Υφυπουργό. Τον βλέπει και μόνο καρδούλες που δεν σχηματίζει με τα δάχτυλά της. Μέλι στάζει το στόμα της όταν λέει το όνομά του. «Μα τι λεβέντης, τι σοβαρό παιδί, τι κούκλος!» Έναν τέτοιο γαμπρό θέλει να κάνει, να είναι υπεύθυνος, να μην σαχλαμαρίζει, να είναι αρσενικό παλαιάς κοπής, σαν το Νίκο το Χαρδαλιά. Όπως ήταν ο μπαμπάς της και ο παππούς της, που έπιαναν την πέτρα και την έστιβαν. Οπότε την πάτησες, διότι ο Χαρδαλιάς είναι ρεζερβέ. Και πού να ψάχνεις τώρα για να βρεις έναν ανθυπο-Χαρδαλιά;

 

- Χωριό θα λέτε και θα κλαίτε

Το σνόμπαρες το χωριό τόσα χρόνια. Το βαρέθηκε η ψυχή σου. Το σπίτι, τις κουτσομπόλες γειτόνισσες, το ένα και μοναδικό καφενείο, τη «ντίσκο» παραδίπλα, τον κόκκορα που σε ξυπνάει χαράματα κάθε πρωί, την τηλεόραση που δεν πιάνει τίποτα, το κινητό που έχει ίντερνετ μόνο πίσω από τη στάνη. Αλλά φέτος δεν έχει νησάκι. Ούτε εκδρομές. Διότι και να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ποιος θα πρωτοπάει; Και το ρισκάρεις να μπεις σε καράβι; Ή σε δωμάτιο που δεν ξέρεις ποιος μπήκε πριν και πόσο καλά έχει καθαριστεί; Άρα η μοναδική σου σανίδα σωτηρίας για να κάνεις κάποιου τύπου διακοπές φέτος, είναι το σπίτι στο χωριό. Με τη μαμά και το μπαμπά. Με τις κουτσομπόλες γειτόνισσες και τον κόκκορα για ξυπνητήρι. Δεν σε χάλασε…

- Άντε να τη μαζέψεις…

Η καραντίνα τελείωσε και η μαμά αποφάσισε να βγει. Αλλά όταν λέμε να βγει, εννοούμε ότι δεν θα μαζεύεται. Θα φεύγει από το σπίτι πριν από σένα και θα γυρίζει μετά από εσένα. Εσύ μπορεί να βαρεθείς να βγεις, εκείνη όχι. Θα πάει σε όλες τις φίλες της. Θα πάει για ψώνια. Θα πάει για καφέ μόλις ανοίξουν οι καφετέριες. Θα πάει στην εκκλησία. Θα πάει περίπατο. Θα πάει ακόμα και για scuba - diving αν χρειαστεί ή ελεύθερη πτώση - οτιδήποτε, αρκεί να βγει από το σπίτι. Νομίζεις ότι μπορείς να την κοντρολάρεις; Πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια δύναμη στον κόσμο ή κάποια εξουσία, που μπορεί να την περιορίσει; Νομίζεις ότι οι συμβουλές σου μπορεί να πιάσουν τόπο και η φράση «ρε μαμά, δεν πέρασε ο κίνδ….» θα μπορέσει ποτέ να ολοκληρωθεί; Θα έχει κλείσει την πόρτα πίσω της πριν πάρεις ανάσα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved