Πώς έρχονται στο φως τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τον τόπο του εγκλήματος

Δες με ποιο τρόπο οι ειδικοί της σήμανσης ανακαλύπτουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα στον τόπο ενός εγκλήματος.

Ένας βετεράνος της σήμανσης μας εξηγεί πως μπορούν να βρουν αποτυπώματα στο τόπο ενός εγκλήματος και μετά από βροχή. Τα έχουμε μάθει από τη διάσημη σειρά μυστηρίου CSI αλλά τώρα τα ακούμε από πρώτο χέρι από τον ειδικό του FBI Matthew Steiner.

To να αναγνωρίσει κάποιος τα αποτυπώματα είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος για την επίλυση ενός εγκλήματος.

Στην πραγματική ζωή το να συλλέξεις αποτυπώματα από μία πόρτα ή ένα πόμολο είναι μία πολύ ντελικάτη τέχνη. Το να συντηρείς σωστά αρχεία με αποτυπώματα μπορεί να είναι ο δρόμος για την επίλυση χιλιάδων εγκλημάτων που γίνονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση συντηρεί μία database με εκατομμύρια αποτυπώματα.

Ρωτήσαμε έναν από τους πιο γνωστούς ειδικούς σήμανσης του κόσμου και μας είπε τα μυστικά της τέχνης του.

 

Ο Matthew Steiner έχει μία 20ετή πείρα στο αντικείμενο. Μας έδειξε πως είναι δυνατόν να αποσπάσεις αποτυπώματα από σχεδόν όλες τις γνωστές επιφάνειες που υπάρχουν, έτσι ώστε μετά να αναλυθούν στο εργαστήριο.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι η ίδια η επιφάνεια που μελετάμε», λέει ο Matthew Steiner. «Η πιο καλή επιφάνεια που μπορεί κάποιος να πάρει αποτυπώματα είναι μία λεία και χωρίς πόρους επιφάνεια, όπως είναι το plexiglass».

Χρησιμοποιεί μία πολύ λεπτή βούρτσα για να διώξει τη σκόνη από την επιφάνεια. Αυτό που μένει είναι τα αποτυπώματα. Μία ταινία τοποθετείται πάνω τους και έτσι τα αποτυπώματα διατηρούνται μέχρι το εργαστήριο.

Τι γίνεται όμως με τα αποτυπώματα που ανακαλύπτονται σε δυσκολότερες επιφάνειες; Όπως ας πούμε ένα πόμολο πόρτας…

images

Ο Matthew Steiner κατασκευάσει ένα μοντέλο από σιλικόνη που έχει ακριβώς το σχήμα της επιφάνειας ή αντικειμένου το οποίο μετά στέλνεται στο εργαστήριο. Ο Matthew Steiner μπορεί να μαζέψει αποτυπώματα κι από υγρές επιφάνειες!

«Τα αποτυπώματα αποτελούνται κυρίως από νερό αλλά και από ένα μικρό ποσοστό από άλατα και αμινοξέα», λέει. Αν ένα αποτύπωμα είναι βρεγμένο τότε το ψεκάζει με ένα χημικό σπρέι λιπιδίων ανίχνευσης κι αυτό αμέσως αντιδράει με το νερό κι έτσι τα αποτυπώματα εμφανίζονται ως διά μαγείας.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις αναλυτικά τη διαδικασία:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved