Τέλος στα κακόβουλα σχόλια για YouTube και Instagram

Και οι δύο πλατφόρμες ανακοίνωσαν αυτές τις μέρες τις επόμενες κινήσεις τους για να περιορίσουν τα προσβλητικά σχόλια των χρηστών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Instagram αναφέρεται ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που θα προειδοποιεί τους χρήστες πριν τη δημοσίευση του σχολίου τους, αν περιέχει προσβλητικό περιεχόμενο, για να τους δώσει την ευκαιρία «να κάνουν μια παύση και να ξανασκεφτούν τα λόγια τους». Αν δηλαδή κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει κάποιου είδους προσβλητικό σχόλιο, θα εμφανίζεται μια pop-up ειδοποίηση που θα τον ενημερώνει ότι μοιάζει με περιεχόμενο που του έχει γίνει αναφορά για bullying – και θα του δίνεται η επιλογή να το επεξεργαστεί ξανά.

Αυτή η απόφαση γίνεται στα πλαίσια μια ευρύτερης πρωτοβουλίας του Instagram να περιορίσει το bullying, που περιλαμβάνει και την προηγούμενη κίνηση να καλύπτει εικόνες αυτοτραυματισμού.

Στο μεταξύ, το YouTube ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι αλλάζει την πολιτική του σχετικά με το προσβλητικό περιεχόμενο, λέγοντας ότι «δε θα συνεχίσει να επιτρέπει περιεχόμενο που προσβάλλει με δόλο κάποιον, με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η έκφραση της έμφυλης ταυτότητας ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός».

Τα πιο δημοφιλή μουσικά βίντεο του 2019.

 

Μάλιστα, στη νέα αυτή ανακοίνωση, εξηγούνται οι συνέπειες που θα έχει ένα κανάλι αν αγνοεί τους νέους κανόνες: δεν θα μπορεί να κερδίσει χρήματα από τα βίντεο του, μπορεί να του αφαιρεθεί το περιεχόμενο ή ακόμα και να κλείσει.

Αν και ήδη ασκείται κριτική ότι αυτοί ο νέοι περιορισμοί αποτελούν ένα πλήγμα στην ελευθερία του λόγου, ειδικά δεδομένου του ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για λάθη και διακρίσεις εις βάρος «αθώων» λογαριασμών, είναι γεγονός ότι μετά από δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα μίσους, που συντηρείται και από το ότι τέτοιου είδους ακραίο περιεχόμενο γίνεται πολύ δημοφιλές και φέρνει πολλά views.

Το τελευταίο διάστημα η συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση φαινομένων έκφρασης μίσους στα social media γίνεται ολοένα και πιο έντονη, με τις δημοφιλείς πλατφόρμες να προσπαθούν να βρουν λύσεις κάτω και από την πίεση των ειδικών αλλά και των χρηστών.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα πιο διάσημα κανάλια του YouTube:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved