Μήπως το να μιλάς με τον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο σε κάνει πιο σοφό;

Δεν είσαι τρελός, αντιθέτως σε κάνει καλύτερο.

O Σωκράτης έλεγε πως η ζωή που δεν εξερευνάται δεν αξίζει να βιωθεί και πως το «γνώθι σαυτόν» είναι το μονοπάτι για τη σοφία. Αλλά υπάρχει όμως άραγε σωστός και λάθος τρόπος να πάμε προς τα εκεί;

Μην αναμασάς τα προβλήματα μέσα στο κεφάλι σου. Αυτό σίγουρα δεν θα σου δώσει καμία απάντηση. Σίγουρα θα παγιδευτείς πιο πολύ σε άσχημα συναισθήματα. Έρευνα έδειξε πως το αναμάσημα μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα λήψης αποφάσεων και σε πιθανή κατάθλιψη.

Η έρευνα σου προτείνει να υιοθετήσεις μία αρχαία τεχνική την οποία και χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Ιούλιος Καίσαρας και την ονομάζουν illeism, μέθοδος που σε θέλει να μιλάς στον εαυτό σου στο τρίτο ενικό πρόσωπο. Η λέξη illeism βγαίνει από το λατινικό Ille που σημαίνει «αυτός, που».

Μπορείς με αυτό το μικρό κολπάκι να ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό σου.

Άλλωστε το έκανε και ο Έλμο από το Sesame Street οπότε η επιτυχία είναι σίγουρη.

 

 

Το να σκέφτεσαι στο τρίτο πρόσωπο σε βοηθάει στο να παίρνεις αποφάσεις. Μία προδημοσίευση του PsyArXiv υποστηρίζει πως μπορείς να εκπαιδεύσεις καθημερινά το μυαλό σου με τη συγκεκριμένη μέθοδο για να γίνει πιο «σοφός».

Δεν πρόκειται να γίνεις Σωκράτης από τη μία μέρα στην άλλη, θέλει δουλειά και θέληση.

Μετά από ένα πείραμα με 300 συμμετέχοντες τα αποτελέσματα έδειξαν πως εκείνοι που κρατούσαν ημερολόγιο για ένα μήνα στο τρίτο πρόσωπο είχαν καλύτερες επιδόσεις σε θέματα απώθησης αρνητικών συναισθημάτων από εκείνους που έγραφαν στο πρώτο πρόσωπο.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πλακωθείς με τον σύντροφο σου, προσπάθησε να σκεφτείς για τον εαυτό σου και τα προβλήματα του στο τρίτο πρόσωπο και παρατήρησε τις διαφορές στα συναισθήματα σου.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved