Οι Τσιμάνε είναι οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο και μάλλον κάτι κάνουν σωστά

Στη ζούγκλα του Αμαζονίου κρύβεται το μυστικό της μακροζωίας. Μήπως να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους;

Στη Βολιβία, στη ζούγκλα του Αμαζονίου και μακριά από τα φώτα και την πολυτάραχη καθημερινότητα της πόλης, ζει η φυλή των Τσιμάνε. Οι ιθαγενείς, οι οποίοι εξετάστηκαν από τον Sanjay Gupta, έναν από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο, είναι οι άνθρωποι με την καλύτερη αγγειακή υγεία.

Για να φτάσει στη ζούγκλα ο Gupta, έπρεπε να πετάξει μέχρι τη La Paz, την πρωτεύουσα στο μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, ύστερα να μπει σε ένα μικρότερο αεροπλάνο και να προσγειωθεί στην μικρή πόλη Rurrenabaque και από εκεί, να πάει με ένα 4x4 στο δάσος. Το μεγάλο του ταξίδι δεν τελείωσε εκεί. Για να πατήσει επιτέλους το πόδι του στην περιοχή που ζουν οι Τσιμάνε, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει κανό ώστε να διασχίσει ένα ποτάμι.

Τι έμαθε όσο έζησε μαζί τους και σε ποια χρήσιμα συμπεράσματα κατέληξε; Πως η διατροφή, είναι το μυστικό της μακροζωίας τους. Ψητές μπανάνες, cassava, ρύζι και καλαμπόκι, είναι το 70% της διατροφής τους. Με λίγα λόγια, γίνεται μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων. Το σημαντικό, βέβαια, είναι πως η τροφή τους δεν είναι επεξεργασμένη, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν επιπλέον ποσότητες ζάχαρης και αλατιού στις τροφές που καταναλώνουν.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που τους κάνει τους πιο υγιείς ανθρώπους στον κόσμο, είναι οι πολλές ώρες που είναι όρθιοι και σε κίνηση. Η μέση απόσταση που καλύπτουν καθημερινά με τα πόδια, μετριέται στα 17,000 βήματα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved